22517 advance java programming (AJP) MCQ with Answers
1. Which of the following contains both date and time?
a. java.io.date
b. java.sql.date
c. java.util.date
d. java.util.datetime
  Answer:
d. java.util.datetime 
  2. Which of the following is advantage of using JDBC connection     pool?
a. slow performance 
b. using more memory
c. using less memory
d. better performance
  Answer:
d. better performance 
  3. Which of the following is advantage of using PreparedStatement in     Java?
a. slow performance 
b. encourages sql injection
c. prevents sql injection
d. more memory usage
  Answer:
c. prevents sql injection 
  4. Which one of the following contains date information?
a. java.sql.timestamp 
b. java.sql.time
c. java.io.time
d. java.io.timestamp
  Answer:
a. java.sql.timestamp 
  5. What does setAutoCommit(false) do?
a. commits transweraction after each   query 
b. explicitly commits transweraction
c. does not commit transweraction automatically after each query
d. never commits transweraction
  Answer:
c. does not commit transweraction   automatically after each query 
  6. Which of the following is used to call stored procedure?
a. statement 
b. preparedstatement
c. callablestatment
d. calledstatement
  Answer:
c. callablestatment 
  7. Which of the following is method of JDBC batch process?
a. setbatch() 
b. deletebatch()
c. removebatch()
d. addbatch()
  Answer:
d. addbatch() 
  8. Which of the following is used to rollback a JDBC     trAnsweraction?
a. rollback() 
b. rollforward()
c. deletetransweraction()
d. removetransweraction()
  Answer:
a. rollback() 
  9. Which driver uses ODBC driver to connect to the database?
a. jdbc-odbc bridge driver 
b. native – api driver
c. network protocol driver
d. thin driver
  Answer:
a. jdbc-odbc bridge driver 
  10. How many JDBC product components does the Java software     provides?
a. 3 
b. 2
c. 4
d. 5
  Answer:
a. 3 
  11. How many types of JDBC drivers are available?
a. 3 
b. 4
c. 2
d. 5
  Answer:
b. 4 
  12. Which result set generally does not show changes to the underlying     database that are made while it is open. The membership, order, and column     values of rows are typically fixed when the result set is created?
a. type_forward_only 
b. type_scroll_insensitive
c. type_scroll_sensitive
d. all mentioned above
  Answer:
b. type_scroll_insensitive 
  13. Which method is used for an SQL statement that is executed     frequently?
a. prepare statement 
b. prepare call
c. create statement
d. none of the above
  Answer:
a. prepare statement 
  14. What is used to execute parameterized query?
a. statement interface 
b. preparedstatement interface
c. resultset interface
d. none of the above
  Answer:
b. preparedstatement interface 
  15. Which JDBC product components does the Java software provide?
a. the jdbc driver manager 
b. the jdbc driver test suite
c. the jdbc-odbc bridge
d. all mentioned above
  Answer:
d. all mentioned above 
  16. JDBC stands for?
a. java database connectivity 
b. java database concept
c. java database communications
d. none of the above
  Answer:
a. java database connectivity 
  17. Which of the following allows non repeatable read in JDBC     Connection?
a. transweraction_read_uncommitted 
b. transweraction_read_committed
c. transweraction_serializable
d. transweraction_repeatable_read
  Answer:
d. transweraction_repeatable_read 
  18. Which of the following statements is false as far as different type of     statements is concern in JDBC?
a. regular statement 
b. prepared statement
c. callable statement
d. interim statement
  Answer:
d. interim statement 
  19. Which of the following methods are needed for loading a database driver     in JDBC?
a. registerdriver() method 
b. class.forname()
c. both a and b
d. getconnection()
  Answer:
c. both a and b 
  20. Which of the following is false as far as type 4 driver is     concern?
a. type 4 driver is “native protocol,   pure java” driver 
b. type 4 drivers are 100% java compatible
c. type 4 drivers uses socket class to connect to the database
d. type 4 drivers can not be used with netscape
  Answer:
d. type 4 drivers can not be used with   netscape 
  21. Which driver is efficient and always preferable for using JDBC     applications?
a. type – 4 
b. type – 1
c. type – 3
d. type – 2
  Answer:
a. type – 4 
  22. JDBC facilitates to store the java objects by using which of the     methods of PreparedStatement setObject () 2. setBlob() 3. setClob()
a. 1, 2 
b. 1,2,3
c. 1,3
d. 2,3
  Answer:
b. 1,2,3 
  23. The JDBC-ODBC bridge is
a. three tiered 
b. multithreaded
c. best for any platform
d. all of the above
  Answer:
b. multithreaded 
  24. All raw data types (including binary documents or images) should be     read and uploaded to the database as an array of
a. byte 
b. int
c. boolean
d. char
  Answer:
a. byte 
  25. The class javA)sql.Timestamp has its super class as
a. java)sql.time 
b. java)util.date
c. java)util.time
d. none of the above
  Answer:
b. java)util.date 
  26. BLOB, CLOB, ARRAY and REF type columns can be updated in
a. jdbc 1.0 
b. jdbc 4.0
c. jdbc 2.0
d. jdbc 3.0
  Answer:
d. jdbc 3.0 
  27. Which of the following methods finds the maximum number of connections     that a specific driver can obtain?
a. database.getmaxconnections 
b. connection.getmaxconnections
c. databasemetadata)getmaxconnections
d. resultsetmetadata)getmaxconnections
  Answer:
