22319 Database Management System Mcq pdf

22319 mcq
Subject subject details
Program: Diploma in computer engineering
Program Code CO
Scheme I
Semester 3
Course: Database Management System
Course Code 22319


 Question 1: A collection of interrelated records is called a 
(A) Database 
(B) Spreadsheet 
(C) Management information system 
(D) Text file 
Answer: A 

Question 2: The method of file organization in which data records in a file are arranged in a 
specified order according to key field is known as the 
(A) Sequential access method 
(B) Queuing method 
(C) Predetermined method 
(D) Direct access method 
Answer: A 


Question 3: Unlike filters queries can be saved as in a database. 
(A) Database 
(B) Filters 
(C) Objects 
(D) Any of the above 
Answer: C 
Question 4: External database is 
(A) Database created using DBMS package 
(B) Database created in MS-Word 
(C) Database created in EXCEL 
(D) All of the above 
Answer: A 

Question 5: ROLLBACK in a database is statement. 
(A) DDL 
(B) DML 
(C) DCL 
(D) TCL 
Answer: D 

Question 6: Report generators are used to 
(A) Store data input by a user 
(B) Retrieve information from files 
(C) Answer queries 
(D) Both (b) and (c) 
Answer: D 

Question 7: The logical data structure with a one-to-many relationship is a 
(A) Hierarchical/ Tree 
(B) Chain 
(C) Network 
(D) All of these 
Answer: A 

"Question 8: In a database, related fields are grouped to" 
(A) File 
(B) Bank 
(C) Menu 
(D) Data record 
Answer: D 

Question 9: The database environment has all the following components except 
(A) Database administrator 
(B) Database 
(C) Users 
(D) Separate files 
Answer: D 

"Question 10: Which database handles full text data, image, audio and video?" 
(A) Multimedia database 
(B) Video on demand database 
(C) Graphics database 
(D) Transaction database 
Answer: A 

Question 11: In a large DBMS 
(A) each user can access every sub schema 
(B) each sub schema contains every field in the logical schema 
(C) each user can “see” only a small part of the entire database 
(D) all of these 
Answer: C 

Question 12: A network schema 
(A) stores data in tables 
(B) restricts the structure to a one-to-many relationship 
(C) permits many-to-many relationships 
(D) none of these 
Answer: C 

Question 13: Administrative supervision of database activities is the responsibility of the 
(A) DB manager 
(B) DP manager 
(C) VP-DP administration 
(D) Database administrator 
Answer: D 

Question 14: A file consists of 
(A) Fields and records 
(B) Records and sorts 
(C) Fields and sorts 
(D) Databases and fields 
Answer: A 

Question 15: An entry in the telephone book can be compared to a 
(A) Field 
(B) Record 
(C) File 
(D) Database 
Answer: B 

"Question 16: In a database, a network structure" 
(A) Allows many-to-many relationship 
(B) Is a physical representation of the data 
(C) Allows only one-to-one relationship 
(D) None of these 
Ans: A 

Allows many-to-many relationship 
Question 17: Which of the following is at the highest level in the hierarchy of data organization? 
(A) Database 
(B) Data bank 
(C) Data file 
(D) Data record 

Ans: A Database 

Question 18: Which language is used by most of DBMSs for helping their users to access data? 
(A) HLL 
(B) Query language 
(C) SQL 
(D) 4 GL 
Ans: B Query language 

Question 19: The relational database management (RDBM) system manages data in more than one 
file at once. How does it organize these files? 
(A) Relations 
(B) Tables 
(C) Tuples 
(D) Both (a) and (b) 
Ans: D 
Both (a) and (b) 

Question 20: A table consists of 
(A) Rows and cells 
(B) Rows and columns 
(C) Fields and columns 
(D) None of these 
Ans: B Rows and columns 

Question 21: A command that lets you change one or more fields in a record is 
(A) Look-up 
(B) Insert 
(C) Modify 
(D) None of these 
Ans: C Modify 

