22302 Highway Engineering MCQ with Answers for Civil Engineering 3rd Sem I -Scheme MSBT pdf download
HIGHWAY Engineering Multiple Choice Questions:-
 Guys today we are proving MCQ for highway Engineering 22302 3rd sem Msbte i scheme Pdf is at bottom of the page download from there and share this post with 
your friends thank you!
  1. Nagpur road plan formula were prepared by assuming
A. rectangular or block road     pattern
B. radial or star and block     road pattern
C. radial or star and     circular road pattern
D. radial or star     and grid road pattern
Answer: D
  2. Select the correct statement.
A. Nagpur road plan formula take into     account the towns with very large population.
B. Nagpur road plan has a target road length of 32 km per 100 square     km.
C. Second 20-year plan has provided     1600 km of expressways out of the proposed National highway.
D. Second 20-year plan allowed deduction of length of railway track in the     area while calculating the length of roads.
Answer: C
  3. The sequence of four stages of survey in a highway alignment       is
A. reconnaissance, map study,     preliminary survey and detailed survey
B. map study, preliminary survey, reconnaissance and detailed survey
C. map study, reconnaissance, preliminary survey and detailed survey
D. preliminary survey, map study, reconnaissance and detailed survey
Answer: C
  4. The shape of the camber, best suited for cement concrete pavements,       is
A. straight line
B. parabolic
C. elliptical
D. combination of straight and parabolic
Answer: A
  5. For water bound macadam roads in localities of heavy rainfall, the       recommended value of camber is
A. 1 in 30
B. 1 in 36
C. 1 in 48
D. 1 in 60
Answer: B
  6. The stopping sight distance depends upon
A. total reaction time of driver
B. speed of vehicle
C. efficiency of     brakes
D. all of the above
Answer: D
  7. When the path travelled along the road surface is more than the       circumferential movement of the wheels due to rotation, then it results       in
A. slipping
B. skidding
C. turning
D. revolving
Answer: B
  8. Coefficient of friction is less when the pavement surface is
A. rough
B. dry
C. smooth and dry
D. smooth and wet
Answer: D
  9. The shoulder provided along the road edge should be
A. rougher than the traffic lanes
B. smoother than the traffic lanes
C.     of same colour as that of the pavement
D. of very low load bearing capacity
Answer: A
  10. Camber in the road is provided for
A. effective drainage
B. counteracting the centrifugal force
C. having proper sight distance
D.     none of the above
Answer: A
  11. Compared to a level surface, on a descending gradient the stopping       sight distance is
A. less
B. more
C. same
D. dependent on the speed
Answer: B
  12. On a single lane road with two way traffic, the minimum stopping       sight distance is equal to
A. stopping distance
B. two times the stopping distance
C.     half the stopping distance
D. three     times the stopping distance
Answer: B
  13. The desirable length of overtaking zone as per IRC recommendation is       equal to
A. overtaking sight distance
B. two times the overtaking sight distance
C. three times the overtaking sight distance
D. five times the overtaking sight distance
Answer: D
  14. Stopping sight distance is always
A. less than overtaking sight     distance
B. equal to overtaking sight     distance
C. more than overtaking sight     distance
D. none of the above
Answer: A
  15. Reaction time of a driver
A. increases with increase in     speed
B. decreases with increase in     speed
C. is same for all speeds
D. none of the above
Answer: B
  16. If the stopping distance is 60 meters, then the minimum stopping       sight distance for two lane, two way traffic is
A. 30m
B. 60m
C. 120m
D. 180m
Answer: B
  17. The effect of grade on safe overtaking sight distance is
A. to increase it on descending     grades and to decrease it on ascending grades
B. to decrease it on descending grades and to increase it on ascending     grades
C. to increase it on both     descending and ascending grades
D. to     decrease it on both descending and ascending grades
Answer: C
  18. The ruling design speed on a National Highway in plain terrain as per       IRC recommendations is
A. 60 kmph
B. 80 kmph
C. 100 kmph
D. 120 kmph
Answer: C
  19. The terrain may be classified as rolling terrain if the cross slope       of land is
A. upto 10%
B. between 10% and 25%
C. between 25%     and 60%
D. more than 60%
Answer: B
  20. If b is the wheel track of a vehicle and h is the height of centre of       gravity above road surface, then to avoid overturning and lateral skidding       on a horizontal curve, the centrifugal ratio should always be