c. databasemetadata)getmaxconnections 
  28. When the message “No Suitable Driver” occurs?
a. when the driver is not registered by   class.forname() method 
b. when the user name, password and the database does not match
c. when the jdbc database url passed is not constructed properly
d. when the type 4 driver is used
  Answer:
c. when the jdbc database url passed is   not constructed properly 
  29. Which driver is called as thin-driver in JDBC?
a. type-4 driver 
b. type-1 driver
c. type-3 driver
d. type-2 driver
  Answer:
a. type-4 driver 
  30. How many trAnsweraction isolation levels are defined in     javA)sql.Connection interface?
a. 4 
b. 3
c. 5
d. 2
  Answer:
c. 5 
  31. Which method is used to perform DML statements in JDBC?
a. execute() 
b. executequery()
c. executeupdate()
d. executeresult()
  Answer:
c. executeupdate() 
  32. What is the disadvantage of Type-4 Native-Protocol Driver?
a. at client side, a separate driver is   needed for each database. 
b. type-4 driver is entirely written in java
c. the driver converts jdbc calls into vendor-specific database protocol
d. it does not support to read mysql data)
  Answer:
a. at client side, a separate driver is   needed for each database. 
  33. TCP,FTP,Telnet,SMTP are example of?
a. socket 
b. ip address
c. protocol
d. mac address
  Answer:
c. protocol 
  34. In Inetaddress class which method returns the host name of IP     address?
a. public string gethostname() 
b. public string gethostaddress()
c. public string inetaddress getlocalhost()
d. none
  Answer:
a. public string gethostname() 
  35. Show some networking terminology given below?
a. all 
b. ip address
c. protocol
d. mac address
  Answer:
a. all 
  36. Which classes are used for connection less socket programming?
a. datagram socket 
b. datagram packet
c. both a and b
d. none
  Answer:
c. both a and b 
  37. how many ports TCP/IP are reserved for specific protocol?
a. 10 
b. 1024
c. 2048
d. 512
  Answer:
b. 1024 
  38. how many bits are in a single IP address?
a. 8 
b. 16
c. 32
d. 64
  Answer:
c. 32 
  39. Which of these class is used to encapsulate IP address and DNS?
a. datagram packet 
b. url
c. inetaddress
d. contenthandler
  Answer:
c. inetaddress 
  40. Which of these is return type of getAddress method of DatagramPacket     class?
a. findaddress() 
b. getaddress()
c. address()
d. whois()
  Answer:
b. getaddress() 
  41. Which of these method of DatagramPacket is used to find port     number?
a. port() 
b. getport()
c. findport()
d. receivedport()
  Answer:
a. port() 
  42. Which of these class is necessary to implement datagrams? DNYANSAGAR     ARTS AND COMMERCE COLLEGE, BALEWADI,PUNE – 45 PROF . SUPRIYA MANE     www.dacc.edu.in
a. datagrampacket 
b. datagramsocket
c. all of the mentioned
d. none of the mentioned
  Answer:
c. all of the mentioned 
  43. Which of these method of DatagramPacket is used to find the port     number?
a. port() 
b. getport()
c. findport()
d. recieveport()
  Answer:
a. port() 
  44. Which of these method of DatagramPacket is used to obtain the byte     array of data contained in a datagram?
a. getdata() 
b. getbytes()
c. getarray()
d. recievebytes()
  Answer:
a. getdata() 
  45. Which of these method of DatagramPacket is used to find the length of     byte array?
a. getnumber() 
b. length()
c. length()
d. getlength()
  Answer:
d. getlength() 
  46. Which of these method is used to start a server thread?
a. run() 
b. start()
c. runthread()
d. startthread()
  Answer:
a. run() 
  47. Which of these method is called when http daemon is acting like a     normal web server?
a. handle() 
b. handleget()
c. handleget()
d. handleget()
  Answer:
c. handleget() 
  48. Which of these methods of httpd class is used to read data from the     stream?
a. getdta() 
b. getresponse()
c. getstream()
d. getrawrequest()
  Answer:
d. getrawrequest() 
  49. Which of these method of httpd class is used to get report on each hit     to HTTP server?
a. log() 
b. logentry()
c. loghttpd()
d. logresponse()
  Answer:
b. logentry() 
  50. Which of these method is used to find a URL from the cache of     httpd?
a. findfromcache() 
b. findfromcache()
c. servefromcache()
d. getfromcache()
  Answer:
c. servefromcache() 
  51. Which of these variables stores the number of hits that are     successfully served out of cache?
a. hits 
b. hitstocache
c. hits_to_cache
d. hits.to.cache
  Answer:
d. hits.to.cache 
  52. Which of these method of httpd class is used to write UrlCacheEntry     object into local disk?
a. writediskcache() 
b. writetodisk()
c. writecache()
d. writediskentry()
  Answer:
a. writediskcache() 
  53. Which of these is an instance variable of class httpd?
a. port 
b. cache
c. log
d. all of the mentioned
  Answer:
d. all of the mentioned 
  54. Which of these is an instance variable of httpd that is a     Hashtable?
a. port 
b. cache
c. log
d. stopflag
  Answer:
c. log 
  55. Which of these exception is thrown by URL class’s constructors?
a. urlnotfound 
b. urlsourcenotfound
c. malformedurlexception
d. urlnotfoundexception
  Answer:
c. malformedurlexception 
  56. Which of these methods is used to know host of an URL?
a. host() 
b. gethost()
c. gethost()
d. gethost()
  Answer:
b. gethost() 
  57. Which of these methods is used to know the full URL of an URL     object?
a. fullhost() 
b. gethost()
c. externalform()
d. toexternalform()
  Answer:
d. toexternalform() 