Question 22: A database management system 
(A) is a collection of programs for managing data in a single file 
(B) can do more than a record management system 
(C) allows simultaneous access to multiple file 
(D) both (b) and (c) 
Ans: D both (b) and (c) 

Question 23: The physical location of a record is determined by a mathematical formula that 
transforms a file key into a record location in a/an 
(A) Sequential file 
(B) Hashed file 
(C) Indexed file 
(D) B-tree file

Ans: B Hashed file 

Question 24: Information can be transferred between DBMS and a 
(A) Graphics program 
(B) Word processor program 
(C) Spreadsheet program 
(D) All of these 
Ans: D All of these 

Question 25: 
The management information system (MIS) structure with one main computer system us called a 
(A) Centralized MIS structure 
(B) Decentralized MIS structure 
(C) Distributed MIS structure 
(D) Hierarchical MIS structure 
Ans: A Centralized MIS structure 

Question 26: What is a database? 
(A) It is a collection of data arranged in rows 
(B) It is a collection of data arranged in rows and columns 
(C) It is a collection of data arranged in columns 
(D) All of the above 
Ans: C It is a collection of data arranged in columns 

Question 27: A record is related to a file as a statement is related to a            
(A) procedure 
(B) data 
(C) file 
(D) program 

Ans: B data 

Question 28: Data independency in DBMS is known as            
(A) Data modeling 
(B) Data hiding 
(C) Data consistency 
(D) Data capturing 
Ans: A Data modeling 

Question 29: We can quickly move a cursor by 
(A) Mouse 
(B) Printer 
(C) Keyboard 
(D) Monitor 

Ans: A Mouse 

Question 30: A data warehouse 
(A) contains numerous naming conventions and formats 
(B) is organized around important subject areas 
(C) contains only current data 
(D) can be updated by end users 
Ans: B is organized around important subject areas 

Question 31: An adhoc query is a             
(A) Pre-planned question 
(B) Pre-scheduled question 
(C) Spur-of the moment question 
(D) None of these 
Ans: C Spur-of the moment question 
Question

 32: Which is one function of a database management system (DBMS)? 
"(A) Preventing errors arising, while enabling multiple, simultaneous users" 
(B) Deciding what to do with legacy systems 
(C) Identifying what a user needs 
(D) Ensuring usability 
Ans: A 
"Preventing errors arising, while enabling multiple, simultaneous users" 
"Question

 33: When data changes in multiple lists and all lists are not updated, this causes" 
(A) Data redundancy 
(B) Data inconsistency 
(C) Duplicate data 
(D) Information overload 
Ans: B Data inconsistency 

Question 34: An application where only one user accesses the database at a given time is an 
example of a(n)          
(A) Single-user database application 
(B) Multiuser database application 
(C) E-commerce database application 
(D) Data mining database application 
Ans: A Single-user database application 

Question 35: Databases overall structure is maintained in a file called 
(A) Control file 
(B) Data file 
(C) Redolog file 
(D) None of these 
Ans: A Control file 

Question 36: The first step in the transaction processing cycle is              
(A) Audit 
(B) Database operations 
(C) User inquiry 
(D) Data entry 
Ans: D Data entry 

Question 37: A tuple is a 
(A) row of a table 
(B) key of a table 
(C) column of a table 
(D) two-dimensional table 
Ans: A row of a table 

Question 38: The following are components of a database except              
(A) reports 
(B) indexes 
(C) metadata 
(D) user data 

Ans: A reports 

Question 39: is one reason for problems of data integrity. 
(A) Data redundancy 
(B) Security constraints 
(C) Data inconsistency 
(D) Data availability constraints 
Ans: A Data redundancy 

Question 40: The smallest logical data entity is called a data item or data 
(A) Field 
(B) Collection 
(C) Base 
(D) Bank 
Ans: A Field 

