Strength of Materials "22306" MCQ for MSBTE I-scheme | diploma
Hey, welcome back to MSBTE NOTES so we are giving SOM 22306 MCQ for msbte I-scheme for msbte sem 3 students of mechanical. So yes share with your buddies also try to resvise the mcq carefully study nice and all the best for exams.
1. Strain is defined as the ratio of
  (a) change in volume to the original volume
(b) change in length to original length
(c) change in cross-sectional area to the original cross-sectional area
(d) any one of the above
(e) none of     the above.
Ans: d
  2. Hooke’s law holds good up to
(a) yield point
(b) limit of proportionality
(c)     breaking point
(d) elastic limit
(e) plastic limit.
Ans: b
  3. Young’s modulus is defined as the ratio of
(a) volumetric stress and volumetric     strain
(b) lateral stress and lateral     strain
(c) longitudinal stress and     longitudinal strain
(d) shear stress to     shear strain
(e) longitudinal stress     and lateral strain.
Ans: c
  4. The unit of Young’s modulus is
(a) mm/mm
(b) kg/cm
(c) kg
(d) kg/cm2
(e) kg cm2.
Ans: d
  5. Deformation per unit length in the direction of force is known       as
(a) strain
(b) lateral strain
(c) linear     strain
(d) linear stress
(e) unit strain.
Ans: c
  6. It equal and opposite forces applied to a body tend to elongate it,       the stress so produced is called
(a) internal resistanpe
(b) tensile stress
(c) transverse     stress
(d) compressive stress
(e) working stress.
Ans: b
  7. The materials having same elastic properties in all directions are       called
(a) ideal materials
(b) uniform materials
(c) isotropic     materials
(d) paractical materials
(e) elastic materials.
Ans: c
  8. A thin mild steel wire is loaded by adding loads in equal increments       till it breaks. The extensions noted with increasing loads will behave as       under
(a) uniform throughout
(b) increase uniformly
(c) first     increase and then decrease
(d) increase     uniformly first and then increase rapidly
(e) increase rapidly first and then uniformly.
Ans: d
  9. Modulus of rigidity is defined as the ratio of
(a) longitudinal stress and     longitudinal strain
(b) volumetric     stress and volumetric strain
(c)     lateral stress and lateral strain
(d)     shear stress and shear strain
(e)     linear stress and lateral strain.
Ans: d
  10. If the radius of wire stretched by a load is doubled, then its       Young’s modulus will be
(a) doubled
(b) halved
(c) become four times
(d) become one-fourth
(e) remain     unaffected.
Ans: e
  11. The ultimate tensile stress of mild steel compared to ultimate       compressive stress is
(a) same
(b) more
(c) less
(d) more or less depending on other factors
(e) unpredictable.
Ans: b
  12. Tensile strength of a material is obtained by dividing the maximum       load during the test by the
(a) area at the time of fracture
(b) original cross-sectional area
(c)     average of (a) and (b)
(d) minimum area     after fracture
(e) none of the     above.
Ans: b
  13. The impact strength of a material is an index of its
(a) toughness
(b) tensile strength
(c) capability     of being cold worked
(d) hardness
(e) fatigue strength.
Ans: a
  14. The Young’s modulus of a wire is defined as the stress which will       increase the length of wire compared to its original length
(a) half
(b) same amount
(c) double
(d) one-fourth
(e) four times.
Ans: b
  15. Percentage reduction of area in performing tensile test on cast iron       may be of the order of
(a) 50%
(b) 25%
(c) 0%
(d) 15%
(e) 60%.
Ans: c
  16. The intensity of stress which causes unit strain is called
(a) unit stress
(b) bulk modulus
(c) modulus of     rigidity
(d) modulus of elasticity
(e) principal stress.
Ans: d
  17. True stress-strain curve for materials is plotted between
(a) load/original cross-sectional     area and change in length/original length
(b) load/instantaneous cross-sectional area original area and log.
