22319 Database Management System Mcq pdf [ Interactive SQL & Advance SQL: SQL Performance Tuning ]
| 22319 mcq | 
| Subject | subject details | 
|---|---|
| Program: | Diploma in computer engineering | 
| Program Code | CO | 
| Scheme | I | 
| Semester | 3 | 
| Course: | Database Management System | 
| Course Code | 22319 | 
   Unit 03 – Interactive SQL & Advance SQL: SQL Performance     Tuning        Marks:-14 
"3.1 In-built     functions: string, arithmetic
3.2 Date and time, Aggregate functions
3.3     Queries using Group by, having and order by clause, Joins-inner and outer     join, sub queries
3.4 Views: concept of view, the create view command,     updating views ,Views and joins, sub queries, dropping views,
3.5     Sequences: creating sequences, altering sequences, Dropping sequences
3.6     Indexes: index types, creating of an index: simple unique
3.7 Composite     index, dropping indexes
3.8 Synonyms: creating Synonyms, Dropping     synonyms" 
  1. Which of the following creates a virtual relation for storing the     query? 
a) Function 
b) View 
c)     Procedure 
d) None of the mentioned 
Answer: b 
"Explanation:     Any such relation that is not part of the logical model, but is made visible     to a user as a virtual relation, is called a view." 
  2. Which of the following is the syntax for views where v is view     name? 
a) Create view v as “query name”; 
b) Create     “query expression” as view; 
c) Create view v as “query     expression”; 
d) Create view “query expression”; 
Answer:     c 
Explanation: <query expression> is any legal query     expression. The view name is represented by v. 
  3.SELECT course_id FROM physics_fall_2009 WHERE building=     ’Watson’; 
Here the tuples are selected from the view. Which one     denotes the view. 
a) Course_id 
b) Watson 
c)     Building 
d) physics_fall_2009 
Answer: c 
Explanation:     View names may appear in a query any place where a relation name may     appear. 
  4. Materialized views make sure that 
a) View definition is kept     stable 
b) View definition is kept up-to-date 
c) View     definition is verified for error 
d) View is deleted after     specified time 
Answer: b Explanation: None. 
  5. Updating the value of the view 
a) Will affect the relation     from which it is defined 
b) Will not change the view     definition 
c) Will not affect the relation from which it is     defined 
d) Cannot determine 
Answer: a Explanation: None.
  "6. SQL view is said to be updatable (that is, inserts, updates or deletes     can be applied on the view)" 
if which of the following conditions     are satisfied by the query defining the view? 
a) The from clause     has only one database relation 
b) The query does not have a group     by or having clause 
"c) The select clause contains only attribute     names of the relation and does not have any expressions, aggregates, or     distinct specification" 
d) All of the mentioned 
Answer:     d 
Explanation: All of the conditions must be satisfied to update     the view in sql. 
  7. Which of the following is used at the end of the view to reject the     tuples which do not satisfy the 
condition in where     clause? 
a) With 
b) Check 
c) With     check 
d) All of the mentioned 
Answer: c 
"Explanation:     Views can be defined with a with check option clause at the end of the view     definition; then, if a tuple inserted into the view does not satisfy the     view’s where clause condition, the insertion is rejected by the database     system." 
  8. Consider the two relations instructor and department 
Instructor: 
ID           Name        Dept_name           Salary 
1001  Ted                 Finance          10000 
1002      Bob             Music                  20000 
1003 Ron                Physics                 50000 
  Department: 
Dept_name   Building        Budget 
Biology          Watson         40000 
Chemistry      Painter         30000 
Music                Taylor         50000 
  Which of the following is used to create view for these relations     together? 
"a) CREATE VIEW instructor_info AS SELECT ID, name,     building" 
"FROM instructor, department WHERE instructor.dept     name= department.dept name;" 
"b) CREATE VIEW instructor_info     SELECT ID, name, building FROM instructor, department;" 
"c)     CREATE VIEW instructor_info AS SELECT ID, name, building FROM     instructor;" 
"d) CREATE VIEW instructor_info AS SELECT ID, name,     building FROM department;" 
Answer: a Explanation:     None. 
