Engineering Metrology "22342" MCQ for MSBTE i-scheme | diploma [FULLY-SOLVED]
  
  1. Maximum deviation in size of shaft or hole is known as
a) Tolerance
b) Fundamental   deviation
c) Clearance
d) Interference
Answer: a
Clarification: Tolerance is the     maximum deviation in size of shaft or hole.
  2. Nearest deviation between hole and shaft from the basic value is known   as
a) Tolerance
b) Fundamental deviation
c)   Clearance
d) Interference
Answer: b
Clarification: Tolerance is the     maximum deviation in size of shaft or hole.
  3. When size of the smallest hole is more than size of biggest shaft then it   is
a) Clearance fit
b) Interference fit
c) Transition   fit
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: When size of the     smallest hole is more than size of biggest shaft then it is clearance     fit.
  4. Value of minimum clearance is given by
a) Size of smallest hole – size of biggest shaft
b) Size of smallest hole + size of biggest hole
c) Size of smallest shaft – size of biggest shaft
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Minimum clearance is     the difference between size of smallest hole and size of biggest     shaft.
  5. Value of maximum clearance is given by
a) Size of smallest hole – size of biggest hole
b) Size of smallest shaft + size of biggest hole
c) Size of smallest shaft – size of biggest shaft
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Maximum clearance is     given by sum of size of biggest hole and smallest shaft.
  6. When size of smallest shaft is more than size of biggest hole then it is
a) Clearance fit
b) Interference fit
c) Transition fit
d) None of the   mentioned
Answer: b
Clarification: When size of smallest     shaft is more than size of biggest hole then it is interference fit.
  7. Value of maximum Interference is given by
a) Size of smallest hole – size of biggest shaft
b) Largest of shaft size hole – smallest hole size
c) Size of smallest shaft – size of biggest shaft
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Maximum Interference     is the difference between size of largest haft size and smallest hole     size.
  8. Value of minimum interference is given by
a) Size of smallest hole – size of biggest hole
b) Size of smallest shaft + size of biggest hole
c) Size of smallest shaft – size of biggest hole
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: Minimum interference     is the difference between size of smallest shaft and size of biggest     hole.
  9. For manufacturing of a certain amount of hole, maximum hole size was found   to be 50.14 mm and minimum hole size was found to be 49.98. Tolerance in mm   will be
a) 0.12
b) 0.13
c) 0.16
d) 0.20
Answer: c
Clarification: Tolerance is the     maximum deviation in size of shaft or hole.
  10. In manufacturing of hole and shaft, maximum shaft diameter was 49.88 mm   and minimum hole diameter was found to be 49.94 mm. It is a
a) Clearance fit
b) Interference fit
c) Transition fit
d) None of the   mentioned
Answer: a
Clarification: When size of smallest     hole is more than size of biggest shaft then it is clearance fit.
  11. In an assembly of hole and shaft, smallest hole was having diameter of   49.98 mm and largest shaft was having diameter of 49.94 mm. Minimum clearance   in mm will be
a) .08
b) .03
c) .001
d) .04
Answer: d
Clarification: Minimum clearance is     the difference between size of smallest hole and size of biggest shaft.     Maximum clearance is given by sum of size of biggest hole and smallest     shaft.
  12. In an assembly of hole and shaft, smallest shaft was having diameter of   49.98 mm and largest hole was having diameter of 50.14 mm. Maximum clearance   in mm will be
a) 0.23
b) 0.26
c) 0.32
d) 0.12
Answer: b
Clarification: Maximum clearance is     given by sum of size of biggest hole and smallest shaft. Minimum clearance     is the difference between size of smallest hole and size of biggest     shaft.
  13. In an assembly of hole and shaft, largest shaft was having diameter of   50.18 mm and smallest hole was having diameter of 49.98 mm. Maximum   interference in mm will be
a) 0.2
b) 0.3
c) 0.3
d) 0.1
Answer: a
Clarification: Maximum Interference     is the difference between size of largest haft size and smallest hole size.     Minimum interference is the difference between size of smallest shaft and     size of biggest hole.
  14. In an assembly of hole and shaft, minimum shaft diameter is 49.36 mm and   maximum shaft diameter is 48.20 mm. It is an example of
a) Clearance fit
b) Interference fit
c) Transition fit
d) None of the   mentioned
Answer: b
Clarification: When size of smallest     shaft is more than size of biggest hole then it is
Interference fit. Maximum Interference is the difference between size of     largest haft size and smallest hole size.
  15. In an assembly of hole and shaft, smallest shaft was having diameter of   50.16 mm and largest hole was having diameter of 50.14 mm. Minimum   interference in mm will be
a) 0.2
b) 0.3
c) 0.3
d) 0.1
Answer: a
Clarification: Minimum interference     is the difference between size of smallest shaft and size of biggest hole.     Maximum Interference is the difference between size of largest haft size and     smallest hole size.
  16. Maximum material limit of shaft is
a)   Maximum diameter of hole
b) Maximum   diameter of shaft
c) Smallest diameter of   hole
d) Minimum diameter of shaft
Answer: b
Clarification: Maximum material limit     of shaft is maximum diameter of shaft. Minimum material limit of shaft is     minimum diameter of shaft.
  17. Maximum material limit of hole is
a)   Maximum diameter of hole
b) Maximum   diameter of shaft
c) Smallest diameter of   hole
d) Minimum diameter of shaft
Answer: c
Clarification: Maximum material limit     of hole is smallest diameter of hole. Minimum material limit of hole is     largest diameter of hole.
  18. Minimum material limit of shaft is
a)   Maximum diameter of hole
b) Maximum   diameter of shaft
c) Smallest diameter of   hole
d) Minimum diameter of shaft
Answer: d
Clarification: Minimum material limit     of shaft is minimum diameter of shaft. Maximum material limit of shaft is     maximum diameter of shaft.
  19. Minimum material limit of hole is
a)   Maximum diameter of hole
b) Maximum   diameter of shaft
c) Smallest diameter of   hole
d) Minimum diameter of shaft
Answer: c
Clarification: Minimum material limit     of hole is largest diameter of hole. Maximum material limit of hole is     smallest diameter of hole.
  20. Allowance of hole and shaft assembly is equal to
a) Sum of maximum metal limit
b)   Product of Maximum limit
c) Difference of   maximum metal limit
d) None of the   mentioned
Answer: c
Clarification: Allowance of hole and     shaft assembly is equal to the difference of maximum metal limit.
Engineering-Metrology-22342-MCQ is only for educational purpose.
Students should manually solved Engineering-Metrology-22342-MCQ .
Students should know the importance of Engineering-Metrology-22342-MCQ.Students should study every lesson carefully as we give all MCQ which helps students to learn more.
Solve as many MCQ, papers as you can for good performance. Many students lack in practice and as a result they get less marks.
After studying Engineering-Metrology-22342-MCQ students will boost their confidence in that subject.
Also students should Download syllabus, MCQ's, previous year papers ,etc. To score good students should refer Engineering-Metrology-22342-MCQ.
We had created very important MCQ's so students can score better.
MSBTE notes is an Educational sites which helps which provides MCQ's, Papers, notes, Important questions, etc. Recommend this site to your friends so they can also be benefited.
IEngineering Metrology
 
Comments
Post a Comment