(c) load/instantaneous cross-sectional area and change in length/original     length
(d) load/instantaneous area and     instantaneous area/original area
(e)     none of the above.
Ans: b
  18. During a tensile test on a specimen of 1 cm cross-section, maximum       load observed was 8 tonnes and area of cross-section at neck was 0.5 cm2.       Ultimate tensile strength of specimen is
(a) 4 tonnes/cm2
(b) 8 tonnes/cm2
(c) 16 tonnes/cm2
(d) 22 tonnes/cm2
(e) none of the     above.
Ans: b
  19. For steel, the ultimate strength in shear as compared to in tension       is nearly
(a) same
(b) half
(c) one-third
(d) two-third
(e) one-fourth.
Ans: b
  20. Which of the following has no unit
(a) kinematic viscosity
(b) surface tension
(c) bulk     modulus
(d) strain
(e) elasticity.
Ans: d
  21. Which is the false statement about true stress-strain method
(a) It does not exist
(b) It is more sensitive to changes in both metallurgical and mechanical     conditions
(c) It gives, a more     accurate picture of the ductility
(d)     It can be correlated with stress-strain values in other tests like torsion,     impact, combined stress tests etc.
(e)     It can be used for compression tests as well.
Ans: a
  22. In a tensile test on mild steel specimen, the breaking stress as       compared to ultimate tensile stress is
(a) more
(b) less
(c) same
(d) more/less depending on composition
(e) may have any value.
Ans: b
  23. If a part is constrained to move and heated, it will develop
(a) principal stress
(b) tensile stress
(c) compressive     stress
(d) shear stress
(e) no stress.
Ans: c
  24. Which of the following materials is most elastic
(a) rubber
(b) plastic
(c) brass
(d) steel
(e) glass.
Ans: d
  25. The value of modulus of elasticity for mild steel is of the order       of
(a) 2.1xl05 kg/cm2
(b) 2.1 X 106 kg/cm2
(c) 2.1 x 107     kg/cm2
(d) 0.1 xlO6 kg/cm2 (<?) 3.8     x 106 kg/cm2.
Ans: b
  26. The value of Poisson’s ratio for steel is between
(a) 0.01 to 0.1
(b) 0.23 to 0.27
(c) 0.25 to 0.33
(d) 0.4 to 0.6
(e) 3 to 4.
Ans: c
  27. The buckling load for a given material depends on
(a) slenderness ratio and area of     cross-section
(b) Poisson’s ratio and     modulus of elasticity
(c) slenderness     ratio and modulus of elasticity
(d)     slenderness ratio, area of cross-section and modulus of elasticity
(e) Poisson’s ratio and slenderness ratio.
Ans: d
  28. The total elongation produced in a bar of uniform section hanging       vertically downwards due to its own weight is equal to that produced by a       weight
(a) of same magnitude as that of bar     and applied at the lower end
(b) half     the weight of bar applied at lower end
(c) half of the square of weight of bar applied at lower end
(d) one-fourth of weight of bar applied at lower end
(e) none of the above.
Ans: b
  29. The property of a material by virtue of which a body returns to its       original, shape after removal of the load is called
(a) plasticity
(b) elasticity
(c) ductility
(d) malleability
(e) resilience.
Ans: b
  30. The materials which exhibit the same elastic properties in all       directions are called
(a) homogeneous
(b) inelastic
(c) isotropic
(d) isentropic
(e) visco-elastic.
Ans: c
  31. The value of Poisson’s ratio for cast iron is
(a) 0.1 to 0.2
(b) 0.23 to 0.27
(c) 0.25 to 0.33
(d) 0.4 to 0.6
(e) 3 to 4.
Ans: b
  32. The property of a material which allows it to be drawn into a smaller       section is called
(a) plasticity
(b) ductility
(c) elasticity
(d) malleability
(e) drawabihty.
Ans: b
  33. Poisson’s ratio is defined as the ratio of
(a) longitudinal stress and     longitudinal strain
(b) longitudinal     stress and lateral stress
(c) lateral     stress and longitudinal stress
(d)     lateral stress and lateral strain
(e)     none of the above.