"Question 41: represents raw facts, whereas is data made meaningful." 
"(A) Data, information" 
"(B) Information, reporting" 
"(C) Information, bits" 
"(D) Records, bytes" 
Ans: A "Data, information" 

Question 42: Which of the following places the common data elements in order from smallest to 
largest? 
"(A) Character, file record, field, database" 
"(B) Character, record, field, file, database" 
"(C) Bit, byte, character, record, field, file, database" 
"(D) Character, field, record, file, database" 
Ans: D "Character, field, record, file, database" 

Question 43: A collection of unprocessed items is            
(A) Reports 
(B) Memory 
(C) Data 
(D) Information 
Ans: C Data

"Question 44: A collection of conceptual tools for describing data, relationships, semantics and" 
constraints is referred to as 
(A) DBMS 
(B) Data model 
(C) Database 
(D) ER model 
Ans: B Data model 

"Question 45: A telephone number, a birth date, and a customer name are all examples of" 
(A) A database 
(B) A file 
(C) Data 
(D) A record 
Ans: D A record 

Question 46: The issues that deals with the collection and use of data about individuals is 
(A) Accuracy 
(B) Access 
(C) Privacy 
(D) Publicity Ans: C Privacy 

"Question 47: The database administrator is, in effect, the coordinator between them and the" 
"(A) Database, users" 
(B) Application program; database 
(C) DBMS; database 
(D) Application programs; users 
"Ans: A Database, users"


"Question 48: In order to understand DBMS, it is important to understand?" 
(A) The physical schema 
(B) One sub schema 
(C) All sub schema that are system support 
(D) Both (a) and (b) 
Ans: B One sub schema 

Question 49: Where will we find the referential integrity command? 
(A) Table 
(B) Tools 
(C) Format 
(D) None of these 
Ans: D None of these 

Question 50: The DBMS that is most difficult to use is            
(A) Oracle Corporation’s Oracle 
(B) Microsoft’s Access 
(C) Microsoft’s SQL Server 
(D) None of these 
Ans: A Oracle Corporation’s Oracle 

Question 51: Which of the following component of a computer system is the most important to a 
database management system? 
"(A) High speed, large capacity disk" 
(B) High resolution video display 
(C) Mouse 
(D) Printer 
Ans: A "High speed, large capacity disk" 

Question 52: A collection of interrelated records is called a 
(A) Database 
(B) Spreadsheet 
(C) Management information system 
(D) Text file 
Ans: A Database 

"Question 53: In a relational schema, each tuple is divided into fields called" 
(A) Domains 
(B) Queries 
(C) Relations 
(D) None of these 
Ans: A Domains 

Question 54: The logical data structure with a one-to-many relationship is a 
(A) Tree/ Hierarchical 
(B) Chain 
(C) Network 
(D) All of these 
Ans: A Tree/ hierarchica 

"Question 55: In a database, related fields are grouped to" 
(A) File 
(B) Bank 
(C) Menu 
(D) Data record 
Ans: D Data record

Question 56: A DBMS that combines a DBMS and an application generator is            
(A) Oracle Corporation’s Oracle 
(B) Microsoft’s SQL Server 
(C) Microsoft’s Access 
(D) None of these 
Ans: C Microsoft’s Access 

Question 57: 
The distinguishable parts of a record are called 
(A) Fields 
(B) Files 
(C) Data 
(D) All of these 
Ans: A Field 

"Question 58: In E-R diagram, relationship is represented by" 
(A) Diamond shaped 
(B) Dashed shaped 
(C) Ellipse shaped 
(D) Rectangle shaped 
Ans : A Diamond shape 

Question 59: A is an abstract model that describes how the data are organised and 
represented. 
(A) Database 
(B) Schema 
(C) Instances 
(D) Data model 
Ans: D Data model

Question 60: describe what is in database fields. 
(A) Field names 
(B) Field definitions 
(C) Field markers 
(D) Structures 
Ans: A Field names 

