Electrical Materials and Wiring Practice 22328 MCQ for MSBTE Electrical engineering [ALL topics covered]
| Subject | subject details | 
|---|---|
| Program: | DEPARTMENT OF ELECTRICAL ENGINEERING | 
| Program Code | EE | 
| Scheme | I | 
| Semester | 3 | 
| Course: | Electrical Materials and Wiring Practice | 
| Course Code | 22328 | 
01 – Wiring components, tools & safety devices
   1. ELCB gives protection against
(A) Shock    
(B) Overload 
(C) Short     Circuits 
(D) All of the     above 
Answer: - Option A     
  2. Safety tool used to connect the lugs for wires and cables is    
(A) Hammer 
(B) Crimping     tool 
(C) Plier    
(D) Line Tester 
Answer:     - Option B  
  3. MCB Stands for 
(A) Moulded     case breaker 
(B) Miniature     circuit breaker 
(C) Miniature     case breaker 
(D) Moulded     circuit breaker 
Answer: -     Option B 
    
4. Safety tool is used for measurement of wire diameter is    
(A) Wire Gauge 
(B) Line     Tester 
(C) Crimping tool    
(D) Wire Striper 
Answer:     - Option A 
    
5. The safety tool used to tight or loose screw or nuts in narrow     locations is
(A) Hammer 
(B) Crimping tool 
(C)     Combination Plier 
(D) Nose     Plier 
Answer: - Option D
    
6. Statement of IE Rule Number 42 is
(A) Danger Notices    
(B) Street Boxes 
(C)     Accidental Charge 
(D) None of     the above 
Answer: - Option     C 
    