  58. Which of these class is used to access actual bits or content     information of a URL?
a. url 
b. urldecoder
c. urlconnection
d. all of the mentioned
  Answer:
d. all of the mentioned 
  59. Which object of HttpSession can be used to view and manipulate     information about a session?
a. session identifier 
b. creation time
c. last accessed time
d. all mentioned above
  Answer:
d. all mentioned above 
  60. Which of these ways used to communicate from an applet to     servlet?
a. rmi communication 
b. http communication
c. socket communication
d. all mentioned above
  Answer:
d. all mentioned above 
  61. Which methods are used to bind the objects on HttpSession instance     andget the objects?
a. setattribute 
b. getattribute
c. both a & b
d. none of the above
  Answer:
c. both a & b 
  62. Which type of ServletEngine is a server that includes built-in support     for servlets?
a. add-on servletengine 
b. embedded servletengine
c. standalone servletengine
d. none of the above
  Answer:
c. standalone servletengine 
  63. What type of servlets use these methods doGet(), doPost(),doHead,     doDelete(), doTrace()?
a. genereic servlets 
b. httpservlets
c. all of the above
d. none of the above
  Answer:
b. httpservlets 
  64. Which cookie it is valid for single session only and it is removed each     time when the user closes the browser?
a. persistent cookie 
b. non-persistent cookie
c. all the above
d. none of the above
  Answer:
b. non-persistent cookie 
  65. Which action tags are used in JSP for developing web application with     Java Bean?
a. jsp:usebean 
b. jsp:setproperty
c. jsp:getproperty
d. both b & c
  Answer:
d. both b & c 
  66. Which technology do we mix our business logic with the presentation     logic?
a. servlet 
b. jsp
c. both a & b
d. none of the above
  Answer:
a. servlet 
  67. Which tag is used to execute java source code in JSP?
a. declaration tag 
b. scriptlet tag
c. expression tag
d. none of the above
  Answer:
b. scriptlet tag 
  68. Which JSP Action tags is used to include the content of another     resource,it May be jsp, html or servlet?
a. jsp:include 
b. jsp:forward
c. jsp:plugin
d. jsp:papam
  Answer:
a. jsp:include 
  69. In JSP how many ways are there to perform exception handling?
a. 3 
b. 2
c. 4
d. 5
  Answer:
b. 2 
  70. In JSP page directive which attribute defines theMIME(Multipurpose     Internet Mail Extension) type of the HTTP response?
a. import 
b. content type
c. extends
d. info
  Answer:
b. content type 
  71. A JSP page consists of which tags?
a. html tags 
b. jsp tags
c. both a & b
d. none of the above
  Answer:
c. both a & b 
  72. What alternatives exist to embedding Java code directly within the HTML     markup of your JSP page?
a. moving the code into your session   manager. 
b. moving the code into scriptlets.
c. moving the code into javabeans and servlets.
d. moving the code into a transaction manager.
  Answer:
c. moving the code into javabeans and   servlets. 
  73. What type of scriptlet code is better-suited to being factored forward     into a servlet?
a. code that deals with logic that is   common across requests. 
b. code that deals with logic that is vendor specific)
c. code that deals with logic that relates to database access.
d. code that deals with logic that relates to client scope.
  Answer:
a. code that deals with logic that is   common across requests. 
  74. URL encoding is the method of replacing all the spaces and other extra     characters into their corresponding _______ Characters?
a. hex 
b. binary
c. octal
d. decimal
  Answer:
a. hex 
  75. Which of the scripting of JSP not putting content into service method     of the converted servlet?
a. declarations 
b. scriptlets
c. expressions
d. none of the above
  Answer:
a. declarations 
  76. What requires less resources?
a. thread 
b. process
c. thread and process
d. neither thread nor process
  Answer:
a. thread 
  77. What does not prevent JVM from terminating?
a. process 
b. daemon thread
c. user thread
d. jvm thread
  Answer:
b. daemon thread 
  78. What decides thread priority?
a. process 
b. process scheduler
c. thread
d. thread scheduler
  Answer:
d. thread scheduler 
  79. What should not be done to avoid deadlock?
a. avoid using multiple threads 
b. avoid hold several locks at once
c. execute foreign code while holding a lock
d. use interruptible locks
  Answer:
c. execute foreign code while holding a   lock 
  80. What is true about threading?
a. run() method calls start() method   and runs the code 
b. run() method creates new thread
c. run() method can be called directly without start() method being called
d. start() method creates new thread and calls code written in run() method
  Answer:
d. start() method creates new thread   and calls code written in run() method 
  81. Which of the following is a correct constructor for thread?
a. thread(runnable a, string str) 
b. thread(int priority)
c. thread(runnable a, int priority)
d. thread(runnable a, threadgroup t)
  Answer:
a. thread(runnable a, string str) 
  82. Which of the following will ensure the thread will be in running     state?
a. yield() 
b. notify()
c. wait()
d. thread.killthread()
  Answer:
c. wait() 
  83. Which of these are types of multitasking?
a. process based 
b. thread based
c. process and thread based
d. none of the mentioned
  Answer:
c. process and thread based 
  84. What will happen if two thread of the same priority are called to be     processed simultaneously?
a. anyone will be executed first   lexographically 
b. both of them will be executed simultaneously
c. none of them will be executed
d. it is dependent on the operating system
  Answer:
d. it is dependent on the operating   system 
  85. In a RMI Client Program, what are the exceptions which might have to     handled?
a. remoteexception 
b. notboundexception
c. malformedurlexception
d. all mentioned above
  Answer:
d. all mentioned above 
  86. Which is a one-way communication only between the client and the server     and it is not a reliable and there is no confirmation regarding reaching the     message to the destination?