Question 61: The most popular commercial DBMS is 
(A) Oracle 
(B) MySQL 
(C) Microsoft Access 
(D) Microsoft SQL Server 
Ans: A Oracle

Question 62: A consists of a collection of interrelated data and a collection of programs to 
access that data. 
(A) DBA 
(B) DBMS 
(C) Schema 
(D) Database 
Ans: B DBMS 

Question 63: 
"In a relational model, relations are termed as" 
(A) Rows 
(B) Tables 
(C) Attributes 
(D) Tuples 
Ans: B Tables 

Question 64: A database management system 
(A) Allows simultaneous access to multiple files 
(B) Can do more than a record management system 
(C) Is a collection of programs for managing data into a single file 
(D) Both a and b 
Ans: D Both a and b 

Question 65: Which of the following is/are the primary features of a DBMS? 
(A) To provide an environment that is congenial to user 
(B) To store the information 
(C) To retrieve information 
(D) All of the above 
Ans: D All of the above 

"Question 66: In an E-R diagrams, ellipses represents" 
(A) Attributes 
(B) Link between attributes and entity sets 
(C) Relation among entity set 
(D) Entity set 
Ans: A Attributes 

"Question 67: In a relational modes, a cardinality is termed as" 
(A) Number of constraints 
(B) Number of tables 
(C) Number of attributes 
(D) Number of tuples 
Ans: D Number of tupl 

Question 68: Which of the following is not a type of database? 
(A) Relational 
(B) Hierarchical 
(C) Network 
(D) Transition 
Ans: D Transition 

Question 69: DBMS helps to achieve 
(A) Data independence 
(B) More redundancy 
(C) Centralized manner to control of data 
(D) Both a and c 
Ans: D both a and c 

Q. 70: What do you mean by one to many relationship between Teacher and Class table? 
A. One class may have many teachers 
B. One teacher can have many classes 
C. Many classes may have many teachers 
D. Many teachers may have many classes 
Answer: One teacher can have many classes [Option: B] 

Q. 71: What are the different views to present a Table? 
A. Datasheet View 
B. Design View 
C. Pivot Table View 
D. All of Above 

Answer: All of Above [Option: D] 

Q. 72: In one-to-many relationship the table on 'many' side is called                  
A. Parent 
B. Child 
C. Sister 
D. Master 

Answer: Child [Option: B] 

Q. 73: In which state one gathers and list all the necessary fields for the database design project. 
A. Data Definition 
B. Data Refinement 
C. Establishing Relationship 
D. None Of The Above 

Answer: Data Definition [Option: A] 

Q. 74: In one-to-many relationship the table in 'one' side is called                  
A. Child 
B. Owner 
C. Parent 
D. Owner 
Answer: Parent [Option: C 

Q. 75: It is used to establish an association between related tables. 
A. Line 
B. Relationship 
C. Primary Key 
D. Records 
Answer : Relationship [Option: B] 

Q. 76: Which name must be unique within a database? 
A. Table 
B. Field 
C. Record 
D. Character 
Answer: Table [Option: A] 

Q. 77: The third stage of designing a database is when we create_ between tables 
A. Relationship 
B. Join 
C. Query 
D. None of These 
Answer: Relationship [Option: A] 

"Q. 78: In a database Table, the each category of information Is called                      " 
A. Tuple 
B. Field 
C. Record 
D. All Of Above 
Answer: Field [Option: B]

Q. 79: which of the following is not a database object? 
A. Tables 
B. Queries 
C. Relationships 
D. Reports 

Answer: Relationships [Option: C] 

Q. 80: Which of the following is not a database model? 
A. Network Database Model 
B. Relational Database Model 
C. Object Oriented Database Model 
D. None 

Answer: Metadata [Option: B]

Comments

Popular posts from this blog

Getting started with c programming (step-by-step) explanation

22620 Network and Information Security NIS solved lab manual pdf

22413 software engineering notes [ ⚠️] pdf | Msbte 4th semester diploma