7. MCB gives protection against
(A) Shock    
(B) Overload 
(C) Short     Circuits 
(D) Overload and Short     Circuits 
Answer: - Option     D 
  8. The Switch with one input terminal and two output terminals is     called 
(A) SPST    
(B) DPST 
(C) SPDT    
(D) DPDT 
Answer: -     Option C 
  9. Provisions applicable to protective equipment is IE Rule Number    
(A) 29 
(B) 43    
(C) 34 
(D) 44    
Answer: Option B  
  10. ICTP Stands for 
(A) Iron     clad triple pole 
(B) Iron clad     two pole 
(C) Iron clad twenty     pole 
(D) Iron clad ten     pole 
Answer: - Option A    
  11. Safety rubber mats are used to 
(A) Avoid Shocks 
(B)     Crimp lugs 
(C) Test     continuity 
(D) Check supply     voltage 
Answer: - Option A    
  12. Statement of IE Rule Number 35 is    
(A) Danger Notices 
(B)     Street Boxes 
(C) Accidental     Charge 
(D) None of the     above 
Answer: - Option A    
  13. Safety gloves used for electrical protection must be electrically     tested every 
(A) One Month    
(B) Three Month 
(C) Six     Month 
(D) Twelve Month    
Answer: - Option C 
  14. Earth wire or ground wire is made of    
(A) Copper 
(B)     Aluminium 
(C) Galvanised     Steel 
(D) Iron    
Answer: - Option C 
  15. The supply voltage available at wall socket in our homes is    
(A) 230 Volts A.C 
(B)     230 Volts D.C 
(C) 440 Volts     A.C 
(D) 440 Volts A.C Answer: -     Option A 
  16. The Switch with two input terminals and one output terminals is     called 
(A) SPST    
(B) DPST 
(C) SPDT    
(D) DPDT 
Answer: -     Option B 
  17. Cut out on consumer premises is IE Rule Number    
(A) 29 
(B) 31    
(C) 34 
(D) 44    
Answer: Option B  
  18. Instructions for restoration of persons suffering from shock is IE Rule     Number 
(A) 32    
(B) 40 
(C) 42    
(D) 44 
Answer: Option     D  
  19. Holder is used to hold 
(A)     Lamp & Fuses 
(B)     Switches 
(C) Tube-light    
(D) All of the above 
Answer: Option A  
  20. Philips is a type of 
(A)     Hammer 
(B) Crimping tool    
(C) Plier 
(D) Screw     Driver 
Answer: - Option D    
  21. Knife is made up of 
(A)     Copper 
(B) Silver    
(C) Tungsten 
(D)     Steel 
Answer: - Option D    
  22. Safety Gloves of class & color 00 Beige has maximum use A.C/ D.C     Voltage of 
(A) 500/750     V 
(B) 5000/7500 V 
(C) 1000/1500 V    
(D) 7500/11250 V 
Answer:     Option A 
  23. Which Plug does not require ground connection?    
(A) Type A 
(B) Type     B 
(C) Type C    
(D) Type D 
Answer: -     Option A 
  24. Allen is a type of 
(A)     Hammer 
(B) Crimping tool    
(C) Plier 
(D) Screw     Driver 
Answer: - Option D    
  25. The Switch with two input terminals and two output terminals is     called 
(A) SPST    
(B) DPST 
(C) SPDT    
(D) DPDT 
Answer: -     Option D 
  26. The Base and Cover of Socket are made up of    
(A) Rubber 
(B)     Bakelite 
(C) Tungsten    
(D) Iron 
Answer: -     Option B 
  27. Safety Gloves of class & color 0 Red has maximum use A.C/D.C     Voltage of 
(A) 500/750 V (B)     5000/7500 V (C) 1000/1500 V 
(D)     7500/11250 V 
Answer: Option     C  
  28. Accessibility to bare conductors is IE Rule Number    
(A) 32 
(B) 40    
(C) 42 
(D) 34    
Answer: Option D  
  29. The MCB which is mostly preferred for domestic applications is    
(A) Type K 
(B) Type     B 
(C) Type C    
(D) Type D 
Answer: -     Option B 
  30. Safety Gloves of class & color 1 White has maximum use A.C/D.C     Voltage of 
(A) 500/750 V (B)     5000/7500 V (C) 1000/1500 V 
(D)     7500/11250 V 
Answer: Option     D  
  31. The Switch with one input terminal and one output terminal is     called 
(A) SPST    
(B) DPST 
(C) SPDT    
(D) DPDT 
Answer: -     Option A 
  32. ICDP Stands for 
(A) Iron     clad Dual pole 
(B) Iron clad     Double pole 
(C) Iron clad     Distribution pole 
(D) None of     the above 
Answer: - Option     B  
  33. Safety tool used to remove insulation from wires is    
(A) Hammer 
(B) Cutter     cum insulation remover 
(C)     Screw driver 
(D) Continuity     Tester 
Answer: - Option B     
  34. The Switch which is mostly preferred for starting of motors is    
(A) Tumbler switch 
(B)     Grid switch 
(C) Flush     switch 
(D) Push button     switch 
Answer: - Option D     
  35. The Switch which is mostly preferred for staircase lighting is    
(A) One way surface switch 5 A 
(B) One way surface switch 15 A    
(C) Two way surface switch 5 A 
(D) None of the above 
Answer: - Option C  
  36. The Switch which is mostly preferred for Refrigerators is    
(A) One way surface switch 5 A 
(B) One way surface switch 15 A    
(C) Two way surface switch 5 A 
(D) None of the above 
Answer: - Option B  
  37. The Switch which is mostly preferred for incandescent lamps is    
(A) One way surface switch 5 A 
(B) One way surface switch 15 A    
(C) Two way surface switch 5 A 
(D) None of the above 
Answer: - Option A  
  "38. Safety accessory used to protect eyes of workers from dusts, fumes     & vapors is" 