Ans: c
  34. For which material the Poisson’s ratio is more than unity
(a) steel
(b) copper
(c) aluminium
(d) cast iron
(e) none of the     above.
Ans: e
  35. The property of a material by virtue of which it can be beaten or       rolled into plates is called
(a) malleability
(b) ductility
(c) plasticity
(d) elasticity
(e) reliability.
Ans: a
  36. The change in the unit volume of a material under tension with       increase in its Poisson’s ratio will ,
(a) increase
(b) decrease
(c) remain same
(d) increase initially and then decrease
(e) unpredictable.
Ans: b
  37. The percentage reduction in area of a cast iron specimen during       tensile test would be of the order of
(a) more than 50%
(b) 25—50%
(c) 10—25%
(d) 5—10%
(e) negligible.
Ans: e
  38. If a material expands freely due to heating it will develop
(a) thermal stresses
(b) tensile stress
(c) bending
(d) compressive stress
(e) no     stress.
Ans: e
  39. In a tensile test, near the elastic limit zone, the
(a) tensile strain increases more     quickly
(b) tensile strain decreases     more quickly
(c) tensile strain     increases in proportion to the stress
(d) tensile strain decreases in proportion to the stress
(e) tensile strain remains constant.
Ans: a
  40. The stress necessary to initiate yielding is
(a) considerably greater than that     necessary to continue it
(b)     considerably lesser than that necessary to continue it
(c) greater than that necessary to stop it
(d) lesser than that necessary to stop it
(e) equal to that necessary to stop it.
Ans: a
Strength of Materials Interview Questions and Answers pdf :-
  41. In the tensile test, the phenomenon of slow extension of the       material, i. e. stress increasing with the time at a constant load is       called
(a) creeping
(b) yielding
(c) breaking
(d) plasticity
(e) none of the     above.
Ans: a
  42. The stress developed in a material at breaking point in extension is       called
(a) breaking stress
(b) fracture stress
(c) yield point     stress
(d) ultimate tensile stress
(e) proof stress.
Ans: a
  43. Rupture stress is
(a) breaking stress
(b) maximum load/original cross-sectional area
(c) load at breaking point/A
(d) load     at breaking point/neck area
(e) maximum     stress.
Ans: d
  44. The elasticity of various materials is controlled by its
(a) ultimate tensile stress
(b) proof stress
(c) stress at yield     point
(d) stress at elastic limit
(e) tensile stress.
Ans: d
  45. The ratio of lateral strain to the linear strain within elastic limit       is known as
(a) Young’s modulus
(b) bulk modulus
(c) modulus of     rigidity
(d) modulus of elasticity
(e) Poisson’s ratio.
Ans: e
  46. The ratio of direct stress to volumetric strain in case of a body       subjected to three mutually perpendicular stresses of equal intensity, is       equal to
(a) Young’s modulus
(b) bulk modulus
(c) modulus of     rigidity
(d) modulus of elasticity
(e) Poisson’s ratio.
Ans: b
  47. The stress at which extension of the material takes place more       quickly as compared to the increase in load is called
(a) elastic point of the material
(b) plastic point of the material
(c)     breaking point of the material
(d)     yielding point of the material
(e)     ultimate point of the material.
Ans:     d
  48. In question 56, the internal reaction in bottom 80 cm length will       be
(a) same in both cases
(b) zero in first case
(c) different     in both cases
(d) data are not     sufficient to determine same
(e) none     of the above.
Ans: b
  49. Flow stress corresponds to
(a) fluids in motion
(b) breaking point
(c) plastic     deformation of solids
(d) rupture     stress
(e) none of the above.
Ans: c
  50. When it is indicated that a member is elastic, it means that when       force is applied, it will
(a) not deform
(b) be safest
(c) stretch
(d) not stretch
(e) none of the     above.
