Digital Techniques (DTE) 22320 MCQ I-scheme pdf with answers
 
 
1. NUMBER SYSTEM
MCQ’S – LESSON 1 Answers (Number System)
Q1.________number system is used by the computers. 
- Decimal 
- Binary 
- Hexadecimal   
- Octal
Ans :- Binary
Q2. (101.001)2 : Dot Represents
- Decimal Point 
- Octal Point 
- Binary Point 
- Decimal Part
Ans :- Decimal Point
Q3. What is the base or radix of binary number system? 
- 2 
- 10 
- 16  
- 8
Ans :- 2
Q4. What is MSB of 7896?
- 9 
- 7 
- 6 
- 8
Ans:- 7
Q5. Convert (1011)2 into decimal number
- 10 
- 12 
- 11 
- 16
Ans :- 11
Q6. Decimal equivalent of 110.11 is 
- 6.75 
- 6.50 
- 7.75 
- 7.50
Ans :- 6.75
Q7. Decimal  number stored  into a computer  in the form of 
- Binary 
- Hexadecimal  
- Octal   
- Any Form
Ans :- Binary
Q8. For the conversion of decimal number into binary number repeatedly divide the number by  
- 8 
- 4
- 6 
- 2
Ans :- 2
Q9. Convert the 180 decimal number to 8 bit binary number 180. 
- 10110100 
- 11000011 
- 10100011 
- 10001110
Ans :- 10110100
Q10. Convert the   binary number  1100111 into decimal number 
- 130 
- 600 
- 103 
- 140
Ans :- 103
Q11. Convert   the decimal number 22 into binary number 
11110 
00110 
10110 
00011
Ans :- 10110
Q12. Convert the decimal number 101 into binary number 
- 1100101 
- 0010011 
- 1110001  
- 101011
Ans :- 1100101
Q13. Which is typically the longest: Bit, Byte, Nibble, Word? 
- Bit 
- Byte 
- Nibble 
- Word
Ans :- Word
Q14. Binary equivalent of 0.666 is 
- 0.0011     
- 0.1101  
- 0.1010   
- 0.1110
Ans :- 0.1010
Q15. How many digits are required to represent  in binary number system? 
- 7 
- 8 
- 4 
- 2
Ans :- 2
MCQ’S – LESSON 2 Answers (Number System)
Q1. Convert B6  into its decimal equivalent. 
- 118   
- 182  
- 60   
- 173 
Ans :- 182
Q2. one hex  digit is sometimes referred to as  
- Byte  
- Nibble   
- Bit   
- Word
Ans :- Nibble
Q3. Hexa is often used in digital applications as a shorthand way to represent strings of bits 
- True 
- False
Ans :- True
Q4. The hexa decimal equivalent of a decimal number would produce a smaller number than the original decimal number in case of fraction. 
- True 
- False
Ans :- true
Q5. Hexa decimal letters A through F are used for decimal equivalent value from 
- 1 through 6   
- 9 through 14 
- 10 through  15
- 7 through 12
Ans :– 10 through  15
Q6. The ——————– number system has base of 16 
- Octal 
- Hexadecimal 
- Decimal 
- Binary
Ans :- Hexadecimal
Q7. Convert (136)H into its binary equivalent 
- 000100110110 
- 000100010110 
- 001000110110 
- 100100110110
Ans :- 000100110110
Q8. What is the hexadecimal equivalent of (32.625)10 
- 33.B 
- 22.C 
- 20.A 
- 10.D
Ans :- 20 A
 
   
Comments
Post a Comment