(A) Safety     goggles 
(B) Safety rubber     mats 
(C) Safety Boots    
(D) Safety Hand gloves 
Answer: - Option A 
  39. The Plug which is mostly preferred for lamps is    
(A) Type A 
(B) Type     B 
(C) Type C    
(D) Type D 
Answer: -     Option A 
  40. The Socket which is mostly preferred for connecting computers is    
(A) Two pin wall socket 5A 
(B) Three pin wall socket 5A 
(C) Three pin wall socket 15A 
(D) Two pin wall socket 15A 
Answer: - Option B 
  41. The Socket which is mostly preferred for connecting washing machines     is 
(A) Two pin wall socket     5A 
(B) Three pin wall socket     5A 
(C) Three pin wall socket     15A 
(D) Two pin wall socket     15A 
Answer: - Option C    
  42. The Socket which is mostly preferred for connecting mobile chargers     is 
(A) Two pin wall socket     5A 
(B) Three pin wall socket     5A 
(C) Three pin wall socket     15A 
(D) Two pin wall socket     15A 
Answer: - Option A    
  "43. Safety tool used for twisting, cutting, gripping of round and flat     objects is" 
(A) Hammer    
(B) Crimping tool 
(C)     Plier 
(D) Line Tester    
Answer: - Option C 
  44. Safety tool used for tightening and loosening screws and slotted heads     is 
(A) Hammer    
(B) Crimping tool 
(C)     Line Tester 
(D) Screw     driver 
Answer: - Option D    
  45. Safety tool used to indicate whether there is an uninterrupted path for     current flow in an 
Electrical     device is 
(A) Hammer    
(B) Crimping tool 
(C)     Plier 
(D) Continuity     Tester 
Answer: - Option D    
  46. Safety tool used to test the phase or live wire is    
(A) Hammer 
(B)     Knife 
(C) Screw driver    
(D) Tester 
Answer: -     Option D 
  47. Safety tool used to test short circuit and open circuit of load under     test is 
(A) Hammer    
(B) Crimping tool 
(C)     Screw driver 
(D) Test lamp    
Answer: - Option D 
  48. Safety accessory used to protect workers from electric shock is    
(A) Safety goggles 
(B)     Safety rubber mats 
(C) Safety     Boots 
(D) None of the     above 
Answer: - Option B    
  49. Safety accessory used to protect workers who work on live circuits     is 
(A) Safety goggles
(B) Safety Hand gloves 
(C) Safety Boots 
(D)     None of the above 
Answer: -     Option B 
  "50. Safety accessory used to protect foot of workers from cuts, burns     & punctures is" 
(A) Safety     goggles 
(B) Safety rubber     mats 
(C) Safety Boots
(D) Safety Hand gloves 
Answer: - Option C
02 – Conductors & electromagnetic materials
1. The conductor used as filament in incandescent lamps 									
(A) Copper										
(B) Aluminium										
(C) Tungsten										
(D) Iron										
Answer: - Option C										
2. Which metal has the highest electrical conductivity										
(A) Copper										
(B) Aluminium										
(C) Gold										
(D) Silver										
Answer: - Option D										
3. Which is the strongest magnetic material of all										
(A) Paramagnetic										
(B) Diamagnetic										
(C) Ferromagnetic										
(D) Ferrimagnetic										
Answer: - Option C										
4. The Unit of Magnetic Flux is										
(A) Tesla										
(B) Weber										
(C) Weber - metre										
(D) None of the above										
Answer: - Option B										
5. The Unit of Magnetic Reluctance is										
(A) Henry										
(B) AT/Weber										
(C) Weber/AT										
(D) None of the above										
Answer: - Option B										
6. Malleability is which type of property of conducting material
(A) Electrical										
(B) Mechanical										
(C) Thermal										
(D) Chemical										
Answer: - Option B										
7. B in B-H curve is known as										
(A) Reluctance										
(B) Magnetizing Force										
(C) Magnetic flux density										
(D) Magnetic Intensity										
Answer: - Option C										
8. Atomic Number of Silver is										
(A) 47										
(B) 87										
(C) 79										
(D) 80										
Answer: - Option A										
9. Atomic Number of Copper is										
(A) 78										
(B) 87										
(C) 29										
(D) 92										
Answer: - Option C
										
10. The material which is mostly preferred for making gas filled tubes is										
(A) Mercury										
(B) Brass										
(C) Copper										
(D) Bronze										
Answer: - Option A										
11. The material which is mostly preferred for making jewelry is										
(A) Mercury										
(B) Brass										
(C) Copper										
(D) Silver										
Answer: - Option D										
12. Ag is the symbol of										
(A) Copper										
(B) Aluminium										
(C) Gold										
(D) Silver										
Answer: - Option D										
13. MMF stands for										
(A) Magnetic Memory field										
(B) Magnetic Material Force										
(C) Magneto Motive Force										
(D) None of the above										
Answer: - Option C										
14. H in B-H curve is known as										
(A) Reluctance										
(B) Magnetizing Force										
(C) Magnetic flux density										
