22306 Strength of Materials MCQ for Mechanical Engineering 3rd Sem I – Scheme
Strength of Materials Multiple choice Questions :-
  1. Strain is defined as the ratio of
(a) change in volume to original   volume
(b) change in length to original   length
(c) change in cross-sectional area   to original cross-sectional area
(d) any   one of the above
(e) none of the   above.
Ans: d
  2. Hooke’s law holds good up to
(a) yield point
(b) limit of proportionality
(c)   breaking point
(d) elastic limit
(e) plastic limit.
Ans: b
  3. Young’s modulus is defined as the ratio of
(a) volumetric stress and volumetric   strain
(b) lateral stress and lateral   strain
(c) longitudinal stress and   longitudinal strain
(d) shear stress to   shear strain
(e) longitudinal stress and   lateral strain.
Ans: c
  4. The unit of Young’s modulus is
(a) mm/mm
(b) kg/cm
(c) kg
(d) kg/cm2
(e) kg cm2.
Ans: d
  5. Deformation per unit length in the direction of force is known     as
(a) strain
(b) lateral strain
(c) linear strain
(d) linear stress
(e) unit strain.
Ans: c
  6. It equal and opposite forces applied to a body tend to elongate it, the     stress so produced is called
(a) internal resistanpe
(b) tensile stress
(c) transverse   stress
(d) compressive stress
(e) working stress.
Ans: b
  7. The materials having same elastic properties in all directions are     called
(a) ideal materials
(b) uniform materials
(c) isotropic   materials
(d) paractical materials
(e) elastic materials.
Ans: c
  8. A thin mild steel wire is loaded by adding loads in equal increments     till it breaks. The extensions noted with increasing loads will behave as     under
(a) uniform throughout
(b) increase uniformly
(c) first   increase and then decrease
(d) increase   uniformly first and then increase rapidly
(e) increase rapidly first and then uniformly.
Ans: d
  9. Modulus of rigidity is defined as the ratio of
(a) longitudinal stress and   longitudinal strain
(b) volumetric stress   and volumetric strain
(c) lateral stress   and lateral strain
(d) shear stress and   shear strain
(e) linear stress and   lateral strain.
Ans: d
  10. If the radius of wire stretched by a load is doubled, then its Young’s     modulus will be
(a) doubled
(b) halved
(c) become four times
(d) become one-fourth
(e) remain   unaffected.
Ans: e
  11. The ultimate tensile stress of mild steel compared to ultimate     compressive stress is
(a) same
(b) more
(c) less
(d) more or less depending on other factors
(e) unpredictable.
Ans: b
  12. Tensile strength of a material is obtained by dividing the maximum load     during the test by the
(a) area at the time of fracture
(b) original cross-sectional area
(c)   average of (a) and (b)
(d) minimum area   after fracture
(e) none of the above.
Ans: b
  13. The impact strength of a material is an index of its
(a) toughness
(b) tensile strength
(c) capability of   being cold worked
(d) hardness
(e) fatigue strength.
Ans: a
  14. The Young’s modulus of a wire is defined as the stress which will     increase the length of wire compared to its original length
(a) half
(b) same amount
(c) double
(d) one-fourth
(e) four times.
Ans: b
  15. Percentage reduction of area in performing tensile test on cast iron     may be of the order of
(a) 50%
(b) 25%
(c) 0%
(d) 15%
(e) 60%.
Ans: c
  16. The intensity of stress which causes unit strain is called
(a) unit stress
(b) bulk modulus
(c) modulus of   rigidity
(d) modulus of elasticity
(e) principal stress.
Ans: d
  17. True stress-strain curve for materials is plotted between
(a) load/original cross-sectional area   and change in length/original length
(b)   load/instantaneous cross-sectional area original area and log.
(c) load/instantaneous cross-sectional area and change in length/original   length
(d) load/instantaneous area and   instantaneous area/original area
(e) none   of the above.