A. less than b/2h and greater than     co-efficient of lateral friction
B.     less than b/2h and also less than co-efficient of lateral friction
C. greater than b/2h and less than co-efficient of lateral friction
D. greater than b/2h and also greater than coefficient of lateral     friction
Answer: B
  21. As per IRC recommendations, the maximum limit of super elevation for       mixed traffic in plain terrain is
A. 1 in 15
B. 1 in 12.5
C. 1 in 10
D. equal to camber
Answer: A
  22. For the design of super elevation for mixed traffic conditions, the       speed is reduced by
A. 15%
B. 20%
C. 25%
D. 75%
Answer: C
  23. On a horizontal curve if the pavement is kept horizontal across the       alignment, then the pressure on the outer wheels will be
A. more than the pressure on inner     wheels
B. less than the pressure on     inner wheels
C. equal to the pressure     on inner wheels
D. zero
Answer: A
  25. For a constant value of coefficient of lateral friction, the value of       required super-elevation increases with
A. increase in both speed and radius     of curve
B. decrease in both speed and     radius of curve
C. increase in speed     and with decrease in radius of curve
D.     decrease in speed and with increase in radius of curve
Answer: D
  26. To calculate the minimum value of ruling radius of horizontal curves       in plains, the design speed is given by
A. 8 kmph
B. 12kmph
C. 16kmph
D. 20 kmph
Answer: C
  27. The absolute minimum radius of curve for safe operation for a speed       of 110 kmph is
A. 110 m
B. 220 m
C. 440 m
D. 577 m
Answer: C
  28. The attainment of super elevation by rotation of pavement about the       inner edge of the pavement
A. is preferable in steep terrain
B. results in balancing the earthwork
C. avoids the drainage problem in flat terrain
D. does not change the vertical alignment of road
Answer: C
  29. Select the correct statement.
A. Psychological extra widening     depends on the number of traffic lanes.
B. Mechanical extra widening depends on the speed of vehicle.
C. Psychological extra widening depends on the length of wheel base.
D. Psychological extra widening depends on the speed of vehicle.
Answer: D
  30. In case of hill roads, the extra widening is generally       provided
A. equally on inner and outer sides     of the curve
B. fully on the inner side     of the curve
C. fully on the outer side     of the curve
D. one-fourth on inner     side and three-fourth on outer side of the curve
Answer: B
  
  
  
  31. The transition curve used in the horizontal alignment of highways as       per IRC recommendations is
A. spiral
B. lemniscate
C. cubic parabola
D. any of the above
Answer: A
  32. For design, that length of transition curve should be taken which       is
A. based on allowable rate of change     of centrifugal acceleration
B. based on     rate of change of super elevation
C.     higher of (A. and (B.
D. smaller of (A.     and (B.
Answer: C
  33. The maximum design gradient for vertical profile of a road is
A. ruling gradient
B. limiting gradient
C. exceptional     gradient
D. minimum gradient
Answer: A
  34. The percentage compensation in gradient for ruling gradient of 4% and       horizontal curve of radius 760 m is
A. 0.1 %
B. 1 %
C. 10%
D. no compensation
Answer: D
  35. If ruling gradient is I in 20 and there is also a horizontal curve of       radius 76 m, then the compensated grade should be
A. 3 %
B. 4%
C. 5 %
D. 6%
Answer: B
  36. The camber of road should be approximately equal to
A. longitudinal gradient
B. two times the longitudinal gradient
C. three times the longitudinal gradient
D. half the longitudinal gradient
Answer: D
  37. Which of the following shapes is preferred in a valley curve       ?
A. simple parabola
B. cubic parabola
C. spiral
D. lemniscate
Answer: B
  38. The value of ruling gradient in plains as per IRC recommendation       is
A. 1 in 12
B. 1 m 15
C. 1 in 20
D. 1 in 30
Answer: D
  39. In case of summit curves, the deviation angle will be maximum       when
A. an ascending gradient meets with     another ascending gradient
B. an     ascending gradient meets with a descending gradient
C. a descending gradient meets with another descending gradient
D. an ascending gradient meets with a level surface
Answer: B
  40. If the design speed is V kmph and deviation angle is N radians, then       the total length of a valley curve in meters is given by the       expression
A. 0.38 N V3/2
B. 0.38 (NV3)”2
C. 3.8 NV”2
D. 3.8 (NV3)”2
Answer: B
  41. If an ascending gradient of 1 in 50 meets a descending gradient of 1       in 50, the length of summit curve for a stopping sight distance of 80 m       will be