(D) Magnetic Intensity										
Answer: - Option B										
15. Hysteresis in magnetic circuit is phenomenon of										
(A) Lagging of B behind H										
(B) Lagging of H behind B										
(C) Setting up constant flux										
(D) None of the above										
Answer: - Option A										
16. The SI Unit of Actual Permeability of free space is										
(A) Henry										
(B) Henry/Metre										
(C) Weber - metre										
(D) Farad/Metre										
Answer: - Option B										
17. Magnetic flux passes more readily through										
(A) Wood										
(B) Air										
(C) Iron										
(D) Vacuum										
Answer: - Option C										
18. Iron is Ferromagnetic										
(A) Below 770 Degrees Celsius										
(B) Vacuum										
(C) Iron										
(D) Above 770 Degrees Celsius										
Answer: - Option A										
19. MMF in magnetic circuit corresponds to                       in electric circuit										
(A) Potential Difference										
(B) EMF										
(C) Current										
(D) Resistance										
Answer: - Option B										
20. The B-H curve of ...........   will not be a straight line										
(A) Wood										
(B) Air										
(C) Soft Iron										
(D) Copper										
Answer: - Option C										
21. The Relative Permeability of Paramagnetic material is
(A) Slightly greater than 1										
(B) Less than 1										
(C) Equal to 1										
(D) Much greater than 1										
Answer: - Option A										
22. Which of the following material has least area of Hysteresis loop						
(A) Wrought Iron										
(B) Hard Steel										
(C) Soft Iron										
(D) Silicon Steel										
Answer: - Option D										
23. Flux in magnetic circuit corresponds to ........... in electric circuit						
(A) Potential Difference										
(B) EMF										
(C) Current										
(D) Resistance										
Answer: - Option C										
24. The material which is mostly preferred for making low current fuses is										
(A) Mercury										
(B) Gold										
(C) Tin										
(D) Tungsten										
Answer: - Option C										
25. As the hysteresis loop area increases hysteresis loss								
(A) Increases										
(B) Decreases										
(C) Remains the same										
(D) Increases or Decreases										
Answer: - Option A										
26. Reluctance in magnetic circuit corresponds to                       in electric circuit						
(A) Potential Difference										
(B) EMF										
(C) Current										
(D) Resistance										
Answer: - Option D										
27. Resistivity is which type of property of conducting material										
(A) Electrical										
(B) Mechanical										
(C) Thermal										
(D) Chemical										
Answer: - Option A										
28. Aluminium is an example of                         material									
(A) Paramagnetic										
(B) Diamagnetic										
(C) Ferromagnetic										
(D) Ferrimagnetic										
Answer: - Option A										
29. Tungsten is                     in colour										
(A) Grey										
(B) Reddish brown										
(C) White										
(D) Silver										
Answer: - Option A										
30. The alloy made from copper and zinc is										
(A) Brass										
(B) Aluminium										
(C) Bronze										
(D) Steel										
Answer: - Option A										
31. The alloy made from copper and tin is										
((A) Brass										
(B) Aluminium										
(C) Bronze										
(D) Steel										
Answer: - Option C										
32. Lead is                     in colour										
(A) Bluish Grey										
(B) Reddish brown										
(C) White										
(D) Silver										
Answer: - Option A										
33. The material which is mostly preferred for electroplating is								
(A) Copper										
(B) Nickel										
(C) Lead										
(D) Tin										
Answer: - Option B										
34. The material which is mostly preferred for street lighting poles is						
(A) Mercury										
(B) Gold										
(C) Aluminium										
(D) Silver										
Answer: - Option C										
35. The material which is mostly preferred for Cable Sheathing is							
(A) Copper										
(B) Aluminium										
(C) Lead										
(D) Silver										
Answer: - Option C										
36. Nickel is an example of                         material										
(A) Paramagnetic										
(B) Diamagnetic										
(C) Ferromagnetic										
(D) Ferrimagnetic										
Answer: - Option C										
37. Copper is an example of                         material										
(A) Paramagnetic										
(B) Diamagnetic										
(C) Ferromagnetic										
(D) Ferrimagnetic										
Answer: - Option B										
38. The Relative Permeability of Diamagnetic material is									
(A) Greater than 1										
(B) Less than 1										
(C) Equal to 1										
(D) Greater than or equal to1										
Answer: - Option B										
39. ACSR conductors are made up of										
(A) Copper										
(B) Aluminium										
(C) Gold										
(D) Silver										
Answer: - Option B										