  9. For the view Create view instructor_info as 
"If we insert     tuple into the view as insert into instructor info values (’69987’, ’White’,     ’Taylor’);" 
What will be the values of the other attributes in     instructor and department relations? 
a) Default value 
b)     Null 
c) Error statement 
d) 0 
Answer:     b 
Explanation: The values take null if there is no constraint in     the attribute else it is an Erroneous statement. 
  
10. CREATE VIEW faculty AS SELECT ID, name, dept name FROM     instructor;
    SELECT ID, name, dept name FROM instructor; F
a) Instructor 
b)     Select 
c) View …as 
d) None of the mentioned 
Answer:     d 
Explanation: Syntax is – create view v as <query     expression>;. 
  "11. In ordered indices the file containing the records is sequentially     ordered, a is an" 
index whose search key also defines the     sequential order of the file. 
a) Clustered index 
b)     Structured index 
c) Unstructured index 
d) Nonclustered     index 
Answer: a 
"Explanation: Clustering index are     also called primary indices; the term primary index may appear to denote an     index on a primary key, but such indices can in fact be built on any search     key." 
  12. Indices whose search key specifies an order different from the     sequential order of the file are 
called indices. 
a)     Nonclustered 
b) Secondary 
c) All of the     mentioned 
d) None of the mentioned 
Answer: c 
Explanation:     Nonclustering index is also called secondary indices. 
  13. An consists of a search-key value and pointers to one or more records     with that 
value as their search-key value. 
a) Index     entry 
b) Index hash 
c) Index cluster 
d)     Index map 
Answer: a 
Explanation: The pointer to a     record consists of the identifier of a disk block and an offset within the     disk block to identify the record within the block. 
  "14. In a clustering index, the index record contains the search-key value     and a pointer to" 
the first data record with that search-key     value and the rest of the records will be in the sequential     pointers. 
a) Dense 
b) Sparse 
c)     Straight 
d) Continuous 
Answer: a 
"Explanation:     In a dense nonclustering index, the index must store a list of pointers to     all records with the same search-key value." 
  "15. In a index, an index entry appears for only some of the search-key       values." 
a) Dense 
b) Sparse 
c)       Straight 
d) Continuous 
Answer: a 
"Explanation:       Sparse indices can be used only if the relation is stored in sorted order       of the search key, that is if the index is a clustering index." 
  "16. Incase the indices values are larger, index is created for these     values of the index. This is called" 
a) Pointed index 
b)     Sequential index 
c) Multilevel index 
d) Multiple     index 
Answer: c 
Explanation: Indices with two or more     levels are called multilevel indices. 
  17. A search key containing more than one attribute is referred to as a     search key. 
a) Simple 
b) Composite 
c)     Compound 
d) Secondary 
Answer: b 
"Explanation:     The structure of the index is the same as that of any other index, the only     difference being that the search key is not a single attribute, but rather     is a list of attributes." 
  18. In B+ tree the node which points to another node is called 
a)     Leaf node 
b) External node 
c) Final node 
d)     Internal node 
Answer: d 
Explanation: Nonleaf nodes are     also referred to as internal nodes. 
  19. Insertion of a large number of entries at a time into an index is     referred to as of the 
index. 
a) Loading 
b)     Bulk insertion 
c) Bulk loading 
d) Increase     insertion 
Answer: c 
Explanation: Bulk loading is used     to improve efficiency and scalability. 
  "20. While inserting the record into the index, if the search-key value     does not appear in the index." 
a) The system adds a pointer to     the new record in the index entry 
b) The system places the record     being inserted after the other records with the same search-key     values 
c) The system inserts an index entry with the search-key     value in the index at the appropriate position 
d) None of the     mentioned 
Answer: c 
"Explanation: If the index entry     stores pointers to all records with the same search key value, the system     adds a pointer to the new record in the index entry." 
  21. What is the purpose of the index in sql server? 
a) To     enhance the query performance 
b) To provide an index to a     record 
c) To perform fast searches 
d) All of the     mentioned 
Answer: d 
Explanation: A database index is a     data structure that improves the speed of data retrieval operations on a     database table at the cost of additional writes. 
  22. How many types of indexes are there in sql server? 
a)     1 
b) 2 
c) 3 
d) 4 
Answer:     b 
Explanation: They are clustered index and non-clustered     index. 