Ans: b
  18. During a tensile test on a specimen of 1 cm cross-section, maximum load     observed was 8 tonnes and area of cross-section at neck was 0.5 cm2.     Ultimate tensile strength of specimen is
(a) 4 tonnes/cm2
(b) 8 tonnes/cm2
(c) 16 tonnes/cm2
(d) 22 tonnes/cm2
(e) none of the   above.
Ans: b
  19. For steel, the ultimate strength in shear as compared to in tension is     nearly
(a) same
(b) half
(c) one-third
(d) two-third
(e) one-fourth.
Ans: b
  20. Which of the following has no unit
(a) kinematic viscosity
(b) surface tension
(c) bulk modulus
(d) strain
(e) elasticity.
Ans: d
  21. Which is the false statement about true stress-strain method
(a) It does not exist
(b) It is more sensitive to changes in both metallurgical and mechanical   conditions
(c) It gives, a more accurate   picture of the ductility
(d) It can be   correlated with stress-strain values in other tests like torsion, impact,   combined stress tests etc.
(e) It can be   used for compression tests as well.
Ans: a
  22. In a tensile test on mild steel specimen, the breaking stress as     compared to ultimate tensile stress is
(a) more
(b) less
(c) same
(d) more/less depending on composition
(e) may have any value.
Ans: b
  23. If a part is constrained to move and heated, it will develop
(a) principal stress
(b) tensile stress
(c) compressive   stress
(d) shear stress
(e) no stress.
Ans: c
  24. Which of the following materials is most elastic
(a) rubber
(b) plastic
(c) brass
(d) steel
(e) glass.
Ans: d
  25. The value of modulus of elasticity for mild steel is of the order     of
(a) 2.1xl05 kg/cm2
(b) 2.1 X 106 kg/cm2
(c) 2.1 x 107   kg/cm2
(d) 0.1 xlO6 kg/cm2 (<?) 3.8 x   106 kg/cm2.
Ans: b
  26. The value of Poisson’s ratio for steel is between
(a) 0.01 to 0.1
(b) 0.23 to 0.27
(c) 0.25 to 0.33
(d) 0.4 to 0.6
(e) 3 to 4.
Ans: c
  27. The buckling load for a given material depends on
(a) slenderness ratio and area of   cross-section
(b) Poisson’s ratio and   modulus of elasticity
(c) slenderness   ratio and modulus of elasticity
(d)   slenderness ratio, area of cross-section and modulus of elasticity
(e) Poisson’s ratio and slenderness ratio.
Ans: d
  28. The total elongation produced in a bar of uniform section hanging     vertically downwards due to its own weight is equal to that produced by a     weight
(a) of same magnitude as that of bar   and applied at the lower end
(b) half the   weight of bar applied at lower end
(c)   half of the square of weight of bar applied at lower end
(d) one-fourth of weight of bar applied at lower end
(e) none of the above.
Ans: b
  29. The property of a material by virtue of which a body returns to its     original, shape after removal of the load is called
(a) plasticity
(b) elasticity
(c) ductility
(d) malleability
(e) resilience.
Ans: b
  30. The materials which exhibit the same elastic properties in all     directions are called
(a) homogeneous
(b) inelastic
(c) isotropic
(d) isentropic
(e) visco-elastic.
Ans: c
  31. The value of Poisson’s ratio for cast iron is
(a) 0.1 to 0.2
(b) 0.23 to 0.27
(c) 0.25 to 0.33
(d) 0.4 to 0.6
(e) 3 to 4.
Ans: b 
  32. The property of a material which allows it to be drawn into a smaller     section is called
(a) plasticity
(b) ductility
(c) elasticity
(d) malleability
(e) drawabihty.
Ans: b 
  33. Poisson’s ratio is defined as the ratio of
(a) longitudinal stress and   longitudinal strain
(b) longitudinal   stress and lateral stress
(c) lateral   stress and longitudinal stress
(d)   lateral stress and lateral strain
(e)   none of the above.