40. The material which is mostly preferred for Electrical wires is							
(A) Copper										
(B) Tin										
(C) Gold										
(D) Silver										
Answer: - Option A										
41. The material which is mostly preferred for making lamp and fuse holders is					
(A) Copper										
(B) Brass										
(C) Gold										
(D) Silver										
Answer: - Option B\										
42. The material which is mostly preferred for making fan cages and fan blades is						
(A) Copper										
(B) Brass										
(C) Gold										
(D) Silver										
Answer: - Option B										
43. The material which is mostly preferred for making bus bars is						
(A) Copper										
(B) Brass										
(C) Gold										
(D) Silver										
Answer: - Option A										
44. The material which is mostly preferred for making motor bearings is					
(A) Copper										
(B) Brass										
(C) Gold										
(D) Silver										
Answer: - Option B										
45. The material which is mostly preferred for making contact wires and commutator segments is										
(A) Copper										
(B) Brass										
(C) Bronze										
(D) Silver										
46. The material which is mostly preferred for making brush holders is						
(A) Copper										
(B) Brass										
(C) Bronze										
(D) Silver										
Answer: - Option C										
47. The material which is mostly preferred for making current carrying springs is			
(A) Copper										
(B) Brass										
(C) Bronze										
(D) Silver										
Answer: - Option C										
48. Which is the weakest magnetic material of all										
(A) Paramagnetic										
(B) Diamagnetic										
(C) Ferromagnetic										
(D) Ferrimagnetic										
Answer: - Option B										
49. The Unit of Magnetic Flux Density is										
(A) Tesla										
(B) Weber										
(C) Weber - metre										
(D) None of the above										
Answer: - Option A										
50. The material which is mostly preferred for making sparking plug electrodes is
(A) Mercury										
(B) Nickel										
(C) Copper										
(D) Silver										
Answer: - Option B		
03 – Electric insulating materials
1. Insulation Resistance is which type of property of conducting material					
(A) Electrical										
(B) Mechanical										
(C) Thermal										
(D) Chemical										
Answer: - Option A										
2. Dielectric Strength is                             property of conducting material										
(A) Electrical										
(B) Mechanical										
(C) Thermal										
(D) Chemical										
Answer: - Option A										
3. Thermal Stability is which type of property of conducting material										
(A) Electrical										
(B) Mechanical										
(C) Thermal										
(D) Chemical										
Answer: - Option C										
4. Melting Point is which type of property of conducting material										
(A) Electrical										
(B) Mechanical										
(C) Thermal										
(D) Chemical										
Answer: - Option C										
5. Volatility is                           property of conducting material										
(A) Electrical										
(B) Mechanical										
(C) Thermal										
(D) Chemical										
6. Class Y Insulating material has limiting operating temperature of										
(A) 90 º C										
(B) 105 º C										
(C) 120 º C										
(D) 130 º C										
Answer: - Option A										
7. Class A Insulating material has limiting operating temperature of										
(A) 90 º C										
(B) 105 º C										
(C) 120 º C										
(D) 130 º C										
Answer: - Option B										
8. Class E Insulating material has limiting operating temperature of										
(A) 90 º C										
(B) 105 º C										
(C) 120 º C										
(D) 130 º C										
Answer: - Option C										
9. Class B Insulating material has limiting operating temperature of										
(A) 90 º C										
(B) 105 º C										
(C) 120 º C										
(D) 130 º C										
Answer: - Option D										
10. The material which is mostly preferred for making Switch Board is										
(A) Silk										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Wood										
Answer: - Option D										
11. The material which is mostly preferred for making terminal box is										
(A) Silk										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Wood										
Answer: - Option D										
12. The material which is mostly preferred for Pin type Insulator is										
(A) Porcelain										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Silk										
Answer: - Option A										
13. The material which is mostly preferred for Suspension type Insulator is										
(A) Porcelain										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Silk										
Answer: - Option A										
14. The material which is mostly preferred for Strain type Insulator is										
(A) Porcelain										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Silk										
Answer: - Option A										