a. tcp/ip 
b. udp
c. both a & b
d. none of the above
  Answer:
b. udp 
  87. An RMI Server is responsible for,
a. creating an instance of the remote   object 
b. exporting the remote object
c. binding the instance of the remote object to the rmi registry
d. all mentioned above
  Answer:
d. all mentioned above 
  88. In RMI Distributed object applications need to do?
a. locate remote objects 
b. communicate with remote objects
c. load class definitions for objects that are passed around
d. all mentioned above
  Answer:
d. all mentioned above 
  89. In RMI applications which program obtains a remote reference to one or     more remote objects on a server and then invokes methods on them?
a. server 
b. client
c. both a & b
d. none of the above
  Answer:
b. client 
  90. Which package is used for Remote Method Invocation (RMI)?
a. java.lang.rmi 
b. java.lang.reflect
c. java.applet
d. java.rmi
  Answer:
d. java.rmi 
  91. Java supports RMI, RMI Stands for?
a. random method invocation 
b. remote memory interface
c. remote method invocation
d. random method invocation
  Answer:
c. remote method invocation 
  92. Which is built on the top of socket programming?
a. ejb 
b. rmi
c. both a & b
d. none of the above
  Answer:
b. rmi 
  93. Which of these package contains classes and interfaces for     networking?
A. java.io 
B. java.util
C. java.net
D. javax.swing
Answer: C. java.net
  94. In the following URL, identify the protocol identifier? https     ://gtu.ac.in:8080/course.php
A. http 
B. gtu.ac.in
C. //gtu.ac.in:80/course.php
D. 8080
Answer: A. http
  95. Which of the following protocol follows connection less     service?
A. TCP 
B. TCP/IP
C. UDP
D. HTTP
Answer: C. UDP
  96. Which of the following statement is NOT true?
A. TCP is a reliable but slow. 
B. UDP is not reliable but fast.
C. File Transfer Protocol (FTP) is a standard Internet protocol for transmitting files between computers on the Internet over TCP/IP connections.
D. In HTTP, all communication between two computers are encrypted
Answer: D. In HTTP, all communication between two computers are encrypted
  97. Which of the following statement is TRUE?
A. With stream sockets there is no need   to establish any connection and data flows between the processes are as   continuous streams. 
B. Stream sockets are said to provide a connection-less service and UDP protocol is used
C. Datagram sockets are said to provide a connection-oriented service and TCP protocol is used
D. With datagram sockets there is no need to establish any connection and data flows between the processes are as packets.
Answer: D. With datagram sockets there is no need to establish any connection and data flows between the processes are as packets.
  98. Which of the following method call is valid to obtain the server’s host     name by invoking an applet?
A. getCodeBase().host() 
B. getCodeBase().getHost()
C. getCodeBase().hostName()
D. getCodeBase().getHostName()
Answer: B. getCodeBase().getHost()
  99. The server listens for a connection request from a client using which     of the following statement?
A. Socket s = new Socket(ServerName,   port); 
B. Socket s = serverSocket.accept()
C. Socket s = serverSocket.getSocket()
D. Socket s = new Socket(ServerName);
Answer: B. Socket s = serverSocket.accept()
  100. The client requests a connection to a server using which of the     following statement?
A. Socket s = new Socket(ServerName,   port); 
B. Socket s = serverSocket.accept();
C. Socket s = serverSocket.getSocket();
D. Socket s = new Socket(ServerName);
Answer: A. Socket s = new Socket(ServerName, port);
  101. To connect to a server running on the same machine with the client,     which of the following cannotbe used for the hostname?
A. “localhost” 
B. “127.0.0.1”
C. InetAddress.getLocalHost(),
D. “127.0.0.0”
Answer: D. “127.0.0.0”
  102. In the socket programming, for an IP address, which can be used to     find the host name and IP address of a client/ server?
A. The ServerSocket class 
B. The Socket class
C. The InetAddress class
D. The Connection interface
Answer: C. The InetAddress class
  103. To create an InputStream on a socket, say s, which of the following     statement is necessary?
A. InputStream in = new InputStream(s); 
B. InputStream in = s.getInputStream();
C. InputStream in = s.obtainInputStream();
D. InputStream in = s.getStream();
Answer: B. InputStream in = s.getInputStream();
  104. Which of the following protocols is/are for splitting and sending     packets to an address across a network?
A. TCP/IP 
B. FTP
C. SMTP
D. UDP
Answer: A. TCP/IP
  105. Which of these is a protocol for breaking and sending packets to an     address across a network?
A. TCP/IP 
B. DNS
C. Socket
D. Proxy Server
Answer: A. TCP/IP
  106. Which of these class is used to encapsulate IP address and     DNS?
A. DatagramPacket 
B. URL
C. InetAddress
D. ContentHandler
Answer: C. InetAddress
  107. Which of the following type of JDBC driver, is also called Type 2 JDBC     driver?
A. JDBC-ODBC Bridge plus ODBC driver 
B. Native-API, partly Java driver
C. JDBC-Net, pure Java driver
D. Native-protocol, pure Java driver
Answer: B. Native-API, partly Java driver
  108. Which of the following type of JDBC driver, is also called Type 1 JDBC     driver?
A. JDBC-ODBC Bridge plus ODBC driver 
B. Native-API, partly Java driver
C. JDBC-Net, pure Java driver
D. Native-protocol, pure Java driver
Answer: A. JDBC-ODBC Bridge plus ODBC driver
  109. Which of the following holds data retrieved from a database after you     execute an SQL query using Statement objects?