Ans: c
  51. The energy absorbed in a body, when it is strained within the elastic       limits, is known as
(a) strain energy
(b) resilience
(c) proof     resilience
(d) modulus of resilience
(e) toughness..
Ans: a
  52. Resilience of a material is considered when it is subjected       to
(a) frequent heat treatment
(b) fatigue
(c) creep
(d) shock loading
(e) resonant     condition.
Ans: d
  53. The maximum strain energy that can be stored in a body is known       as
(a) impact energy
(b) resilience
(c) proof     resilience
(d) modulus of resilience
(e) toughness.
Ans: c
  54. The total strain energy stored in a body is termed as
(a) resilience
(b) proof resilience
(c) modulus of     resilience
(d) toughness
(e) impact energy.
Ans: a
  55. Proof resilience per material is known as
(a) resilience
(b) proof resilience
(c) modulus of     resilience
(d) toughness
(e) impact energy.
Ans: c
  56. The stress induced in a body due to suddenly applied load compared to       when it is applied gradually is
(a) same
(b) half
(c) two times
(d) four times
(e) none of the     above.
Ans: c
  57. The strain energy stored in a body due to suddenly applied load       compared to when it is applied gradually is
(a) same
(b) twice
(c) four times
(d) eight times
(e) half.
Ans: c
  58. A material capable of absorbing large amount of energy before       fracture is known as
(a) ductility
(b) toughness
(c) resilience
(d) shock proof
(e) plasticity.
Ans: b
  59. Coaxing is the method of increasing
(a) strength by reversible cycling
(b) corrosion resistance by spraying
(c) hardness by surface treatment
(d)     fatigue resistance by over-stressing the metal by successively increasing     loadings
(e) creep by head     treatment.
Ans:
  60. A beam is loaded as cantilever. If the load at the end is increased,       the failure will occur
(a) in the middle
(b) at the tip below the load
(c) at     the support
(d) anywhere
(e) none of the above.
Ans: d
  61. A non-yielding support implies that the
(a) support is frictionless
(b) support can take any amount of reaction
(c) support holds member firmly
(d)     slope of the beam at the support is zero
(e) none of the above.
Ans: d
  62. The ratio of elongation in a prismatic bar due to its own weight (W)       as compared to another similar bar carrying an additional weight (W) will       be
(a) 1:2
(b) 1 : 3
(c) 1 : 4
(d) 1 : 2.5
(e) 1 : 2.25.
Ans: b
  63. In a prismatic member made of two materials so joined that they       deform equally under axial stress, the unit stresses in two materials       are
(a) equal
(b) proportional to their respective moduli of elasticity
(c) inversely proportional to their moduli of elasticity
(d) average of the sum of moduli of elas-ticity
(e) none of the above.
Ans: b
  64. In riveted boiler joints, all stresses, shearing, bearing and tensile       are based on the
(a) size of rivet
(b) size of the drilled or reamed hole
(c) average of size of rivet and hole
(d) smaller of the two
(e) any one of     the above.
Ans: b
  65. The distance between the centres of the rivets in adjacent rows of       zig-zag riveted joint is known as
(a) pitch
(b) back pitch
(c) diagonal pitch
(d) diametral pitch
(e) lap.
Ans: c
  66. Efficiency of a riveted joint is the ratio of its strength (max. load       it can resist without failure) to the strength of the unpunched plate       in
(a) tension
(b) compression
(c) bearing
(d) any one of the above
(e) none of     the above.
Ans: a
  67. When two plates are butt together and riveted with cover plates with       two rows of rivets, the joi;it is known as
(a) lap point
(b) butt joint
(c) single riveted     single cover butt joint
(d) double     riveted double cover butt joint
(e)     single riveted double cover butt joint.
Ans: d
  68. A riveted joint in which every rivet of a row is opposite to other       rivet of the outer row, is known as
(a) chain riveted joint
(b) diamond riveted joint
(c)     criss-cross riveted joint
(d) zig-zag     riveted joint
(e) none of the above.