15. The material which is mostly preferred for transformer bushing is										
(A) Silk										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Porcelain										
Answer: - Option D										
16. The material which is mostly preferred for Commutator segment insulation is										
(A) Silk										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Mica										
Answer: - Option D										
17. Class F Insulating material has limiting operating temperature of										
(A) 90 º C										
(B) 155 º C										
(C) 120 º C										
(D) 130 º C										
Answer: - Option B										
18. Class H Insulating material has limiting operating temperature of										
(A) 90 º C										
(B) 105 º C										
(C) 180 º C										
(D) 130 º C										
Answer: - Option C										
19. The material which is mostly preferred as coolant in transformer is										
(A) Mineral oil										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Mica										
Answer: - Option A										
20. The material which is mostly preferred to suppress corona and arcing is										
(A) Askarel										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Mica										
Answer: - Option A										
21. The material which is mostly preferred as binders for mica and glass is										
(A) Mineral oil										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Adhesive Varnish										
Answer: - Option D										
22. The material which is mostly used as coating on electronic equipment										
(A) Enamel										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Mica										
Answer: - Option A										
23. The material which is mostly preferred to suppress corona and arcing										
(A) Askarel										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Mica										
Answer: - Option A										
24. The material which is mostly preferred for cooling alternators is										
(A) Hydrogen										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Mica										
Answer: - Option A										
25. The material which is mostly used in high voltage switchgears is										
(A) Hydrogen										
(B) Sulphur Hexafluoride										
(C) Paper										
(D) Mica										
Answer: - Option B										
26. The material which is used in high voltage cables is										
(A) Hydrogen										
(B) Sulphur Hexafluoride										
(C) Paper										
(D) Mica										
Answer: - Option B										
27. The material which is mostly preferred to reduce windage loss in high speed machines										
(A) Hydrogen										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Mica										
Answer: - Option A										
28. The only insulator used under pressure in certain capacitors										
(A) Hydrogen										
(B) Pressboard										
(C) Paper										
(D) Nitrogen										
Answer: - Option D										
29. The material which is mostly used in high voltage circuit breakers is										
(A) Hydrogen										
(B) Sulphur Hexafluoride										
(C) Paper										
(D) Mica										
Answer: - Option B										
30. The material which is mostly used in Gas Insulated Substation is										
(A) Hydrogen										
(B) Sulphur Hexafluoride										
(C) Paper										
(D) Mica										
Answer: - Option B		
04 – Electrical wiring
1. The material used for armouring on cable is usually						
A. Steel tape										
B. galvanised steel wire										
C. any of the above										
D. None of the above										
Answer: - Option C
2. The insulating material for cables should be										
A. acid proof										
B. non-inflammable										
C. non-hygroscopic										
D. all above properties										
Answer: - Option D
3. The minimum dielectric stress in a cable is at										
A. Armour										
B. bedding										
C. conductor surface										
D. lead sheath										
Answer: - Option D
4. Which of the following protects a cable against mechanical injury?										
A. Bedding										
B. sheath										
C. armouring										
D. Any of the above										
Answer: - Option C 
5. The bedding on a cable consists of										
A. Jute strands										
B. hessian tape										
C. paper tape compounded with a fiberous material										
D. Any of the above										
Answer: - Option D 
6. Low tension cables are generally used upto										
A.200 V										
B.500 V C.700 V D.1000 V										
Answer: - Option D 
7. High tension cables are generally used upto										
A.11 KV										
B.33 KV										
C.66 KV										
D.132 KV										
Answer: - Option A 
8. Pressure cables are generally used beyond										
A.11 KV										
B.33 KV										
C.66 KV										
D.132 KV										
Answer: - Option C 
"9. The thickness of insulation layer provided on the conductor, in cables, depends upon"										
A. Operating voltage										
B. Current to be carried										
C. Power factor										
D. both A and B										
Answer: - Option A 
"10. With the rise in temperature, the insulation resistivity of a cable"										