A. ResultSet 
B. JDBC driver
C. Connection
D. Statement
Answer: A. ResultSet
  110. Which of the following is not a valid type of ResultSet?
A. ResultSet.TYPE_FORWARD_ONLY 
B. ResultSet.TYPE_SCROLL_INSENSITIVE
C. ResultSet.TYPE_SCROLL_SENSITIVE
D. ResultSet.TYPE_BACKWARD_ONLY
Answer: D. ResultSet.TYPE_BACKWARD_ONLY
  111. Which of the following type of JDBC driver, uses database native   protocol?
A. JDBC-ODBC Bridge plus ODBC   driver 
B. Native-API, partly Java driver
C. JDBC-Net, pure Java driver
D. Native-protocol, pure Java driver
Answer: D. Native-protocol, pure Java driver
  112. What is JDBC?
A. JDBC is a java   based protocol. 
B. JDBC is a standard Java API for database-independent connectivity between the Java programming language and a wide range of databases.
C. JDBC is a specification to tell how to connect to a database.
D. Joint Driver for Basic Connection
Answer: B. JDBC is a standard Java API for database-independent connectivity between the Java programming language and a wide range of databases.
  113. Which of the following manages a list of database drivers in JDBC?
A. DriverManager 
B. JDBC driver
C. Connection
D. Statement
  Answer: A. DriverManager
114. Which of the   following type of JDBC driver should be used if your Java application is
accessing multiple types of databases at the same time?
A. Type 1 
B. Type 2
C. Type 3
D. Type 4
  Answer: C. Type 3
115. Which of the following is   correct about JDBC?
A. JDBC architecture   decouples an abstraction from its implementation. 
B. JDBC follows a bridge design pattern.
C. Both of the above.
D. None of the above.
  Answer: C. Both of the above.
116. Which of the   following step establishes a connection with a database?
A. Import packages containing the JDBC classes needed for database   programming. 
B. Register the JDBC driver, so that you can open a communications channel with the database.
C. Open a connection using the DriverManager.getConnection () method.
D. Execute a query using an object of type Statement.
Answer: C. Open a connection using the DriverManager.getConnection () method.
  117. Which of the following is true about JDBC?
A. The JDBC API is an API to access different relational databases. 
B. You use it to access relational databases without embedding a dependency on a specific database type in your code.
C. JDBC stands for Java DataBase Connectivity.
D. All of the above.
  Answer: D. All of the above.
118. How many   Result sets available with the JDBC 2.0 core API?
A. 2 
B. 3
C. 4
D. 5
  Answer: B. 3
119. Which method is used to   establish the connection with the specified url in a Driver Manager class?
A. public static void registerDriver(Driver driver) 
B. public static void deregisterDriver(Driver driver)
C. public static Connection getConnection(String url)
D. public static Connection getConnection(String url,String userName,String password)
  Answer: C. public static Connection getConnection(String url)
120. Which driver Network connection is indirect that a JDBC client makes to   a middleware process that acts as a bridge to the DBMS server?
A. JDBC-Net 
B. JDBC-ODBC bridge
C. Native API as basis
D. Native protocol as basis
  Answer: A. JDBC-Net
121. JDBC RowSet is the   wrapper of ResultSet,It holds tabular data like ResultSet but it is
easy and flexible to use.
A. True 
B. False
C. none
D. all
  Answer: A. True
122. The ResultSet.next method   is used to move to the next row of the ResultSet, making it the
current row.
A. True 
B. False
C. none
D. all
Answer: A. True
  123. Which JDBC product components does the Java software provide?
A. The JDBC driver manager 
B. The JDBC driver test suite
C. The JDBC-ODBC bridge
D. All mentioned above
  Answer: D. All mentioned above
124. Which class   has traditionally been the backbone of the JDBC architecture?
A. the JDBC driver manager 
B. the JDBC driver test suite
C. the JDBC-ODBC bridge
D. All mentioned above
  Answer: A. the JDBC driver manager
125. Which   was the first most widely used programming interface for accessing relational   databases and it offers the ability to connect all the databases on all the   platforms.?
A. JDBC API 
B. ODBC API
C. Both A & B
D. None of the above
Answer: B. ODBC API
  126. JDBC is a Java API that is used to connect and execute query to the   database
A. True 
B. False
C. none
D. all
  Answer: A. True
127. In the following JDBC   drivers which is known as fully java driver?
A. Native-API driver 
B. Network Protocol driver
C. Thin driver
D. Both B & C
  Answer: D. Both B & C
128. Which JDBC   drivers will run your program?
A. The   JDBC-ODBC bridge 
B. The JDBC driver manager
C. The JDBC driver test suite
D. None of the above
  Answer: C. The JDBC driver test suite
129. What   is the reason that a java program cannot directly communicate with an ODBC
driver?
