22212 fundamentals of Electrical Engineering (FEE) MCQ | MSBTE | I scheme pdf download
MAGNETIC CIRCUIT Multiple Choice Questions with Answers :-
  1. An air gap is usually inserted in magnetic circuits to
(a) increase m.m.f.
(b) increase the flux
(c) prevent     saturation
(d) none of the above
Ans: c
  2. The relative permeability of a ferromagnetic material is
(a) less than one
(b) more than one
(c) more than 10
(d) more than 100 or 1000
Ans: d
  3. The unit of magnetic flux is
(a) henry
(b) weber
(c) ampereturn/weber
(d) ampere/metre
Ans: b
  4. Permeability in a magnetic circuit corresponds to______ in an electric       circuit.
(a) resistance
(b) resistivity
(c) conductivity
(d) conductance
Ans: c
  5. Point out the wrong statement.
Magnetic leakage is undesirable in     electric machines because it
(a) lowers     their power efficiency
(b) increases     their cost of manufacture
(c) leads to     their increased weight
(d) produces     fringing
Ans: a
  6. Relative permeability of vacuum is
(a) 1
(b) 1 H/m
(c) 1/4JI
(d) 4n x 10-‘ H/m
Ans: a
  7. Permanent magnets are normally made of
(a) alnico alloys
(b) aluminium
(c) cast iron
(d) wrought iron
Ans: a
  8. Energy stored by a coil is doubled when its current is increased by       percent.
(a) 25
(b) 50
(c)41.4
(d) 100
Ans: c
  9. Those magnetic materials are best suited for making armature and       transformer cores which have____permeability and_______hystersis       loss.
(a) high, high
(b) low, high
(c) high, low
(d) low, low
Ans: c
  10. The rate of rise of current through an inductive coil is       maximum
(a) at 63.2% of its maximum steady     value
(b) at the start of the current     flow
(c) after one time constant
(d) near the final maximum value of current
Ans: b
  11. When both the inductance and resistance of a coil are doubled the       value of
(a) time constant remains     unchanged
(b) initial rate of rise of     current is doubled
(c) final steady     current is doubled
(d) time constant is     halved
Ans: a
  12. The initial rate of rise of current through a coil of inductance 10 H       when suddenly connected to a D.C. supply of 200 V is_______Vs
(a) 50
(b) 20
(c) 0.05
(d) 500
Ans: b
  13. A material for good magnetic memory should have
(a) low hysteresis loss
(b) high permeability
(c) low     retentivity
(d) high retentivity
Ans: d
  14. Conductivity is analogous to
(a) retentivity
(b) resistivity
(c) permeability
(d) inductance
Ans: c
  15. In a magnetic material hysteresis loss takes place primarily due       to
(a) rapid reversals of its     magnetisation
(b) flux density lagging     behind magnetising force
(c) molecular     friction
(d) it high retentivity
Ans: d
  16. Those materials are well suited for making permanent magnets which       have _____ retentivity and _______ coercivity.
(a) low, high
(b) high, high
(c) high, low
(d) low, low
Ans: b
  17. If the area of hysteresis loop of a material is large, the hysteresis       loss in this material will be
(a) zero
(b) small
(c) large
(d) none of the above
Ans: c
  18. Hard steel is suitable for making permanent magnets because
(a) it has good residual magnetism
(b) its hysteresis loop has large area
(c) its mechanical strength is high
(d) its mechanical strength is low
Ans: a
  19. Silicon steel is used in electrical machines because it has
(a) low coercivity
(b) low retentivity
(c) low     hysteresis loss
(d) high coercivity
Ans: c
  20. Conductance is analogous to
(a) permeance
(b) reluctance
(c) flux
(d) inductance
Ans: a
  21. The property of a material which opposes the creation of magnetic       flux in it is known as
(a) reluctivity
(b) magnetomotive force
(c)     permeance
(d) reluctance
Ans: d
  22. The unit of retentivity is
(a) weber
(b) weber/sq. m
(c) ampere     turn/meter
(d) ampere turn
Ans: b
  23. Reciprocal of reluctance is
(a) reluctivity
(b) permeance
(c) permeability
(d) susceptibility
Ans: b
  24. While comparing magnetic and electric circuits, the flux of magnetic       circuit is compared with which parameter of electrical circuit ?
(a) E.m.f.
(b) Current
(c) Current density
(d) Conductivity
Ans: b
  25. The unit of reluctance is
(a) metre/henry
(b) henry/metre
(c) henry
(d) 1/henry
Ans: d
  26. A ferrite core has less eddy current loss than an iron core       because
(a) ferrites have high resistance
(b) ferrites are magnetic
(c)     ferrites have low permeability
(d)     ferrites have high hysteresis
Ans: a
  27. Hysteresis loss least depends on
(a) volume of material
(b) frequency
(c) steinmetz     coefficient of material
(d) ambient     temperature
Ans: d
  28. Laminated cores, in electrical machines, are used to reduce
(a) copper loss
(b) eddy current loss
(c) hysteresis     loss
(d) all of the above
Ans: b

 
Comments
Post a Comment