A. Remain unchanged										
B. Decreases linearly										
C. Increases linearly										
D. Reduces exponentially										
Answer: - Option D 
11. The breakdown voltage of a cable depends on										
A. Presence of moisture										
B. Working temperature										
C. Time of application of the voltage										
D. All of the above										
Answer: - Option D 
12. In the cables sheaths are used to										
A. Prevent the moisture entering the cable										
B. Provide enough strength										
C. Provide enough insulation										
D. None of the above										
Answer: - Option A 
13. Which types of cables are used for 132KV lines?										
A. High tension										
B. Super tension										
C. Extra high tension										
D. Extra super tension										
Answer: - Option D 
14. For voltages less than 66KV a 3 phase cable usually consists of										
A. 3 core cable										
B. 3 single core cable										
C. Double core cable										
D. None of the above										
Answer: - Option A 
15. If the length of a cable is doubled its capacitance is										
A. Doubled										
B. Halved										
C. Quadrupled										
D. None of the above										
Answer: - Option A 
16. In a cable the maximum stress under operating conditions is at										
A. Insulation layer										
B. Sheath										
C. Armour										
D. Conductor surface										
Answer: - Option D 
17. Underground cables are laid at sufficient depth so as to										
A. Minimise temperature stresses										
B. Minimise effects of shocks and vibrations owing to passing vehicles etc.										
C. Avoid being unearthed easily owing to removal of soil										
D. Both A and C										
Answer: - Option B 
18. The wiring which is mostly preferred for Hospitals										
(A) Concealed Conduit Wiring										
(B) Cleat Wiring										
(C) Batten Wiring										
(D) Wooden Casing and Capping										
Answer: - Option A 
19. The wiring which is mostly preferred for spinning mill										
(A) Conduit Wiring										
(B) Cleat Wiring										
(C) Batten Wiring										
(D) Wooden Casing and Capping										
Answer: - Option A 
20. The wiring which is mostly preferred for Milk dairy										
(A) CTS Wiring										
(B) Cleat Wiring										
(C) Batten Wiring										
(D) Wooden Casing and Capping										
Answer: - Option A 
21. The wiring which is mostly preferred for Hotels										
(A) Concealed Wiring										
(B) Cleat Wiring										
(C) Batten Wiring										
(D) Wooden Casing and Capping										
Answer: - Option A 
22. ELCB gives protection against										
(A) Shock										
(B) Overload										
(C) Short Circuits										
(D) All of the above										
Answer: - Option A 
23. MCB Stands for										
(A) Moulded case breaker										
(B) Miniature circuit breaker										
(C) Miniature case breaker										
(D) Moulded circuit breaker										
Answer: - Option B 
24. MCB gives protection against										
(A) Shock										
(B) Overload										
(C) Short Circuits										
(D) Overload and Short Circuits										
Answer: - Option D 
25. The cheapest type of wiring is										
(A) Concealed Wiring										
(B) Cleat Wiring										
(C) Batten Wiring										
(D) Wooden Casing and Capping										
Answer: - Option B 
26. The costliest type of wiring is										
(A) Concealed Wiring										
(B) Cleat Wiring										
(C) Batten Wiring										
(D) Wooden Casing and Capping										
Answer: - Option A 
27. The materials used for armouring of an underground cable is										
A. Galvanised steel wire										
B. Steel tape										
C. Aluminium										
D. Either A or B										
Answer: - Option D 
28. Metallic shielding is provided on underground cables to										
A. Reduce thermal resistance										
B. Reduce corona effect										
C. Control the electrostatic voltage stress										
D. All of the above										
Answer: - Option D 
29. The breakdown voltage of a cable depends upon										
A. Presence of moisture										
B. Operating temperature										
C. Time of application of the voltage										
D. All of the above										
Answer: - Option D 
30. Cables for 220 KV lines										
A. Mica insulated										
B. Paper insulated										
C. Compressed oil or compressed gas insulated
D. Rubber insulated										
Answer: - Option C	
05 – Earthing Systems
1. The ground wire is coloured										
A. Green										
B. Black										
C. Yellow										
D. Red										
Answer: - Option A										
2. The maximum permissible value of earth resistance for major substation is										
A. 0.5 Ohms										
B. 1 Ohms										
C. 2 Ohms										
D. 5 Ohms										
Answer: - Option B										
3. Earthing is necessary to give protection against										
A. Danger of electric shock										
B. Voltage fluctuation										
C. Overloading										
D. High temperature of the conductors										
Answer: - Option A										
4. The maximum permissible value of earth resistance for power station is										
A. 0.5 Ohms										
B. 1 Ohms										
C. 2 Ohms										
D. 5 Ohms										
Answer: - Option A										