A. ODBC written in C# language 
B. ODBC written in C language
C. ODBC written in C++ language
D. None of the above
  Answer: B. ODBC written in C language
130. A   leading database connectivity vendor, worked together to produce the ____.
A. JDBC-ODBC Bridge 
B. JDBC Driver Test Suite
C. Both A & B
D. None of the above
Answer: C. Both A & B
  131. Which driver converts JDBC calls directly into the vendor-specific   database protocol?
A. Native – API driver 
B. Network Protocol driver
C. Thin driver
D. Both B & C
  Answer: C. Thin driver
132. Which models do the   JDBC API support for the database access?
A. Two-tier models 
B. Three-tier models
C. Both A & B
D. None of the above
  Answer: C. Both A & B
133. Which of the   following JDBC drivers is known as a partially java driver?
A. JDBC-ODBC bridge driver 
B. Native-API driver
C. Network Protocol driver
D. Thin driver
  Answer: B. Native-API driver
134. The JDBC API   is what allows access to a data source from a Java middle tier
A. True 
B. False
C. none
D. all
  Answer: A. True
135. Which driver uses ODBC   driver to connect to the database?
A.   JDBC-ODBC bridge driver 
B. Native – API driver
C. Network Protocol driver
D. Thin driver
Answer: A. JDBC-ODBC bridge driver
  136. How many JDBC product components does the Java software provides?
A. 3 
B. 2
C. 4
D. 5
  Answer: A. 3
137. How many types of JDBC drivers   are available?
A. 3 
B. 4
C. 2
D. 5
  Answer: B. 4
138. Which method is used for an   SQL statement that is executed frequently?
A. prepareStatement 
B. prepareCall
C. createStatement
D. None of the above
  Answer: A. prepareStatement
Servlet and   Overview
139. How is the dynamic   interception of requests and responses to transform the information
done?
A. servlet container 
B. servlet config
C. servlet context
D. servlet filter
  Answer: D. servlet filter
140. Which type of   ServletEngine is a server that includes built-in support for servlets?
A. Add-on ServletEngin 
B. Embedded ServletEngine
C. Standalone ServletEngine
D. None of the above
  Answer: C. Standalone ServletEngine
141. What   type of servlets use these methods doGet(), doPost(),doHead, doDelete(),
doTrace()?
A. Genereic Servlets 
B. HttpServlets
C. All of the above
D. None of the above
  Answer: B. HttpServlets
142. Which cookie it is   valid for single session only and it is removed each time when the user
closes the browser?
A. Persistent   cookie 
B. Non-persistent cookie
C. All the above
D. None of the above
  Answer: B. Non-persistent cookie
143. Sessions   is a part of the SessionTracking and it is for maintaining the client state at   server
side.
A. True 
B. False
C. none
D. all
Answer: A. True
  144. When destroy() method of a filter is called?
A. The destroy() method is called only once at the end of the life cycle of   a filter 
B. The destroy() method is called after the filter has executed doFilter method
C. The destroy() method is called only once at the begining of the life cycle of a filter
D. The destroyer() method is called after the filter has executed
  Answer: A. The destroy() method is called only once at the end of the life cycle of a   filter
145. Web server is used for   loading the init() method of servlet.
A.   True 
B. False
C. none
D. all
  Answer: A. True
146. Servlets handle multiple   simultaneous requests by using threads.
A. True 
B. False
C. none
D. all
  Answer: A. True
147. Which method is used to   send the same request and response objects to another servlet in
RequestDispacher ?
A. forward() 
B. sendRedirect()
C. Both A & B
D. None of the above
  Answer: A. forward()
148. The sendRedirect()   method of HttpServletResponse interface can be used to redirect
response to another resource, it may be servlet, jsp or html file
A. True 
B. False
C. none
D. all
Answer: A. True
  149. Which packages represent interfaces and classes for servlet API?
A. javax.servlet 
B. javax.servlet.http
C. Both A & B
D. None of the above
  Answer: C. Both A & B
150. Which class can   handle any type of request so that it is protocol-independent?
A. GenericServlet 
B. HttpServle
C. Both A & B
D. None of the above
Answer: A. GenericServlet
  151. Which HTTP Request method is non-idempotent?
A. GET 
B. POST
C. Both A & B
D. None of the above
  Answer: C. Both A & B
152. Which object is   created by the web container at time of deploying the project?
A. ServletConfig 
B. ServletContext
C. Both A & B
D. None of the above
  Answer: B. ServletContext
153. What is the   lifecycle of a servlet?
A. Servlet class   is loaded 
B. Servlet instance is created
C. init,Service,destroy method is invoked
D. All mentioned above
  Answer: D. All mentioned above
154. Which method   in session tracking is used in a bit of information that is sent by a web   server to a browser and which can later be read back from that browser?
A. HttpSession 
B. URL rewriting
C. Cookies
D. Hidden form fields
  Answer: C. Cookies
155. Which are the examples   of Application Server?
A. Apache 
B. Tomcat
C. JBoss
D. Weblogic
Answer: C. JBoss
  156. How many techniques are used in Session Tracking?
A. 4 
B. 3
C. 2
D. 5
  Answer: A. 4
157. In HTTP Request method Get   request is secured because data is exposed in URL bar
A. True 
B. False
C. none
D. all
  Answer: B. False
158. In the following   statements identify the disadvantages of CGI?
A. If number of clients increases, it takes more time for sending response 
B. For each request, it starts a process and Web server is limited to start processes
C. It uses platform dependent language e.g. C, C++, perl
D. All mentioned above
  Answer: D. All mentioned above
159. Servlet   technology is used to create web application
A. True 
B. False
C. none
D. all
  Answer: A. True
160. Which method is used to   specify before any lines that uses the PintWriter?
A. setPageType() 
B. setContextType()
C. setContentType()
D. setResponseType()
Answer: C. setContentType()
  161. What are functions of Servlet container?
A. Lifecycle management 
B. Communication Support
C. Multithreading Support
D. All of the above
  Answer: D. All of the above
162. Which object of   HttpSession can be used to view and manipulate information about a
session?