Ans: c 
  34. For which material the Poisson’s ratio is more than unity
(a) steel
(b) copper
(c) aluminium
(d) cast iron
(e) none of the above.
Ans: e 
  35. The property of a material by virtue of which it can be beaten or     rolled into plates is called
(a) malleability
(b) ductility
(c) plasticity
(d) elasticity
(e) reliability.
Ans: a 
  36. The change in the unit volume of a material under tension with increase     in its Poisson’s ratio will ,
(a) increase
(b) decrease
(c) remain same
(d) increase initially and then decrease
(e) unpredictable.
Ans: b 
  37. The percentage reduction in area of a cast iron specimen during tensile     test would be of the order of
(a) more than 50%
(b) 25—50%
(c) 10—25%
(d) 5—10%
(e) negligible.
Ans: e 
  38. If a material expands freely due to heating it will develop
(a) thermal stresses
(b) tensile stress
(c) bending
(d) compressive stress
(e) no   stress.
Ans: e 
  39. In a tensile test, near the elastic limit zone, the
(a) tensile strain increases more   quickly
(b) tensile strain decreases more   quickly
(c) tensile strain increases in   proportion to the stress
(d) tensile   strain decreases in proportion to the stress
(e) tensile strain remains constant.
Ans: a 
  40. The stress necessary to initiate yielding is
(a) considerably greater than that   necessary to continue it
(b) considerably   lesser than that necessary to continue it
(c) greater than that necessary to stop it
(d) lesser than that necessary to stop it
(e) equal to that necessary to stop it.
Ans: a 
Strength of Materials Interview Questions and Answers pdf :-
  41. In the tensile test, the phenomenon of slow extension of the material,     i. e. stress increasing with the time at a constant load is called
(a) creeping
(b) yielding
(c) breaking
(d) plasticity
(e) none of the   above.
Ans: a 
  42. The stress developed in a material at breaking point in extension is     called
(a) breaking stress
(b) fracture stress
(c) yield point   stress
(d) ultimate tensile stress
(e) proof stress.
Ans: a 
  43. Rupture stress is
(a) breaking stress
(b) maximum load/original cross-sectional area
(c) load at breaking point/A
(d) load   at breaking point/neck area
(e) maximum   stress.
Ans: d 
  44. The elasticity of various materials is controlled by its
(a) ultimate tensile stress
(b) proof stress
(c) stress at yield   point
(d) stress at elastic limit
(e) tensile stress.
Ans: d 
  45. The ratio of lateral strain to the linear strain within elastic limit     is known as
(a) Young’s modulus
(b) bulk modulus
(c) modulus of   rigidity
(d) modulus of elasticity
(e) Poisson’s ratio.
Ans: e 
  46. The ratio of direct stress to volumetric strain in case of a body     subjected to three mutually perpendicular stresses of equal intensity, is     equal to
(a) Young’s modulus
(b) bulk modulus
(c) modulus of   rigidity
(d) modulus of elasticity
(e) Poisson’s ratio.
Ans: b 
  47. The stress at which extension of the material takes place more quickly     as compared to the increase in load is called
(a) elastic point of the material
(b) plastic point of the material
(c)   breaking point of the material
(d)   yielding point of the material
(e)   ultimate point of the material.
Ans: d 
  48. In question 56, the internal reaction in bottom 80 cm length will     be
(a) same in both cases
(b) zero in first case
(c) different in   both cases
(d) data are not sufficient to   determine same
(e) none of the above.
Ans: b 
  49. Flow stress corresponds to
(a) fluids in motion
(b) breaking point
(c) plastic   deformation of solids
(d) rupture   stress
(e) none of the above.
Ans: c 
  50. When it is indicated that a member is elastic, it means that when force     is applied, it will
(a) not deform
(b) be safest
(c) stretch
(d) not stretch
(e) none of the   above.
Ans: c 
  51. The energy absorbed in a body, when it is strained within the elastic     limits, is known as
(a) strain energy
(b) resilience
(c) proof resilience
(d) modulus of resilience
(e)   toughness..