A. zero
B. 64m
C. 80m
D. 60m
Answer: D
  42. Highway facilities are designed for
A. annual average hourly volume
B. annual average daily traffic
C.     thirtieth highest hourly volume
D. peak     hourly volume of the year
Answer: C
  43. Enoscope is used to find
A. average speed
B. spot speed
C. space-mean speed
D. time-mean speed
Answer: B
  44. For highway geometric design purposes the speed used is
A. 15th percentile
B. 50 “”percentile
C. 85th     percentile
D. 98 “”percentile
Answer: D
  45. Select the correct statement.
A. Traffic volume should always be     more than traffic capacity.
B. Traffic     capacity should always be more than traffic volume.
C. Spot speed is the average speed of a vehicle at a specified section.
D. 85th percentile speed is more than 98th percentile speed.
Answer: B
  46. Length of a vehicle affects
A. width of traffic lanes
B. extra width of pavement and minimum turning radius
C. width of shoulders and parking facilities
D. clearance to be provided under structures such as overbridges,     under-bridges etc.
Answer: B
  47. The maximum width of a vehicle as recommended by IRC is
A. 1.85m
B. 2.44 m
C. 3.81 m
D. 4.72 m
Answer: B
  48. Desire lines are plotted in
A. traffic volume studies
B. speed studies
C. accident     studies
D. origin and destination     studies
Answer: D
  49. Which of the following methods is preferred for collecting origin and       destination data for a small area like a mass business center or a large       intersection ?
A. road side interview method
B. license plate method
C. return     postcard method
D. home interview     method
Answer: B
  50. The diagram which shows the approximate path of vehicles and       pedestrians involved in accidents is known as
A. spot maps
B. pie charts
C. condition diagram
D. collision diagram
Answer: D
  51. With increase in speed of the traffic stream, the minimum spacing of       vehicles
A. increases
B. decreases
C. first decreases and     then increases after reaching a minimum value at optimum speed
D. first increases and then decreases after reaching a maximum value at     optimum speed
Answer: A
  52. Which of the following is known as design capacity ?
A. basic capacity
B. theoretical capacity
C. possible     capacity
D. practical capacity
Answer: A
  53. If the average center to center spacing of vehicles is 20 meters,       then the basic capacity of a traffic lane at a speed of 50 kmph is
A. 2500 vehicles per day
B. 2000 vehicles per hour
C. 2500     vehicles per hour
D. 1000 vehicles per     hour
Answer: C
  54. With increase in speed of the traffic stream, the maximum capacity of       the lane
A. increases
B. decreases
C. first increases and     then decreases after reaching a maximum value at optimum speed
D. first decreases and then increases after reaching a minimum value at     optimum speed
Answer: C
  55. Equivalent factor of passenger car unit (PCU) for a passenger car as       per IRC is
A. 1.0
B. 2.0
C. 0.5
D. 10
Answer: A
  56. If the stopping distance and average length of a vehicle are 18 m and       6 m respectively, then the theoretical maxi¬mum capacity of a traffic lane       at a speed of 10 m/sec is
A. 1500 vehicles per hour
B. 2000 vehicles per hour
C. 2500     vehicles per hour
D. 3000 vehicles per     hour
Answer: A
  57. Scientific planning of transportation system and mass transit       facilities in cities should be based on
A. spot speed data
B. origin and destination data
C.     traffic volume data
D. accident data
Answer: B
  58. The diagram which shows all important physical conditions of an       accident location like roadway limits, bridges, trees and all details of       roadway conditions is known as