A. session identifier 
B. creation time
C. last accessed time
D. All mentioned above
  Answer: D. All mentioned above
163. Which   methods are used to bind the objects on HttpSession instance and get the   objects?
A. setAttribute 
B. getAttribute
C. Both A & B
D. None of the above
  Answer: C. Both A & B
164. Which method take   a string not a URL?
A. sendRedirect 
B. forward
C. Both
D. None
  Answer: A. sendRedirect
165. Which of the   following are interface? 1. ServletContext 2. Servlet 3. GenericServlet 4.   HttpServlet
A. 1,2,3,4 
B. 1,2
C. 1,2,3
D. 1,4
  Answer: B. 1,2
166. The life cycle of a servlet   is managed by
A. servlet context 
B. servlet container
C. the supporting protocol (such as http or https)
D. All of the above
Answer: B. servlet container
  167. Which of the following code is used to get an attribute in a HTTP Session   object in
servlets?
A. session.getAttribute(String name) 
B. session.alterAttribute(String name)
C. session.updateAttribute(String name)
D. session.setAttribute(String name)
  Answer: A. session.getAttribute(String name)
168. What is the difference between servlets and applets?
i. Servlets execute on Server; Applets execute on browser ii. Servlets have   no GUI; Applet has GUI iii. Servlets creates static web pages; Applets creates   dynamic web pages iv. Servlets can handle only a single request; Applet can   handle multiple requests
A. i, ii, iii   are correct 
B. i, ii are correct
C. i, iii are correct
D. i, ii, iii, iv are correct
  Answer: B. i, ii are correct
169. Which are the   session tracking techniques?
i. URL   rewriting ii. Using session object iii.Using response object iv. Using hidden   fields v. Using cookies vi. Using servlet object
A. i, ii, iii, vi 
B. i, ii, iv, v
C. i, vi, iii, v
D. i, ii, iii, v
  Answer: B. i, ii, iv, v
170. A deployment   descriptor describes
A. Web component   response settings 
B. Web component setting
C. Web component request objects
D. All of the above
  Answer: B. Web component setting
171. The values   of and in web.xml file
A. must be same 
B. must not be same
C. may be same
D. None of the above
  Answer: C. may be same
JSP
172. Which one is the correct order of phases in JSP life cycle?
A. Initialization, Cleanup, Compilation, Execution 
B. Initialization, Compilation, Cleanup, Execution
C. Compilation, Initialization, Execution, Cleanup
D. Cleanup, Compilation, Initialization, Execution
  Answer: C. Compilation, Initialization, Execution, Cleanup
173. Which technology do we mix our business logic with the presentation   logic?
A. Servlet 
B. JSP
C. Both A and B
D. None of the above
  Answer: A. Servlet
174. Which attribute   specifies a JSP page that should process any exceptions thrown but not caught   in the current page?
A. The ErrorPage   Attribute 
B. The IsErrorPage Attribute
C. Both A & B
D. None of the above
  Answer: A. The ErrorPage Attribute
175. The ASP   and JSP technologies are quite similar in the way they support the creation of   Dynamic pages, using HTML templates, scripting code and components for   business logic.
A. True 
B. False
C. none
D. all
Answer: A. True
  176. Which of the following is an advantage of the statement – Separation of   business logic
from JSP ?
A. Custom Tags in JSP 
B. JSP Standard Tag Library
C. All the above
D. None of the above
  Answer: A. Custom Tags in JSP
177. JSPs   eventually are compiled into Java servlets, you can do as much with JSPs as   you can
do with Java servlets.
A. True 
B. False
C. none
D. all
  Answer: A. True
178. JavaServer Pages often   serve the same purpose as programs implemented using the
Common Gateway Interface (CGI)
A. True 
B. False
C. none
D. all
  Answer: A. True
179. Which is the Microsoft   solution for providing dynamic Web content?
A. ASP 
B. JSP
C. Both A and B
D. None of the above
  Answer: A. ASP
180. Which tag is used to execute   java source code in JSP?
A. Declaration   Tag 
B. Scriptlet tag
C. Expression tag
D. None of the above
Answer: B. Scriptlet tag
  181. A JSP page consists of which tags?
A. HTML tags 
B. JSP tags
C. Both A & B
D. None of the above
  Answer: C. Both A & B
182. Which packages   does a JSP API consist of?
A.   javax.servlet.jsp 
B. java.servlet
C. javax.servlet.jsp.tagext
D. Both A & C
  Answer: D. Both A & C
183. Which of the   scripting of JSP not putting content into service method of the converted
servlet?
A. Declarations 
B. Scriptlets
C. Expressions
D. None of the above
  Answer: C. Expressions
184. The difference   between Servlets and JSP is the …………….
A.   translation 
B. compilation
C. syntax
D. Both A and B
  Answer: C. syntax
185. Which of the following   are the valid scopes in JSP?
A. request,   page, session, application 
B. request, page, session, global
C. response, page, session, application
D. request, page, context, application
Answer: A. request, page, session, application
  186. JSP includes a mechanism for defining …………………………. or custom tags.
A. static attributes 
B. local attributes
C. dynamic attributes
D. global attributes
  Answer: C. dynamic attributes
187. Why DB   connections are not written directly in JSPs?
A. Response is slow 
B. Not a standard J2EE architecture
C. Load Balancing is not possible
D. Both B and C
  Answer: D. Both B and C
188. Which is not a   directive?
A. include 
B. page
C. export
D. taglib
  Answer: C. export
189. Which http method send by   browser that asks the server to get the page only?
A. get 
B. option
C. put
D. post
  Answer: A. get
190. Which tag should be used to   pass information from JSP to included JSP?
A. Using <%jsp:page> tag 
B. Using <%jsp:param> tag
C. Using <%jsp:import> tag
D. Using <%jsp:useBean> tag
  Answer: A. Using <%jsp:page> tag
191.   _jspService() method of HttpJspPage class should not be overridden.