Ans: a 
  52. Resilience of a material is considered when it is subjected to
(a) frequent heat treatment
(b) fatigue
(c) creep
(d) shock loading
(e) resonant   condition.
Ans: d 
  53. The maximum strain energy that can be stored in a body is known     as
(a) impact energy
(b) resilience
(c) proof resilience
(d) modulus of resilience
(e)   toughness.
Ans: c 
  54. The total strain energy stored in a body is termed as
(a) resilience
(b) proof resilience
(c) modulus of   resilience
(d) toughness
(e) impact energy.
Ans: a 
  55. Proof resilience per material is known as
(a) resilience
(b) proof resilience
(c) modulus of   resilience
(d) toughness
(e) impact energy.
Ans: c 
  56. The stress induced in a body due to suddenly applied load compared to     when it is applied gradually is
(a) same
(b) half
(c) two times
(d) four times
(e) none of the   above.
Ans: c 
  57. The strain energy stored in a body due to suddenly applied load     compared to when it is applied gradually is
(a) same
(b) twice
(c) four times
(d) eight times
(e) half.
Ans: c 
  58. A material capable of absorbing large amount of energy before fracture     is known as
(a) ductility
(b) toughness
(c) resilience
(d) shock proof
(e) plasticity.
Ans: b 
  59. Coaxing is the method of increasing
(a) strength by reversible cycling
(b) corrosion resistance by spraying
(c) hardness by surface treatment
(d)   fatigue resistance by over-stressing the metal by successively increasing   loadings
(e) creep by head treatment.
Ans: 
  60. A beam is loaded as cantilever. If the load at the end is increased,     the failure will occur
(a) in the middle
(b) at the tip below the load
(c) at   the support
(d) anywhere
(e) none of the above.
Ans: d 
  61. A non-yielding support implies that the
(a) support is frictionless
(b) support can take any amount of reaction
(c) support holds member firmly
(d)   slope of the beam at the support is zero
(e) none of the above.
Ans: d 
  62. The ratio of elongation in a prismatic bar due to its own weight (W) as     compared to another similar bar carrying an additional weight (W) will     be
(a) 1:2
(b) 1 : 3
(c) 1 : 4
(d) 1 : 2.5
(e) 1 : 2.25.
Ans: b 
  63. In a prismatic member made of two materials so joined that they deform     equally under axial stress, the unit stresses in two materials are
(a) equal
(b) proportional to their respective moduli of elasticity
(c) inversely proportional to their moduli of elasticity
(d) average of the sum of moduli of elas-ticity
(e) none of the above.
Ans: b 
  64. In riveted boiler joints, all stresses, shearing, bearing and tensile     are based on the
(a) size of rivet
(b) size of the drilled or reamed hole
(c) average of size of rivet and hole
(d) smaller of the two
(e) any one of   the above.
Ans: b 
  65. The distance between the centres of the rivets in adjacent rows of     zig-zag riveted joint is known as
(a) pitch
(b) back pitch
(c) diagonal pitch
(d) diametral pitch
(e) lap.
Ans: c 
  66. Efficiency of a riveted joint is the ratio of its strength (max. load     it can resist without failure) to the strength of the unpunched plate     in
(a) tension
(b) compression
(c) bearing
(d) any one of the above
(e) none of   the above.
Ans: a 
  67. When two plates are butt together and riveted with cover plates with     two rows of rivets, the joi;it is known as
(a) lap point
(b) butt joint
(c) single riveted   single cover butt joint
(d) double   riveted double cover butt joint
(e)   single riveted double cover butt joint.
Ans: d 
  68. A riveted joint in which every rivet of a row is opposite to other     rivet of the outer row, is known as
(a) chain riveted joint
(b) diamond riveted joint
(c)   criss-cross riveted joint
(d) zig-zag   riveted joint
(e) none of the above.
Ans: a 
  69. A riveted joint in which the number otrivets decrease from innermost to     outer most row is called
(a) chain riveted joint
(b) diamond riveted joint
(c)   criss-cross riveted joint
(d) zig-zag   riveted joint
(e) none of the above.