A. pie chart
B. spot maps
C. condition diagram
D. collision diagram
Answer: C
  59. When the speed of traffic flow becomes zero,then
A. traffic density attains maximum     value whereas traffic volume becomes zero
B. traffic density and traffic volume both attain maximum value
C. traffic density and traffic volume both become zero
D. traffic density becomes zero whereas traffic volume attains maximum     value
Answer: A
  60. On a right angled road intersection with two way traffic, the total       number of conflict points is
A. 6
B. 11
C. 18
D. 24
Answer: D
  61. The background colour of the informatory sign board is
A. red
B. yellow
C. green
D. white
Answer: B
  62. Which of the following is indicated by a warning sign ?
A. level crossing
B. no parking
C. end of speed     limit
D. overtaking prohibited
Answer: A
  63. “Dead Slow” is a
A. regulatory sign
B. warning sign
C. informatory     sign
D. none of the above
Answer: A
  64. The most efficient traffic signal system is
A. simultaneous system
B. alternate system
C. flexible     progressive system
D. simple     progressive system
Answer: C
  65. The provision of traffic signals at intersections
A. reduces right angled and rear end     collisions
B. increases right angled     and rear end collisions
C. reduces     right angled collisions but may increase rear end collisions
D. reduces rear end collisions but may increase right angled collisions
Answer: C
  66. Select the incorrect statement.
A. Stop or red time of a signal is     the sum of go and clearance intervals for the cross flow.
B. Go or green time of a signal is the sum of stop and clearance intervals     for the cross flow.
C. Clearance time     is generally 3 to 5 seconds.
D. The     cycle length is normally 40 to 60 seconds for two phase signals.
Answer: B
  67. Center line markings are used
A. to designate traffic lanes
B. in roadways meant for two way traffic
C. to indicate that overtaking is not permitted
D. to designate proper lateral placement of vehicles before turning to     different directions
Answer: B
  68. The particular places where pedestrians are to cross the pavement are       properly marked by the pavement marking known as
A. stop lines
B. turn markings
C. crosswalk     lines
D. lane lines
Answer: C
  69. The entrance and exit curves of a rotary have
A. equal radii and equal widths of     pavement
B. equal radii but pavement     width is more at entrance than at exit curve
C. equal pavement widths but radius is more at entrance curve than at exit     curve
D. different radii and different     widths of pavement
Answer: D
  70. When two equally important roads cross roughly at right angles, the       suitable shape of central island is
A. circular
B. elliptical
C. tangent
D. turbine
Answer: A
  
  
  
  71. The maximum number of vehicles beyond which the rotary may not       function efficiently is
A. 500 vehicles per hour
B. 500 vehicles per day
C. 5000     vehicles per hour
D. 5000 vehicles per     day
Answer: C
  72. A traffic rotary is justified where
A. number of intersecting roads is     between 4 and 7
B. space is limited and     costly
C. when traffic volume is less     than 500 vehicles per hour
D. when     traffic volume is more than 5000 vehicles per hour
Answer: A
  73. When a number of roads are meeting at a point and only one of the       roads is important, then the suitable shape of rotary is