5. Solid grounding is adopted for voltages below										
A. 100 V										
B. 200 V										
C. 400 V										
D. 660 V										
Answer: - Option D										
6. The maximum permissible value of earth resistance for minor substation is										
A. 0.5 Ohms										
B. 1 Ohms										
C. 2 Ohms										
D. 5 Ohms										
Answer: - Option C										
7. The advantage of neutral earthing is										
A. Freedom from persistent arcing grounds										
B. Over voltages due to lightning can be discharged to earth										
C. Simplified design earth fault protection										
D. All of the above										
Answer: - Option D										
8. The maximum permissible value of earth resistance for residential wiring is										
A. 0.5 Ohms										
B. 1 Ohms										
C. 5 Ohms										
D. 2 Ohms										
Answer: - Option C										
9. The advantage of neutral earthing										
A. Safety of personnel										
B. Reduction of earth fault current										
C. Elimination of arcing ground										
D. None of the above										
Answer: - Option C										
10. The maximum permissible value of earth resistance for H.T Line is										
A. 0.5 Ohms										
B. 1 Ohms										
C. 5 Ohms										
D. 10 Ohms										
Answer: - Option D										
11. The maximum permissible value of earth resistance for L.T Line is										
A. 0.5 Ohms										
B. 1 Ohms										
C. 5 Ohms										
D. 2 Ohms										
Answer: - Option C										
12. The maximum permissible value of earth resistance for Tower footing resistance is										
A. 10 Ohms										
B. 1 Ohms										
C. 5 Ohms										
D. 2 Ohms										
Answer: - Option A										
13. The maximum permissible value of earth resistance for DTR structures is										
A. 10 Ohms										
B. 1 Ohms										
C. 5 Ohms										
D. 2 Ohms										
Answer: - Option C										
14. If soil resistivity increases then earth resistance										
A. Increases										
B. Decreases										
C. Remains same										
D. Either A or B										
Answer: - Option A										
15. If moisture content in soil increases then earth resistance										
A. Increases										
B. Decreases										
C. Remains same										
D. Either A or B										
Answer: - Option B										
16. If earth electrode is buried deep inside the soil then earth resistance										
A. Increases										
B. Decreases										
C. Remains same										
D. Either A or B										
Answer: - Option B										
17. If earth electrode is buried deep inside the soil then earth resistance										
A. Increases										
B. Decreases										
C. Remains same										
D. Either A or B										
Answer: - Option B										
18. If earth electrode is buried deep inside the soil then earth resistance										
A. Increases										
B. Decreases										
C. Remains same										
D. Either A or B										
Answer: - Option B										
19. If powder of charcoal and salt is added inside the soil then earth resistance										
A. Increases										
B. Decreases										
C. Remains same										
D. Either A or B										
Answer: - Option B										
20. If electrode size is increased then earth resistance										
A. Increases										
B. Decreases										
C. Remains same										
D. Either A or B										
Answer: - Option B										
21. Earth resistance should be										
A. Low										
B. High										
C. Very High										
D. Either B or C										
Answer: - Option A										
22. Factors on which earth resistance depends are										
A. Depth of electrode										
B. Moisture										
C. Salt										
D. All of the above										
Answer: - Option D										
23. Earth wire or ground wire is made of										
(A) Copper										
(B) Aluminium										
(C) Galvanised Steel										
(D) Iron										
Answer: - Option C										
24. The size of earth wire or ground wire depends on										
(A) Rated current carrying capacity of the service line										
(B) Depends on the soil resistance										
(C) Maximum fault current carrying through the ground wire										
(D) Both (B) and (C)										
Answer: - Option D										
25. Earth electrode used in plate earthing										
A. Plate										
B. Pipe										
C. Rod										
D. Grid										
Answer: - Option A										
26. The material used in plate earthing										
A. Salt										
B. Charcoal										
C. GI wire										
D. All of the above										
Answer: - Option D										
27. The size of plate electrode in inches in plate earthing is										
A. 0.25 inches										
B. 0.5 inches										
C. 0.75 inches										
D. 0.9 inches										
Answer: - Option A										
28. The size of SWG for pipe earthing is										
A. 12 SWG										
B. 16 SWG										
C. 8 SWG										
D. 20 SWG										
Answer: - Option C										
29. Which of the following is the cheapest method of earthing										
A. Pipe Earthing										
B. Plate Earthing										
C. Split Earthing										
D. Rod Earthing										
Answer: - Option C	
									
30. The earth potential is taken as
A. Zero										
B. Infinite										
C. 1 Volt										
D. 10 Volt										
Answer: - Option C										
 
  
Comments
Post a Comment