Ans: b 
  70. If the rivets in adjacent rows are staggered and the outermost row has     only one rivet, the arrangement of the rivets is called
(a) chain riveting
(b) zig zag riveting
(c) diamond   riveting
(d) criss-cross riveting
(e) none of the above.
Ans: c 
  71. Diamond riveted joint can be adopted in the case of following type of     joint
(a) butt joint
(b) lap joint
(c) double riveted lap   joints
(d) all types of joints
(e) none of the above.
Ans: a 
  72. Rivets are made of following type of material
(a) tough
(b) hard
(c) resilient
(d) ductile
(e) malleable.
Ans: d 
  73. The weakest section of a diamond riveting is the section which passes     through
(a) the first row
(b) the second row
(c) the central   row
(d) one rivet hole of the end row
(e) none of the above.
Ans: d 
  74. The deformation of a bar under its own weight compared to the     deformation of same body subjected to a direct load equal to weight of the     body is
(a) same
(b) double
(c) half
(d) four times
(e) one-fourth.
Ans: c 
  75. The force acting along the circumference will cause stress in the walls     in a direction normal to the longitudinal axis of cylinder; this stress is     called
(a) longitudinal stress
(b) hoop stress
(c) yeiled stress
(d) ultimate stress
(e) none of the   above.
Ans: b 
  76. A boiler shell 200 cm diameter and plate thickness 1.5 cm is subjected     to internal pressure of 1.5 MN/m , then the hoop stress will be
(a) 30 MN/m2
(b) 50 MN/m2
(c) 100 MN/m2
(d) 200 MN/m2
(e) 300 MN/m2.
Ans: c 
  77. A cylindrical section having no joint is known as
(a) jointless section
(b) homogeneous section
(c) perfect   section
(d) manufactured section
(e) seamless section.
Ans: e 
  78. Longitudinal stress in a thin cylinder is
(a) equal to the hoop stress
(b) twice the hoop stress
(c) half of   the hoop stress
(d) one-fourth of hoop   stress
(e) four times the hoop stress.
Ans: c 
  79. The safe twisting moment for a compound shaft is equal to the
(a) maximum calculated value
(b) minimum calculated value
(c) mean   value
(d) extreme value
(e) none of the above.
Ans: b 
  80. The torsional rigidity of a shaft is expressed by the
(a) maximum torque it can transmit
(b) number of cycles it undergoes before failure
(c) elastic limit up to which it resists torsion, shear and bending   stresses
(d) torque required to produce a   twist of one radian per unit length of shaft
(e) maximum power it can transmit at highest possible-speed.
Ans: d 
  81. The value of shear stress which is induced in the shaft due to the     applied couple varies
(a) from maximum at the center to zero   at the circumference
(b) from zero at the   center to maximum at the circumference
(c) from maximum at the center to mini-mum at the cricumference
(d) from minimum at the centro to maxi-mum at the circumference
(e) none of the above.
Ans: b 
  82. A key is subjected to side pressure as well at shearing forces. These     pressures are called
(a) bearing stresses
(b) fatigue stresses
(c) crushing   stresses
(d) resultant stresses
(e) none of the above.
Ans: a 
  83. In a belt drive, the pulley diameter is doubled, the belt tension and     pulley width remaining same. The changes required in key will be
(a) increase key length
(b) increase key depth
(c) increase key   width
(d) double all the dimensions
(e) none of the above.
Ans: c 
  84. Shear stress induced in a shaft subjected to tension will be
(a) maximum at periphery and zero at   center
(b) maximum at center
(c) uniform throughout
(d) average   value in center
(e) none of the above.
Ans: e 
  85. If rain is falling in the opposite direction of the movement of a     pedestrain, he has to hold his umbrella
(a) more inclined when moving
(b) less inclined when moving
(c) more   inclined when standing
(d) less inclined   when standing
(e) none of the above.