A. circular
B. tangent
C. elliptical
D. turbine
Answer: B
  74. Maximum number of vehicles can be parked with
A. parallel parking
B. 30° angle parking
C. 45° angle     parking
D. 90° angle parking
Answer: D
  75. When the width of kerb parking space and width of street are limited,       generally preferred parking system is
A. parallel parking
B. 45° angle parking
C. 65° angle     parking
D. 90° angle parking
Answer: A
  76. As per IRC recommendations, the average level of illumination on       important roads carrying fast traffic is
A. 10 lux
B. 15 lux
C. 20 lux
D. 30 lux
Answer: D
  77. The most economical lighting layout which is suitable for narrow       roads is
A. single side lighting
B. staggered system
C. central     lighting system
D. none of the above
Answer: A
  78. The direct interchange ramp involves
A. diverging to the right side and     merging from left
B. diverging to the     left side and merging from right
C.     diverging to the right side and merging from right
D. diverging to the left side and merging from left
Answer: C
  79. In soils having same values of plasticity index, if liquid limit is       increased, then
A. compressibility and permeability     decrease and dry strength increases
B.     compressibility, permeability and dry strength decrease
C. compressibility, permeability and dry strength increase
D. compressibility and permeability increase and dry strength decreases
Answer: D
  80. Which of the following tests measures the toughness of road       aggregates ?
A. crushing strength test
B. abrasion test
C. impact test
D. shape test
Answer: C
  81. Los Angeles testing machine is used to conduct
A. abrasion test
B. impact test
C. attrition test
D. crushing strength test
Answer: A
  82. In CBR test the value of CBR is calculated at
A. 2.5 mm penetration only
B. 5.0 mm penetration only
C. 7.5 mm     penetration only
D. both 2.5mm and 5.0     mm penetrations
Answer: D
  83. If aggregate impact value is 20 to 30 percent, then it is classified       as
A. exceptionally strong
B. strong
C. satisfactory for road     surfacing
D. unsuitable for road     surfacing
Answer: C
  84. The maximum allowable Los Angeles abrasion value for high quality       surface course is
A. 10%
B. 20 %
C. 30%
D. 45 %
Answer: C
  85. Percentage of free carbon in bitumen is
A. more than that in tar
B. less than that in tar
C. equal to     that in tar
D. none of the above
Answer: B
  86. The ductility value of bitumen for suitability in road construction       should not be less than
A. 30 cm
B. 40 cm
C. 50 cm
D. 60 cm
Answer: C
  87. The maximum limit of water absorption for aggregate suitable for road       construction is
A. 0.4 %
B. 0.6%
C. 0.8 %
D. 1.0 %
Answer: B
  88. Which of the following represents hardest grade of bitumen ?
A. 30/40
B. 60/70
C. 80/100
D. 100/120
Answer: A
  89. Penetration test on bitumen is used for determining its
A. grade
B. viscosity
C. ductility
D. temperature susceptibility
Answer: A
  90. Bitumen of grade 80/100 means
A. its penetration value is 8 mm
B. its penetration value is 10 mm
C.     its penetration value is 8 to 10 mm
D.     its penetration value is 8 to 10 cm
Answer: C
  91. RC-2, MC-2 and SC-2 correspond to
A. same viscosity
B. viscosity in increasing order from RC-2 to SC-2
C. viscosity in decreasing order from RC-2 to SC-2
D. none of the above
Answer: A
  92. The recommended grade of tar for grouting purpose is
A. RT-1
B. RT-2
C. RT.3
D. RT-5
Answer: D
  93. Softening point of bitumen to be used for read construction at a       place where maximum temperature is 40° C should be
A. less-than 40°C
B. greater than 40°C
C. equal to     40°C
D. none of the above
Answer: B
  94. For rapid curing cutbacks, the oil used is
A. gasoline
B. kerosene oil
C. light diesel
D. heavy diesel
Answer: A
  95. The method of design of flexible pavement as recommended by IRC       is
A. group index method
B. CBR method
C. Westergaard     method
D. Benkelman beam method
Answer: B
  96. The group index for a soil, whose liquid limit is 40 percent,       plasticity index is 10 percent and percentage passing 75 micron IS sieve       is 35, is
A. 0
B. 3
C. 5
D. 7
Answer: A
  97. Bottom most layer of pavement is known as
A. wearing course
B. base course
C. sub-base course
D. subgrade
Answer: D
  98. Flexible pavement distribute the wheel load
A. directly to subgrade
B. through structural action
C.     through a set of layers to the subgrade
D. none of the above
Answer: C
  99. The number of repetitions, which the pavement thickness designed for       a given wheel load should be able to support during the life of pavement       is
A. 1000
B. 10000
C. 100000
D. 1000000
Answer: D
  100. Group index method of design of flexible pavement is
A. a theoretical method
B. an empirical method based on physical properties of subgrade soil
C. an empirical method based on strength characteristics of subgrade     soil
D. a semi empirical method
Answer: B
  101. Select the correct statement.
A. More the value of group index,     less thickness of pavement will be required.
B. More the value of CBR, greater thickness of pavement will be     required.
C. Minimum and maximum values     of group index can be 0 and 20 respectively.
D. all of the above
Answer: C
  102. If the group index value of subgrade is between 5 and 9, then the       subgrade is treated as
A. good
B. fair
C. poor
D. very poor
Answer: C
  103. Tyre pressure influences the
A. total depth of pavement
B. quality of surface course
C. both     the above
D. none of the above
Answer: B
  104. Rigidity factor for a tyre pressure greater than 7 kg/cm2 is
A. equal to 1
B. less than 1
C. greater than 1
D. zero
Answer: B
  105. The critical combination of stresses for corner region in cement       concrete roads is