Ans: a
  69. A riveted joint in which the number otrivets decrease from innermost       to outer most row is called
(a) chain riveted joint
(b) diamond riveted joint
(c)     criss-cross riveted joint
(d) zig-zag     riveted joint
(e) none of the above.
Ans: b
  70. If the rivets in adjacent rows are staggered and the outermost row       has only one rivet, the arrangement of the rivets is called
(a) chain riveting
(b) zig zag riveting
(c) diamond     riveting
(d) criss-cross riveting
(e) none of the above.
Ans: c
  71. Diamond riveted joint can be adopted in the case of following type of       joint
(a) butt joint
(b) lap joint
(c) double riveted lap     joints
(d) all types of joints
(e) none of the above.
Ans: a
  72. Rivets are made of following type of material
(a) tough
(b) hard
(c) resilient
(d) ductile
(e) malleable.
Ans: d
  73. The weakest section of a diamond riveting is the section which passes       through
(a) the first row
(b) the second row
(c) the central     row
(d) one rivet hole of the end     row
(e) none of the above.
Ans: d
  74. The deformation of a bar under its own weight compared to the       deformation of same body subjected to a direct load equal to weight of the       body is
(a) same
(b) double
(c) half
(d) four times
(e) one-fourth.
Ans: c
  75. The force acting along the circumference will cause stress in the       walls in a direction normal to the longitudinal axis of cylinder; this       stress is called
(a) longitudinal stress
(b) hoop stress
(c) yeiled stress
(d) ultimate stress
(e) none of the     above.
Ans: b
  76. A boiler shell 200 cm diameter and plate thickness 1.5 cm is       subjected to internal pressure of 1.5 MN/m , then the hoop stress will       be
(a) 30 MN/m2
(b) 50 MN/m2
(c) 100 MN/m2
(d) 200 MN/m2
(e) 300 MN/m2.
Ans: c
  77. A cylindrical section having no joint is known as
(a) jointless section
(b) homogeneous section
(c) perfect     section
(d) manufactured section
(e) seamless section.
Ans: e
  78. Longitudinal stress in a thin cylinder is
(a) equal to the hoop stress
(b) twice the hoop stress
(c) half of     the hoop stress
(d) one-fourth of hoop     stress
(e) four times the hoop     stress.
Ans: c
  79. The safe twisting moment for a compound shaft is equal to the
(a) maximum calculated value
(b) minimum calculated value
(c) mean     value
(d) extreme value
(e) none of the above.
Ans: b
  80. The torsional rigidity of a shaft is expressed by the
(a) maximum torque it can transmit
(b) number of cycles it undergoes before failure
(c) elastic limit up to which it resists torsion, shear and bending     stresses
(d) torque required to produce     a twist of one radian per unit length of shaft
(e) maximum power it can transmit at highest possible-speed.
Ans: d
  81. The value of shear stress which is induced in the shaft due to the       applied couple varies
(a) from maximum at the center to     zero at the circumference
(b) from zero     at the center to maximum at the circumference
(c) from maximum at the center to mini-mum at the cricumference
(d) from minimum at the centro to maxi-mum at the circumference
(e) none of the above.
Ans: b
  82. A key is subjected to side pressure as well at shearing forces. These       pressures are called
(a) bearing stresses
(b) fatigue stresses
(c) crushing     stresses
(d) resultant stresses
(e) none of the above.
Ans: a
  83. In a belt drive, the pulley diameter is doubled, the belt tension and       pulley width remaining same. The changes required in key will be
(a) increase key length
(b) increase key depth
(c) increase     key width
(d) double all the     dimensions
(e) none of the above.
Ans: c
  84. Shear stress induced in a shaft subjected to tension will be
(a) maximum at periphery and zero at     center
(b) maximum at center
(c) uniform throughout
(d) average     value in center
(e) none of the     above.
Ans: e
  85. If rain is falling in the opposite direction of the movement of a       pedestrain, he has to hold his umbrella
(a) more inclined when moving
(b) less inclined when moving
(c)     more inclined when standing
(d) less     inclined when standing
(e) none of the     above.