Ans: d 
  86. A projectile is fired at an angle 9 to the vertical. Its horizontal     range will be maximum when 9 is
(a) 0°
(b) 30°
(c) 45°
(d) 60°
(e) 90°.
Ans: c 
  88. Limiting force of friction is the
(a) tangent of angle between   normal-reaction and the resultant of normal reaction and limiting friction
(b) ratio of limiting friction and normal reaction
(c) the friction force acting when the body is just about to move
(d) the friction force acting when the body is in motion
(e) minimum force of friction.
Ans: c 
  89. Coulomb friction is the friction between
(a) bodies having relative motion
(b) two dry surfaces
(c) two lubricated   surfaces
(d) solids and liquids
(e) electrically charged particles.
Ans: a 
  90. Dynamic friction as compared to static friction is
(a) same
(b) more
(c) less
(d) may be less of more depending on nature of surfaces and velocity
(e) has no correlation.
Ans: c 
  92. Tangent of angle of friction is equal to
(a) kinetic friction
(b) limiting friction
(c) angle of   repose
(d) coefficient of friction
(e) friction force.
Ans: d 
  93. Kinetic friction is the
(a) tangent of angle between normal   reac-tion and the resultant of normal reac-tion and the limiting friction
(b) ratio of limiting friction and normal reaction
(c) the friction force acting when the body is just about to move
(d) the friction force acting when the body is in motion
(e) dynamic friction.
Ans: d 
  95. The effort required to lift a load W on a screw jack with helix angle a     and angle of friction <j) is equal to
(a) Wtan(a + <)>)
(b) Wtan(a-<)>)
(c) Wcos(a +   <t>)
(d) Wsin(a + <(>)
(e) W (sin a + cos <j>).
Ans: a 
  96. A semi-circular disc rests on a horizontal surface with its top flat     surface horizontal and circular portion touching down. The coefficient of     friction between semi-cricular disc and horizontal surface is i. This disc     is to be pulled by a horizontal force applied at one edge and it always     remains horizontal. When the disc is about to start moving, its top     horizontal force will
(a) remain horizontal
(b) slant up towards direction of pull
(c) slant down towards direction of pull
(d) unpredictable
(e) none of the   above.
Ans: c 
  97. A particle inside a hollow sphere of radius r, having coefficient of     friction -rr can rest upto height of
(a) r/2
(b) r/A
(c) r/%
(d) 0.134 r
(e) 3r/8.
Ans: d 
  98. The algebraic sum of moments of the forces forming couple about any     point in their plane is
(a) equal to the moment of the   couple
(b) constant
(c) both of above are correct
(d) both   of above are wrong
(e) none of the   above.
Ans: a 
  99. A single force and a couple acting in the same plane upon a rigid     body
(a) balance each other
(b) cannot balance each other
(c)   produce moment of a couple
(d) are   equivalent
(e) none of the above.
Ans: b 
  100. If three forces acting in one plane upon a rigid body, keep it in     equilibrium, then they must either
(a) meet in a point
(b) be all parallel
(c) at least two of   them must meet
(d) all the above are   correct
(e) none of the above.
Ans: d 
STRENGTH of Materials Objective Questions pdf ::
  101. The maximum frictional force which comes into play when a body just     begins to slide over another surface is called
(a) limiting friction
(b) sliding friction
(c) rolling   friction
(d) kinematic friction
(e) dynamic friction.
Ans: a 
  102. The co-efficient of friction depends upon
(a) nature of surfaces
(b), area of contact
(c) shape of the   surfaces
(d) ail of the above.
(e) (a) and (b) above.
Ans: a 
  104. The necessary condition for forces to be in equilibrium is that these     should be
(a) coplanar
(b) meet at one point ;
(c) both (a)   and (b) above
(d) all be equal
(e) something else.
Ans: c 
  105. If three forces acting in different planes can be represented by a     triangle, these will be in
(a) non-equilibrium
(b) partial equilibrium
(c) full   equilibrium
(d) unpredictable
(e) none of the above.
