Moment of Inertia 22306 MCQ (MOS) FOR CIVIL ENGINEERING MSBTE I- SCHEME 2ND YEAR
  
This set of Strength of Materials Multiple Choice Questions on “Moment of Inertia”.
    1. The axis about which moment of area is taken is known as ____________
a) Axis of area
b) Axis of moment
c) Axis of reference
d) Axis of     rotation
Answer: c
Clarification: The axis of       reference is the axis about which moment of area is taken. Most of the       times it is either the standard x or y axis or the centeroidal axis.  
    2. Point, where the total volume of the body is assumed to be concentrated     is ____________
a) Center of area
b) Centroid of volume
c) Centroid of     mass
d) All of the mentioned
Answer: b
Clarification: The centroid of the       volume is the point where total volume is assumed to be concentrated. It       is the geometric centre of a body. If the density is uniform throughout       the body, then the center of mass and center of gravity correspond to the       centroid of volume. The definition of the centroid of volume is written in       terms of ratios of integrals over the volume of the body.  
    3. What is MOI?
a) ml2
b) mal
c) ar2
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: The formula of the       moment of inertia is, MOI = ar2 where
M = mass, a = area, l =       length, r = distance.  
    4. What is the formula of radius of gyration?
a) k2 = I/A
b) k2 = I2/A
c) k2 = I2/A2
d) k2 = (I/A)1/2
Answer: a
Clarification: The radius of       gyration of a body about an axis is a distance such that its square       multiplied by the area gives moment of inertia of the area about the given       axis. The formula of radius of gyration is given as k2 = I/A.  
    5. What is the formula of theorem of perpendicular axis?
a) Izz = Ixx – Iyy
b) Izz = Ixx + Ah2
c) Izz – Ixx = Iyy
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: Theorem of       perpendicular axis stares that if IXX and IYY be the moment of inertia of a plane section about two mutually       perpendicular axis X-X and Y-Y in the plane of the section then the moment       of inertia of the section IZZ about the axis Z-Z, perpendicular to the plane and passing through       the intersection of X-X and Y-Y is given by the formula
Izz – Ixx = Iyy.  
    6. What is the formula of theorem of parallel axis?
a) IAD = IG + Ah
b) IAB = Ah2 + IG
c) IAB = IG – Ah2
d) IAB = IG + Ixx
Answer: b
Clarification: The theorem of       parallel axis states that if the moment of inertia of a plane area about       an axis in the plane of area theough the C.G. of the plane area be       represented by IG, then the moment of the inertia of the given plane area       about a parallel axis AB in the plane of area at a distance h from the       C.G. is given by the formula
IAB = Ah2 + IG.  
    7. What is the unit of radius of gyration?
a) m4
b) m
c) N
d) m2
Answer: b
Clarification: The radius of       gyration = (length4/length2)1/2 = length
So its unit will be       m.  
    8. What will be the the radius of gyration of a circular plate of diameter     10cm?
a) 1.5cm
b) 2.0cm
c) 2.5cm
d) 3cm
Answer: c
Clarification: The moment of       inertia of a circle, I = πD4/64 = 491.07 cm4
The area of circle = 78.57 cm,
Radius of gyration = (I/A)1/2 = 2.5 cm.  

 
Comments
Post a Comment