  23. How non- clustered index point to the data? 
a) It never     points to anything 
b) It points to a data row 
c) It is     used for pointing data rows containing key values 
d) None of the     mentioned 
Answer: c 
Explanation: Non clustered indexes     have a structure separate from the data rows. A non-clustered index contains     the non-clustered index key values and each key value entry has a pointer to     the data row that contains the key value. 
  24. Which one is true about clustered index? 
a) Clustered index     is not associated with table 
b) Clustered index is built by     default on unique key columns 
c) Clustered index is not built on     unique key columns 
d) None of the mentioned 
Answer:     b 
Explanation: Non clustered indexes have a structure separate     from the data rows. A non-clustered index contains the non-clustered index     key values and each key value entry has a pointer to the data row that     contains the key value. 
  25. What is true about indexes? 
a) Indexes enhance the     performance even if the table is updated frequently 
b) It makes     harder for sql server engines to work to work on index which have large     keys 
c) It doesn’t make harder for sql server engines to work to     work on index which have large keys 
d) None of the     mentioned 
Answer: b 
Explanation: Indexes tend to     improve the performance. 
  26. Does index take space in the disk? 
a) It stores memory as     and when required 
"b) Yes, Indexes are stored on disk" 
c)     Indexes are never stored on disk 
d) Indexes take no     space 
Answer: b 
Explanation: Indexes take memory slots     which are located on the disk. 
27. What are composite     indexes? 
a) Are those which are composed by database for its     internal use 
b) A composite index is a combination of index on 2     or more columns 
c) Composite index can never be created 
d)     None of the mentioned 
Answer: b 
Explanation: A     composite index is an index on two or more columns of a table. 
  28. If an index is the metadata and statistics continue to exists 
a)     Disabling 
b) Dropping 
c) Altering 
d) Both     Disabling and Dropping 
Answer: a 
Explanation: A     database index is a data structure that improves the speed of data retrieval     operations on a database table at the cost of additional writes. 
  "29. In index instead of storing all the columns for a record together,     each column" 
is stored separately with all other rows in an     index. 
a) Clustered 
b) Column store 
c) Non     clustered 
d) Row store 
Answer: b 
Explanation:     A database index is a data structure that improves the speed of data     retrieval operations on a database table at the cost of additional     writes. 
30. A index is the one which satisfies all the columns     requested in the query 
without performing further lookup into the     clustered index. 
a) Clustered 
b) Non     Clustered 
c) Covering 
d) B-Tree 
Answer:     c 
Explanation: A covered query is a query where all the columns     in the query’s result set are pulled from non-clustered indexes. 
  31. The condition allows a general predicate over the relations being       joined. 
a) On 
b) Using 
c) Set 
d)       where 
answer: a 
Explanation: On gives the condition       for the join expression. 
  32. Which of the join operations do not preserve non matched     tuples? 
a) Left outer join 
b) Right outer     join 
c) Inner join 
d) Natural join 
Answer:     c 
Explanation: INNER JOIN: Returns all rows when there is at     least one match in BOTH tables.
  33.SELECT * FROM student JOIN takes USING (ID); 
The above query     is equivalent to 
a) SELECT * FROM student INNER JOIN takes USING     (ID); 
b) SELECT * FROM student OUTER JOIN takes USING     (ID); 
c) SELECT * FROM student LEFT OUTER JOIN takes USING     (ID); 
d) None of the mentioned 
Answer: a 
Explanation:     Join can be replaced by inner join. 
  34. What type of join is needed when you wish to include rows that do not     have matching values? 
a) Equi-join 
b) Natural     join 
c) Outer join 
d) All of the mentioned 
Answer:     c 
Explanation: An outer join does not require each record in the     two joined tables to have a matching record. 
  35. How many tables may be included with a join? 
a) One 
b)     Two 
c) Three 
d) All of the mentioned 
Answer:     d 
Explanation: Join can combine multiple tables. 
  36. Which are the join types in join condition: 
a) Cross     join 
b) Natural join 
c) Join with USING     clause 
d) All of the mentioned 
Answer: d 
Explanation:     There are totally four join types in SQL. 
  37. How many join types in join condition: 
a) 2 
b)     3 
c) 4 
d) 5 
Answer: d 
"Explanation:     Types are inner join, left outer join, right outer join, full join, cross     join." 