A. True 
B. False
C. none
D. all
Answer: A. True
  192. Which is not a directive?
A. include 
B. page
C. export
D. useBean
  Answer: C. export
193. Attribute used to handle   web flow requests.
A. servlet-mapping 
B. servlet-attr
C. servlet-flow
D. servlet-requests
  Answer: A. servlet-mapping
194. To resolve   Facelets views we configure:
A.   ViewFacelets 
B. ViewResolver
C. View-resolver
D. View_Resolver
  Answer: B. ViewResolver
195. File extension of a   view state’s name which is by default loaded by facelet page.
A. .xml 
B. .hbm.xml
C. .xhtml
D. none of the mentioned
  Answer: C. .xhtml
196. Navigation in traditional   JSF applications is handled by:
A.   linking directly linking to a resource 
B. commandLink
C. invoking an action
D. all of the mentioned
  Answer: D. all of the mentioned
197. For cross   field validation or some sort of barrier to ensure state before you start a
flow, we use.
A. FacesContext 
B. FaceletContext
C. FacesResolver
D. All of the mentioned
Answer: A. FacesContext
  198. Component which additionally provides a pop-up date picker control for   its enclosed
input field.
A. clientDateValidator 
B. clientValidator
C. dateValidator
D. validator
  Answer: A. clientDateValidator
199. Component   which encloses command button.
A.   validateAll 
B. validateAllClick
C. validateAllInClick
D. validateAllOnClick
  Answer: C. validateAllInClick
Hibernate
200. Which of the following is not a core interface of Hibernate?
A. Configuration 
B. Criteria
C. SessionManagement
D. Session
Answer: C. SessionManagement
  201. Which of the following is not a core component of Hibernate?
A. JDBC 
B. SessionFactory
C. Session
D. Configuration
  Answer: A. JDBC
202. Is Session a thread-safe   object?
A. True 
B. False
C. none
D. all
  Answer: B. False
203. SessionFactory is a   thread-safe object.
A. True 
B. False
C. none
D. all
  Answer: A. True
204. Which of the following   methods returns proxy object?
A.   loadDatabase() 
B. getDatabase()
C. load()
D. get()
  Answer: C. load()
205. Which of the following   methods hits database always?
A. load() 
B. loadDatabase()
C. getDatabase()
D. get()
Answer: D. get()
  206. Which of the following method is used inside session only?
A. merge() 
B. update()
C. end()
D. kill()
  Answer: B. update()
207. The SessionFactory is   heavyweight object.
A. False 
B. True
C. none
D. all
  Answer: B. True
208. Which of the following is   not a state of object in Hibernate?
A.   Attached() 
B. Detached()
C. Persistent()
D. Transient()
  Answer: A. Attached()
209. Which of the   following is true about HQL?
A. HQL takes   java objects in the same way as SQL takes tables. 
B. HQL is a Object Oriented Query language
C. HQL is database independent.
D. All of the above.
  Answer: D. All of the above.
210. Which of the   following is not an inheritance mapping strategies?
A. Table per hierarchy 
B. Table per concrete class
C. Table per subclass
D. Table per class
Answer: D. Table per class
  211. Which of the following is not an advantage of using Hibernate Query   Language?
A. Database independent 
B. Easy to write query
C. No need to learn SQL
D. Difficult to implement
  Answer: D. Difficult to implement
212. In which   file database table configuration is stored?
A. .dbm 
B. .hbm
C. .ora
D. .sql
  Answer: B. .hbm
213. Which of the following is   not an advantage of Hibernate Criteria API?
A. Allows to use aggregate functions 
B. Cannot order the result set
C. Allows to fetch only selected columns of result
D. Can add conditions while fetching results
  Answer: B. Cannot order the result set
Spring
214. What is the basic concept of Spring?
A. Factory pattern 
B. Singleton pattern
C. Dependency injection or Inversion of control
D. Abstract factory pattern
  Answer: C. Dependency injection or Inversion of control
215. Which spring module provides the capability of DI or IOC?
A. Spring web 
B. Core container
C. AOP
D. Data access
  Answer: B. Core container
216. What are beans in   the concept of Spring or what are spring beans?
A. Controller classes 
B. Service classes
C. Repository
D. Any class that is managed by the container.
  Answer: D. Any class that is managed by the container.
217. How does spring achieve DI or IOC?
A. Service locator pattern 
B. Factory pattern
C. Abstract factory pattern
D. Singleton pattern
  Answer: A. Service locator pattern
218. Which   interface in spring is responsible for Instantiating and managing the so   called
Spring beans?
A. Bean Factory 
B. ApplicationContext
C. BeanDefenition
D. BeanDefenition
Answer: B. ApplicationContext
  219. Beans can be created by which of the following properties?
A. Scope 
B. Property
C. Class
D. It’s own constructor
Answer: D. It’s own constructor
  220. Which attribute is used to specify class name of the bean?
A. name 
B. id
C. class
D. constructor-args
Answer: C. class
  221. Which of the following method can be used to used to instantiate a     method?
A. static factory method 
B. default-init method
C. destroy method
D. lazy-init method
Answer: A. static factory method
  222. Which attribute is used to specify static factory-method?
A. factory-method 
B. default-init method
C. destroy method
D. lazy-init method
Answer: A. factory-method
  223. Purpose of Static Factory Method?
A. Static method to create an object 
B. Initialize bean
C. All of the mentioned
D. None of the mentioned
Answer: A. Static method to create an object
 
Comments
Post a Comment