A. load stress + warping stress     frictional stress
B. load stress +     warping stress + frictional stress
C.     load stress + warping stress
D. load     stress + frictional stress
Answer: C
  106. Tie bars in cement concrete pavements are at
A. expansion joints
B. contraction joints
C. warping     joints
D. longitudinal joints
Answer: D
  107. The maximum spacing of contraction joints in rigid pavements       is
A. 2.5 m
B. 3.5 m
C. 4.5 m
D. 5.5m
Answer: C
  108. The maximum thickness of expansion joint in rigid pavements       is
A. 0
B. 25 mm
C. 50 mm
D. 100 mm
Answer: B
  109. The function of an expansion joint in rigid pavements is to
A. relieve warping stresses
B. relieve shrinkage stresses
C.     resist stresses due to expansion
D.     allow free expansion
Answer: D
  110. The fundamental factor in the selection of pavement type is
A. climatic condition
B. type and intensity of traffic
C.     subgrade soil and drainage conditions
D. availability of funds for the construction project
Answer: B
  111. Most suitable material for highway embankments is
A. granular soil
B. organic soil
C. silts
D. clays
Answer: A
  112. Maximum daily traffic capacity of bituminous pavements is
A. 500 tonnes per day
B. 1000 tonnes per day
C. 1500 tonnes     per day
D. 2000 tonnes per day
Answer: C
  113. The most suitable equipment for compacting clayey soils is a
A. smooth wheeled roller
B. pneumatic tyred roller
C. sheep     foot roller
D. vibrator
Answer: C
  114. The aggregates required for one kilometer length of water bound       macadam road per meter width and for 10 mm thickness is
A. 8 cubic meter
B. 10 cubic meter
C. 12 cubic     meter
D. 15 cubic meter
Answer: C
  115. The camber of shoulders in water bound macadam roads is
A. equal to the cross slope of     pavement
B. less than the cross slope     of pavement
C. greater than the cross     slope of pavement
D. zero
Answer: A
  116. The binder normally used in flexible pavement construction       is
A. cement
B. lime
C. bitumen
D. none of the above
Answer: C
  117. In highway construction, rolling starts from
A. sides and proceed to centre
B. centre and proceed to sides
C. one     side and proceed to other side
D. any     of the above
Answer: A
  118. For the construction of water bound macadam roads, the correct       sequence of operations after spreading coarse aggregates is
A. dry rolling, wet rolling,     application of screening and application of filler
B. dry rolling, application of filler, wet rolling and application of     screening
C. dry rolling, application     of screening, wet rolling and application of filler
D. dry rolling, application of screening, application of filler and wet     rolling
Answer: C
  119. In the penetration macadam construction, the bitumen is
A. sprayed after the aggregates are     spread and compacted
B. premixed with     aggregates and then spread
C. sprayed     before the aggregates are spread and compacted
D. none of the above
Answer: A
  120. When the bituminous surfacing is done on already existing black top       road or over existing cement concrete road, the type of treatment to be       given is
A. seal coat
B. tack coat
C. prime coat
D. spray of emulsion
Answer: B
  121. Which of the following premix methods is used for base course       ?
A. bituminous carpet
B. mastic asphalt
C. sheet asphalt
D. bituminous bound macadam
Answer: D
  122. Select the correct statement.
A. Quantity of binder required for     tack coat is less than that required for prime coat.
B. Prime coat treatment is given for plugging the voids in water bound     macadam during bituminous road construction.
C. Seal coat is the final coat over certain previous bituminous     pavements.
D. A bitumen primer is a     high viscosity cutback.
Answer: D
  123. The suitable surfacing material for a bridge deck slab is
A. sheet asphalt
B. bituminous carpet
C. mastic     asphalt
D. rolled asphalt
Answer: C
  124. Which of the following is considered to be the highest quality       construction in the group of black top pavements ?
A. mastic asphalt
B. sheet asphalt
C. bituminous     carpet
D. bituminous concrete
Answer: D
  125. The thickness of bituminous carpet varies from
A. 20 to 25 mm
B. 50 to 75 mm
C. 75 to 100 mm
D. 100 to 120 mm
Answer: A
  126. Which of the following represents a carpet of sand-bitumen mix       without coarse aggregates ?
A. mastic asphalt
B. sheet asphalt
C. bituminous     carpet
D. bituminous concrete
Answer: B
  127. In highway construction on super elevated curves, the rolling shall       proceed from
A. sides towards the centre
B. centre towards the sides
C. lower     edge towards the upper edge
D. upper     edge towards the lower edge
Answer: C
  128. The camber for hill roads in case of bituminous surfacing is adopted       as
A. 2%
B. 2.5%
C. 3%
D. 4%
Answer: B
  129. The minimum design speed for hairpin bends in hill roads is taken       as
A. 20 kmph
B. 30 kmph
C. 40 kmph
D. 50 kmph
Answer: A
  130. The drain which is provided parallel to roadway to intercept and       divert the water from hill slopes is known as
A. sloping drain
B. catchwater drain
C. side drain
D. cross drain
Answer: B
  131. The walls which are necessary on the hill side of roadway where       earth has to be retained from slipping is known as
A. retaining wall
B. breast wall
C. parapet wall
D. none of the above
Answer: B
  132. In hill roads, the side drains arc provided
A. only on the hill side of road
B. only on the opposite side of hill
C. on both sides of road
D. none of     the above
Answer: A
Download the pdf by clicking on download icon
Reference:
 engineeringinterviewquestions
22302 syllabus
22302 MCQ
22302 I scheme msbte
22302 pdf
22303 msbte
22303 modal paper

 
Comments
Post a Comment