  38. Which join refers to join records from the right table that have no     matching key in the left table 
are include in the result     set: 
a) Left outer join 
b) Right outer join 
c)     Full outer join 
d) Half outer join 
Answer: b 
Explanation:     RIGHT OUTER JOIN: Return all rows from the right table and the matched rows     from the left table. 
  39. The operation which is not considered a basic operation of relational     algebra is 
a) Join 
b) Selection 
c)     Union 
d) Cross product
Answer: a Explanation: None.
  "40. In SQL the statement select * from R, S is equivalent to" 
a)     Select * from R natural join S 
b) Select * from R cross join     S 
c) Select * from R union join S 
d) Select * from R     inner join S 
Answer: b Explanation: None. 
41. A_ is a     query that retrieves rows from more than one table or view: 
a)     Start 
b) End 
c) Join 
d) All of the     mentioned 
Answer: c 
Explanation: An SQL join clause     combines records from two or more tables in a database. It creates a set     that can be saved as a table or used as it is. A JOIN is a means for     combining fields from two tables by using values common to each. 
  42. A condition is referred to as                          
a) Join in SQL 
b)     Join condition 
c) Join in SQL & Condition 
d) None     of the mentioned 
Answer: b 
Explanation: An SQL join     clause combines records from two or more tables in a database. It creates a     set that can be saved as a table or used as it is. A JOIN is a means for     combining fields from two tables by using values common to each. 
  43. Which oracle is the join condition is specified using the WHERE     clause: 
a) Oracle 9i 
b) Oracle 8i 
c)     Pre-oracle 9i 
d) Pre-oracle 8i 
Answer: c 
Explanation:     Oracle 9i is a version of the Oracle Database. The i stands for “Internet”     to indicate that 9i is “Internet ready”. 
  44. How many join types in join condition: 
a) 2 
b)     3 
c) 4 
d) 5 
Answer: d 
"Explanation:     INNER JOIN, LEFT JOIN, RIGHT JOIN, FULL JOIN, EQUIJOIN." 
  45. Which are the join types in join condition: 
a) Cross     join 
b) Natural join 
c) Join with USING     clause 
d) All of the mentioned 
Answer: d 
"Explanation:     INNER JOIN, LEFT JOIN, RIGHT JOIN, FULL JOIN, EQUIJOIN are the types of     joins." 
  46. Which product is returned in a join query have no join     condition: 
a) Equijoins 
b) Cartesian 
c)     Both Equijoins and Cartesian 
d) None of the mentioned 
Answer:     b 
Explanation: A Cartesian coordinate system is a coordinate     system that specifies each point uniquely in a plane by a pair of numerical     coordinates. 
  47. Which is a join condition contains an equality operator: 
a)     Equijoins 
b) Cartesian 
c) Both Equijoins and     Cartesian 
d) None of the mentioned 
Answer: a 
"Explanation:     An equi-join is a specific type of comparator-based join, that uses only     equality comparisons in the join-predicate." 
  48. Which join refers to join records from the write table that have no       matching key in the left table 
are include in the result       set: 
a) Left outer join 
b) Right outer join 
c)       Full outer join 
d) Half outer join 
Answer:       b 
Explanation: A right outer join will return all the rows that       an inner join returns plus one row for each of the other rows in the       second table that did not have a match in the first table. It is the same       as a left outer join with the tables specified in the opposite       order. 
  49. Which operation are allowed in a join view: 
a)     UPDATE 
b) INSERT 
c) DELETE 
d) All of the     mentioned 
Answer: d 
Explanation: The DELETE statement     is used to delete rows in a table. The UPDATE statement is used to update     existing records in a table. The INSERT INTO statement is used to insert new     records in a table. 
  50. Which view that contains more than one table in the top-level FROM     clause of the SELECT 
statement: 
a) Join view 
b)     Datable join view 
c) Updatable join view 
d) All of the     mentioned 
Answer: c 
Explanation: The DELETE statement     is used to delete rows in a table. The UPDATE statement is used to update     existing records in a table. The INSERT INTO statement is used to insert new     records in a table. 
22319 Database Management System Mcq pdf [ Interactive SQL & Advance SQL: SQL Performance Tuning ] pdf download msbte ischeme 3rd sem
 
Comments
Post a Comment