Ans: a 
  106. If n = number of members andy = number of joints, then for a perfect     frame, n =
(a) j-2
(b)2j-l
(c) 2/-3
(d)3/-2
(e) 2/ -4.
Ans: c 
  107. A body moves, from rest with a constant acceleration of 5 m per sec.     The distance covered in 5 sec is most nearly
(a) 38 m
(b) 62.5 m
(C) 96 m
(d) 124 m
(e) 240 m.
Ans: b 
  108. A flywheel on a motor goes from rest to 1000 rpm in 6 sec. The number     of revolutions made is nearly equal to
(a) 25
(b) 50
(c) 100
(d) 250
(e) 500.
Ans: b 
  109 Which of the following is the locus of a point that moves in such a     manner that its distance from a fixed point is equal to its distance from a     fixed line multiplied by a constant greater than one
(a) ellipse
(b) hyperbola
(c) parabola
(d) circle
(e) none of the above.
Ans: b 
  111. Which of the following is not the unit of energy
(a) kg m
(b) kcal
(c) wattr
(d) watt hours
(e) kg m x (m/sec)2.
Ans: c 
  112. A sample of metal weighs 219 gms in air, 180 gms in water, 120 gms in     an unknown fluid. Then which is correct statement about density of     metal
(a) density of metal can’t be   determined
(b) metal is twice as dense as   water
(c) metal will float in water
(d) metal is twice as dense as unknown fluid
(e) none of the above.
Ans: a 
  113. The C.G. of a solid hemisphere lies on the central radius 3r
(a) at distance — from the plane base   3r
(b) at distance — from the plane base   3r
(c) at distance — from the plane base   3r
(d) at distance — from the plane base   or
(e) at distance — from the plane   base.
Ans: d 
  117. The C.G. of a plane lamina will not be at its geometrical centre in     the case of a
(a) right angled triangle
(b) equilateral triangle
(c) square
(d) circle
(e) rectangle.
Ans: a 
  119. The C.G. of a right circular solid cone of height h lies at the     following distance from the base
(a) h/2
(b) J/3
(c) h/6
(d) h/4
(e) 3/i/5.
Ans: d 
  122. The M.I. of hollow circular section about a central axis perpendicular     to section as compared to its M.I. about horizontal axis is
(a) same
(b) double
(c) half
(d) four times
(e) one fourth.
Ans: b 
  126. Which of the following is the example of lever of first order
(a) arm of man
(b) pair of scissors
(c) pair of   clinical tongs
(d) all of the above
(e) none of the above.
Ans: d 
  127. A pair of smith’s tongs is an example of the lever of
(a) zeioth order
(b) first order
(c) second order
(d) third order
(e) fourth order.
Ans: c 
  128. In the lever of third order, load W, effort P and fulcrum F are     oriented as follows
(a) W between P and F
(b) F between W and P
(c) P between W   and F
(d) W, P and F all on one side
(e) none of the above.
Ans: a 
  129. The angle which an inclined plane makes with the horizontal when a     body placed on it is about to move down is known as angle of
(a) friction
(b) limiting friction
(c) repose
(d) kinematic friction
(e) static   friction.
Ans: c 
  148. In actual machines
(a) mechanical advantage is greater   than velocity ratio
(b) mechanical   advantage is equal to velocity ratio
(c)   mechanical advantage is less than velocity ratio
(d) mechanical advantage is unity
(e)   none of the above.
Ans: c 
  149. In ideal machines
(a) mechanical advantage is greater   than velocity ratio
(b) mechanical   advantage is equal to velocity ratio
(c)   mechanical advantage is less than velocity ratio
(d) mechanical advantage is unity
(e)   none of the above.
Ans: b 
  150. A cable with a uniformly distributed load per horizontal metre run     will take the following shape
(a) straight line
(b) parabola
(c) hyperbola
(d) elliptical
(e) part of a circle.
Ans: b 

 
Comments
Post a Comment