Ans: d
  86. A projectile is fired at an angle 9 to the vertical. Its horizontal       range will be maximum when 9 is
(a) 0°
(b) 30°
(c) 45°
(d) 60°
(e) 90°.
Ans: c
  88. Limiting force of friction is the
(a) tangent of angle between     normal-reaction and the resultant of normal reaction and limiting     friction
(b) ratio of limiting friction     and normal reaction
(c) the friction     force acting when the body is just about to move
(d) the friction force acting when the body is in motion
(e) minimum force of friction.
Ans:     c
  89. Coulomb friction is the friction between
(a) bodies having relative motion
(b) two dry surfaces
(c) two     lubricated surfaces
(d) solids and     liquids
(e) electrically charged     particles.
Ans: a
  90. Dynamic friction as compared to static friction is
(a) same
(b) more
(c) less
(d) may be less of more depending on nature of surfaces and velocity
(e) has no correlation.
Ans: c
  92. Tangent of angle of friction is equal to
(a) kinetic friction
(b) limiting friction
(c) angle of     repose
(d) coefficient of friction
(e) friction force.
Ans: d
  93. Kinetic friction is the
(a) tangent of angle between normal     reac-tion and the resultant of normal reac-tion and the limiting friction
(b) ratio of limiting friction and normal reaction
(c) the friction force acting when the body is just about to move
(d) the friction force acting when the body is in motion
(e) dynamic friction.
Ans: d
  95. The effort required to lift a load W on a screw jack with helix angle       a and angle of friction <j) is equal to
(a) Wtan(a + <)>)
(b) Wtan(a-<)>)
(c) Wcos(a +     <t>)
(d) Wsin(a + <(>)
(e) W (sin a + cos <j>).
Ans:     a
  96. A semi-circular disc rests on a horizontal surface with its top flat       surface horizontal and circular portion touching down. The coefficient of       friction between semi-cricular disc and horizontal surface is i. This disc       is to be pulled by a horizontal force applied at one edge and it always       remains horizontal. When the disc is about to start moving, its top       horizontal force will
(a) remain horizontal
(b) slant up towards direction of pull
(c) slant down towards direction of pull
(d) unpredictable
(e) none of the     above.
Ans: c
  97. A particle inside a hollow sphere of radius r, having coefficient of       friction -rr can rest upto height of
(a) r/2
(b) r/A
(c) r/%
(d) 0.134 r
(e) 3r/8.
Ans: d
  98. The algebraic sum of moments of the forces forming couple about any       point in their plane is
(a) equal to the moment of the     couple
(b) constant
(c) both of above are correct
(d)     both of above are wrong
(e) none of the     above.
Ans: a
  99. A single force and a couple acting in the same plane upon a rigid       body
(a) balance each other
(b) cannot balance each other
(c)     produce moment of a couple
(d) are     equivalent
(e) none of the above.
Ans: b
  100. If three forces acting in one plane upon a rigid body, keep it in       equilibrium, then they must either
(a) meet in a point
(b) be all parallel
(c) at least two     of them must meet
(d) all the above are     correct
(e) none of the above.
Ans: d
STRENGTH of Materials Objective Questions pdf ::
  101. The maximum frictional force which comes into play when a body just       begins to slide over another surface is called
(a) limiting friction
(b) sliding friction
(c) rolling     friction
(d) kinematic friction
(e) dynamic friction.
Ans: a
  102. The co-efficient of friction depends upon
(a) nature of surfaces
(b), area of contact
(c) shape of the     surfaces
(d) ail of the above.
(e) (a) and (b) above.
Ans: a
  104. The necessary condition for forces to be in equilibrium is that       these should be
(a) coplanar
(b) meet at one point ;
(c) both (a)     and (b) above
(d) all be equal
(e) something else.
Ans: c
  105. If three forces acting in different planes can be represented by a       triangle, these will be in
(a) non-equilibrium
(b) partial equilibrium
(c) full     equilibrium
(d) unpredictable
(e) none of the above.
Ans: a
  106. If n = number of members andy = number of joints, then for a perfect       frame, n =
(a) j-2
(b)2j-l
(c) 2/-3
(d)3/-2
(e) 2/ -4.
Ans: c
  107. A body moves, from rest with a constant acceleration of 5 m per sec.       The distance covered in 5 sec is most nearly
(a) 38 m
(b) 62.5 m
(C) 96 m
(d) 124 m
(e) 240 m.
Ans: b
  108. A flywheel on a motor goes from rest to 1000 rpm in 6 sec. The       number of revolutions made is nearly equal to
(a) 25
(b) 50
(c) 100
(d) 250
(e) 500.
Ans: b
  109 Which of the following is the locus of a point that moves in such a       manner that its distance from a fixed point is equal to its distance from       a fixed line multiplied by a constant greater than one
(a) ellipse
(b) hyperbola
(c) parabola
(d) circle
(e) none of the above.
Ans: b
  111. Which of the following is not the unit of energy
(a) kg m
(b) kcal
(c) wattr
(d) watt hours
(e) kg m x     (m/sec)2.
Ans: c
  112. A sample of metal weighs 219 gms in air, 180 gms in water, 120 gms       in an unknown fluid. Then which is correct statement about density of       metal
(a) density of metal can’t be     determined
(b) metal is twice as dense     as water
(c) metal will float in     water
(d) metal is twice as dense as     unknown fluid
(e) none of the above.
Ans: a
  113. The C.G. of a solid hemisphere lies on the central radius 3r
(a) at distance — from the plane base     3r
(b) at distance — from the plane     base 3r
(c) at distance — from the     plane base 3r
(d) at distance — from     the plane base or
(e) at distance —     from the plane base.
Ans: d
  117. The C.G. of a plane lamina will not be at its geometrical centre in       the case of a
(a) right angled triangle
(b) equilateral triangle
(c)     square
(d) circle
(e) rectangle.
Ans: a
  119. The C.G. of a right circular solid cone of height h lies at the       following distance from the base
(a) h/2
(b) J/3
(c) h/6
(d) h/4
(e) 3/i/5.
Ans: d
  122. The M.I. of hollow circular section about a central axis       perpendicular to section as compared to its M.I. about horizontal axis       is
(a) same
(b) double
(c) half
(d) four times
(e) one fourth.
Ans: b
  126. Which of the following is the example of lever of first       order
(a) arm of man
(b) pair of scissors
(c) pair of     clinical tongs
(d) all of the above
(e) none of the above.
Ans: d
  127. A pair of smith’s tongs is an example of the lever of
(a) zeioth order
(b) first order
(c) second order
(d) third order
(e) fourth order.
Ans: c
  128. In the lever of third order, load W, effort P and fulcrum F are       oriented as follows
(a) W between P and F
(b) F between W and P
(c) P between W     and F
(d) W, P and F all on one side
(e) none of the above.
Ans: a
  129. The angle which an inclined plane makes with the horizontal when a       body placed on it is about to move down is known as angle of
(a) friction
(b) limiting friction
(c) repose
(d) kinematic friction
(e) static     friction.
Ans: c
  148. In actual machines
(a) mechanical advantage is greater     than velocity ratio
(b) mechanical     advantage is equal to velocity ratio
(c) mechanical advantage is less than velocity ratio
(d) mechanical advantage is unity
(e)     none of the above.
Ans: c
  149. In ideal machines
(a) mechanical advantage is greater     than velocity ratio
(b) mechanical     advantage is equal to velocity ratio
(c) mechanical advantage is less than velocity ratio
(d) mechanical advantage is unity
(e)     none of the above.
Ans: b
  150. A cable with a uniformly distributed load per horizontal metre run       will take the following shape
(a) straight line
(b) parabola
(c) hyperbola
(d) elliptical
(e) part of a     circle.
Ans: b
 
Comments
Post a Comment